Mindent a hortenziákról!

Mindent a hortenziákról!

A hortenzia divatja igencsak furcsa görbéket mutat, vannak időszakok, amikor reneszánszát éli, máskor pedig kissé poros, idejétmúlt dísznövényként tartjuk számon. Nehéz követni a trendek alakulásának mikéntjét, de az tény, hogy az elmúlt években újra felívelőben van a hortenzia kedveltsége, egyre többen keresik ezt a markáns megjelenésű, egyedi virágokkal rendelkező, tömött lombozatú, nagyméretű kerti díszt.

A hortenzia ugyanis kerti növény, ha már ez szóba került, ezt azért fontos megemlíteni, mert sokan nagyméretű szobanövényként próbálkoznak vele, ennek sajnos mindig kudarc a vége. A zavart talán az okozza, hogy a hortenziát gyengébb télállósága miatt cserépben szokás tartani, ez pedig keltheti azt a benyomást, hogy beltérben is nevelhető, ez azonban sajnos nem igaz. Ismerjük meg tehát alaposabban ezt a szép virágot, hogy sikeresen gondozhassuk!

mindent a hortenziakrol 02

Japánból érkezett

A hortenzia, bár küllemét tekintve nem tűnik távol-keleti egzotikumnak, mégis Japánból érkezett Európába, mégpedig elég régen, az 1800-as évek elején. Elsőként az akkor már javában fejlődő angol díszkert kultúrába épült bele, ezután a kontinensen is nagy népszerűségre tett szert. A közkedveltség nem csak az újszerűségben és szépségben gyökeredzett, hanem a fajtagazdagságban is, hiszen a hortenziának rendkívül sok változata van, így csak hortenziából is kialakítható nagyobb léptékű díszágyás, de szinte bármilyen másféle virágos dísznövény is társítható valamely hortenzia típussal.

mindent a hortenziakrol 03

Méret és külalak

Méret és külalak tekintetében is bő a választék, vannak alacsonyabb termetű, kisméretű bokrot formázó változatok, kaphatók méretesebb, fa küllemű típusok, a kúszó fajták pedig akár több tíz méter magasra is felfutnak, így újabb izgalmas felhasználási lehetőséget nyújtanak! A hortenziák között akad ugyan örökzöld is, de az általánosan elterjedt fajták jellemzően lombhullatók. A virágok színét illetően is gazdag a kínálat, a piros, fehér, pink és kék árnyalatok a legjellemzőbbek, a virágok formája pedig döntően gömb, de választhatók laposabb, tányér formájú, vagy éppen bugás virágzatú hortenziák, ez utóbbiak mostanság a legkelendőbbek.

mindent a hortenziakrol 06

Tartás, telepítés

A külső jellemzők méltatásánál azonban fontosabbak a tartással kapcsolatos ismeretek, ezek határozzák meg általában, hogy a kertbarátok szívesen telepítik az adott növényt kertjükbe, vagy inkább mellőzik. A hortenzia minden ellenkező híreszteléssel szemben kifejezetten könnyen tartható, így senkinek sem szabad megijednie tőle, az viszont igaz, hogy van pár betartandó apróság, illetve hasznos megfogadni egy-két jó tanácsot az ápolással kapcsolatosan.

Telepítéskor kulcskérdés az árnyékoltság, a hortenziák – a rózsákkal ellentétben például – nem kedvelik az erős, közvetlen napsütést, a fényhiányos helyen viszont a virágok fejletlenek maradnak, így a megfelelő hely kijelölése lényegi mozzanat. A legideálisabb az olyan terület, ahol a hortenzia kora délelőtt kap pár órán keresztül napfényt, de déltől naplementéig jobbára árnyékban lehet. Az edényes tartás nagy segítség ebben is, hiszen így az elsőre nem megfelelő pozícióba került növényt könnyen át lehet helyezni.

mindent a hortenziakrol 05

Öntözés

Az öntözés is érdemel pár szót, talán nem mindenki tudja, hogy a hortenzia latin neve, a „Hydrangea” annyit tesz „sok víz”. Ez máris világossá teszi, hogy ez a dísznövény magas vízigénnyel rendelkezik, földjét sosem szabad hagyni teljesen kiszáradni, a közeg felső rétege legyen mindig nedves, de túlzásba sem jó esni, mert a túlöntözés, és abból eredő pangó víz is káros. További praktika az öntözővízzel kapcsolatban, hogy az lehetőleg lágy legyen (ilyen az esővíz vagy a felforralt, majd kihűlni hagyott csapvíz), ugyanis a túlságosan kemény vezetékes víztől a levelek besárgulhatnak.

mindent a hortenziakrol 07

Tápanyagigény, metszés

A hortenzia tápanyagigénye kora tavasztól augusztus végéig havi egy-két alkalommal adagolt tápoldattal könnyedén kielégíthető. A metszési feladatok a hortenzia esetében kisszámúak, ez jó hír a bátortalanabb hobbikertészeknek, akik általában tartanak ettől a feladattól. A hortenzia esetében alapvetően az elvirágzott, elszáradt részeket kell lecsipegetni, persze aki dúsabb virágzást, erőteljesebb növekedést szeretne, ifjító, hajtásválogató metszést is elvégezhet, erre elsősorban a tányérvirágzatú és a kúszó fajtáknál van szükség.

mindent a hortenziakrol 04

Kék virág, savanyú közeg

Végül pedig egy fontos érdekesség. A legnagyobb népszerűségnek örvendő kék hortenziák gyakran elvesztik különleges árnyalatukat! A természetben ritka kékes virágzat a hortenzia esetében a talaj kémhatásával függ össze, ezek a változatok a savanyú közeget kedvelik, ennek hiányában a kék szirmok rózsaszínné, pirossá válnak. A megoldás egyszerű, kertészetekben kapható speciális savanyú földet kell elhelyezni a növény edényében, így az extravagáns szín megmarad!

Megyeri Szabolcs kertészete: Hortenzia-félék

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR