Nagyon nem mindegy, hány éves a vessző, amelynek búcsút intünk.
A ribizlit vagy ribiszkét elsősorban ízletes bogyóterméséért termesztjük. Mind a vörös ribiszke (Ribes rubrum), mind a fekete ribiszke (Ribes nigrum) édes gyümölcse igen népszerű: előszeretettel használjuk többek között különböző péksütemények, desszertek, lekvár elkészítéséhez. Ha úgy döntünk, hogy a kertünkben termesztünk belőle, készüljünk fel arra is, hogy a gondozásával járó egyik legfontosabb feladat a bokor metszése lesz. Ha ismerjük a módját, a növény megőrzi a kívánt formáját, több virágot hoz, nem utolsósorban pedig bőséges termést szüretelhetünk róla az idény végén. A ribizlibokrok metszését évente végezzük el, amikor a növény még nyugalmi állapotban van.
Hogyan metsszük meg a ribizlit?
A ribizli talajból előtörő vesszői alacsony bokrot alkotnak. A kérdésre, miszerint hogyan is kell ezt a bokrocskát megmetszeni, a válasz néhány lépésben összefoglalva megadható. A házikerti ribizlitermesztés megköveteli, hogy a kertész tisztában legyen az alapfogásokkal. A cél egyrészt a bokor alakítása, a fertőzött, beteg részek eltávolítása, illetve nem utolsósorban a bokor nyitottabbá tétele. A metszés évente ismétlődő, nem sok időt igénybe vevő beavatkozás, amely része kell, hogy legyen a növény rendszeres karbantartásának. Az alábbiakban ehhez nyújtunk rövid útmutatót.
Vágjuk vissza az egy éves hajtásokat egy-egy hajtáskezdeményig, hogy ezzel segítsük elő az elágazások képződését. A hajtáskezdeményt úgy ismerhetjük fel, hogy a fás vesszőkön kora tavasszal kis duzzanatok láthatók, esetenként egy részükből kevés zöld szín is kikandikálhat. A vágást a rügykezdemény felett 5-6 mm-rel ejtsük. Az első négy évben lényegében csupán gyönge metszésre van szükség, eltekintve a letört, illetve élettelen vesszők eltávolításától.
Miután a növény eléri a négy éves kort, kezdjük eltávolítani a három évesnél idősebb vesszőket. A ribizli metszéséhez hozzátartozik tehát, hogy kora tavasszal eltávolítsuk a legidősebb fás vesszőket. A bokor a három éves vesszőkön fog teremni, ezeket tehát mindenképpen tartsuk meg.
A letört, elszáradt vesszőket minden évben távolítsuk el, illetve célszerű némi ritkító metszést is végeznünk annak érdekében, hogy a bokor szellősebb legyen és akadály nélkül bejuthasson a belsejébe a napfény is.
A ribizli alakító metszése
A ribizlibokor számára elültetése után alakító metszést is biztosítanunk kell. Ez esetenként erős visszametszést jelent annak érdekében, hogy a vesszők egymástól közel azonos távolságban helyezkedjenek el. A cél egyrészt, hogy a bokor szellős és fényáteresztő legyen, másrészt, hogy folyamatosan megőrizze esztétikus alakját, nem mellékesen pedig, hogy gazdagon teremjen. Ültetéskor a vesszőket 4-6 (ép, egészséges) rügyre vágjuk vissza.
Ez a gyakorlat arra készteti a növényt, hogy további, egészséges rügyekkel berakott vesszőket hozzon. A ribizli metszésekor mindenképpen éles, tiszta eszközzel dolgozzunk, egyrészt, hogy egyenes vágásfelületeket tudjunk kialakítani, másrészt, hogy megelőzhető legyen az esetleges kórokozók továbbterjedése.
Korábban írtunk róla:
- A piros ribiszke metszése tél végén, kora tavasszal – mit, miért, hogyan?
- Bálint gazda: Március második hete: most kell metszeni a ribiszkét és köszmétét
- Mire képes a ribizli levele?
A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.
Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.
Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>
A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.
Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.
Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>