A ribizli metszése: íme a válasz a hogyanokra!

A ribizli metszése: íme a válasz a hogyanokra!

Nagyon nem mindegy, hány éves a vessző, amelynek búcsút intünk.

A ribizlit vagy ribiszkét elsősorban ízletes bogyóterméséért termesztjük. Mind a vörös ribiszke (Ribes rubrum), mind a fekete ribiszke (Ribes nigrum)  édes gyümölcse igen népszerű: előszeretettel használjuk többek között különböző péksütemények, desszertek, lekvár elkészítéséhez. Ha úgy döntünk, hogy a kertünkben termesztünk belőle, készüljünk fel arra is, hogy a gondozásával járó egyik legfontosabb feladat a bokor metszése lesz. Ha ismerjük a módját, a növény megőrzi a kívánt formáját, több virágot hoz, nem utolsósorban pedig bőséges termést szüretelhetünk róla az idény végén. A ribizlibokrok metszését évente végezzük el, amikor a növény még nyugalmi állapotban van.

ribizli metszese 02

Hogyan metsszük meg a ribizlit?

A ribizli talajból előtörő vesszői alacsony bokrot alkotnak. A kérdésre, miszerint hogyan is kell ezt a bokrocskát megmetszeni, a válasz néhány lépésben összefoglalva megadható. A házikerti ribizlitermesztés megköveteli, hogy a kertész tisztában legyen az alapfogásokkal. A cél egyrészt a bokor alakítása, a fertőzött, beteg részek eltávolítása, illetve nem utolsósorban a bokor nyitottabbá tétele. A metszés évente ismétlődő, nem sok időt igénybe vevő beavatkozás, amely része kell, hogy legyen a növény rendszeres karbantartásának. Az alábbiakban ehhez nyújtunk rövid útmutatót.

Vágjuk vissza az egy éves hajtásokat egy-egy hajtáskezdeményig, hogy ezzel segítsük elő az elágazások képződését. A hajtáskezdeményt úgy ismerhetjük fel, hogy a fás vesszőkön kora tavasszal kis duzzanatok láthatók, esetenként egy részükből kevés zöld szín is kikandikálhat. A vágást a rügykezdemény felett 5-6 mm-rel ejtsük. Az első négy évben  lényegében csupán gyönge metszésre van szükség, eltekintve a letört, illetve élettelen vesszők eltávolításától.

ribizli metszese 03

Miután a növény eléri a négy éves kort, kezdjük eltávolítani a három évesnél idősebb vesszőket. A ribizli metszéséhez hozzátartozik tehát, hogy kora tavasszal eltávolítsuk a legidősebb fás vesszőket. A bokor a három éves vesszőkön fog teremni, ezeket tehát mindenképpen tartsuk meg.

A letört, elszáradt vesszőket minden évben távolítsuk el, illetve célszerű némi ritkító metszést is végeznünk annak érdekében, hogy a bokor szellősebb legyen és akadály nélkül bejuthasson a belsejébe a napfény is.

ribizli metszese 04

A ribizli alakító metszése

A ribizlibokor számára elültetése után alakító metszést is biztosítanunk kell. Ez esetenként erős visszametszést jelent annak érdekében, hogy a vesszők egymástól közel azonos távolságban helyezkedjenek el. A cél egyrészt, hogy a bokor szellős és fényáteresztő legyen, másrészt, hogy folyamatosan megőrizze esztétikus alakját, nem mellékesen pedig, hogy gazdagon teremjen. Ültetéskor a vesszőket 4-6 (ép, egészséges) rügyre vágjuk vissza.

Ez a gyakorlat arra készteti a növényt, hogy további, egészséges rügyekkel berakott vesszőket hozzon. A ribizli metszésekor mindenképpen éles, tiszta eszközzel dolgozzunk, egyrészt, hogy egyenes vágásfelületeket tudjunk kialakítani, másrészt, hogy megelőzhető legyen az esetleges kórokozók továbbterjedése.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR