1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. április 13. Vasárnap
  4 Válasz
  8K Megtekintés
Tiszteletem, pár éve vásároltunk egy rhododendront, ami idén tavaszra eléggé megsárgult. Télen-nyáron szabadban van a növény, a talaj alatta savanyú, ahogy kell. Délelőtt nap éri, délután viszont árnyékban van. Mi lehet a növény problémája? A virágbimbói is elég kicsik egyelőre. Előre is köszönöm a tanácsokat!
9 évvel ezelőtt
·
#16897
Válasz elfogadva
A növény alsó levelei azt jelzik, hogy sürgős talajcserére, átültetésre van szüksége. Az új keverékhez természetesen tőzeget is adjanak.
9 évvel ezelőtt
·
#17309
Kedves dr. Némethy, teljes átültetés megtörtént, bár a gyökérzet olyan sűrűn volt összenőve, hogy csak roncsolással tudtam volna a talajt kiszedni közüle. Szabad egyáltalán azt tenni? Én most nem mertem. Az átültetés eredményeképp kicsit magához tért a növény, bár nem az igazi, még mindig sárgás. Nem kapott nagyobb kaspót, a jelenlegiben próbáltuk meg a földet frissíteni - úgy gondolom, a végtelenségig csak-csak nem lehet a cserepet növelni. Milyen tápszerrel lehet a növény kedvében járni? Az ön által írt savanyú öntözés segíthet?Üdv és köszönöm:Till Zoltán
9 évvel ezelőtt
·
#16922
Növény gyökere körül mindenhol savanyú kémhatású talajra van szüksége a növénynek, tehát a teljes földmennyiségnek olyannak kell lennie. A tőzeget azért ajánlják, mert az 1-2 évig folyamatosan savanyítja a földkeverék kémhatását. Utólag is lehet a talajt ecetes vízzel savanyítani: 10 liter vízhez 10-20 ml 20 %-os ecetet adagolva. Ezzel az ecetes vízzel öntözze minden második alkalommal. Ha van összegyűjtött esővize, az is megfelelő öntözésre, azt nem kell savanyítani.
9 évvel ezelőtt
·
#16898
Tavaly lett átültetve, addig egy nagyobb műanyag cserépben volt. A nagy kaspó kb. félig van sima földdel, a felső réteg, ahol a növény gyökérzete van, savanyú virágföld.Azért megpróbáljuk, remélem, segíteni fog. Elég amúgy vajon, ha a cserépnek csak a felső része savanyú föld? Ha áruházban kapható, gyári földet használunk, akkor is kell tőzeg, vagy az a keverék már tartalmazza azt?
9 évvel ezelőtt
·
#16897
Válasz elfogadva
A növény alsó levelei azt jelzik, hogy sürgős talajcserére, átültetésre van szüksége. Az új keverékhez természetesen tőzeget is adjanak.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére