3 kézi sövényvágó, ami lepipálja a legjobb gépet is (mini teszt és tapasztalatok)

3 kézi sövényvágó, ami lepipálja a legjobb gépet is (mini teszt és tapasztalatok)

A sövénynyíró olló kényelmetlen eszköznek tűnik, egészen addig, amíg nem találkozik az ember egy svájci bicskához vagy japán kardhoz mérhető minőségű eszközzel. Kipróbáltunk (röviden teszteltünk) három típust a prémium kategóriából.

A kézi sövényvágásra biztosan sokan emlékeznek a régmúlt időkből, amikor még egy nagy és nehéz penge csattogott, lendületből vágta a bokrok ágait, és nagyot kellett rajta csapni, hogy a fásodott hajtásokat is átvigye. Általában nem is vitte, hanem nyiszálni kellett, végül roncsolt felület maradt. Minden egyes csattintásnál beremegett az ember keze és negyedóra elteltével fáradtan, koszosan, fájó kézzel hagytuk ott a sövényt, amilyen állapotban épp sikerült.

Na, ez az élmény egy minőségi sövényvágóval megváltozik!

Három sövénynyírót mutatunk be, mindhárom a prémium kategóriából. Mindhármat kipróbáltuk és teszteltük, mindegyikkel elégedettek voltunk. Tökéletesen megváltoztatták a sövénynyírásról alkotott képünket.

Amitől jó egy sövényvágó olló

Mielőtt bemutatnánk a három kézi nyírót, ejtsünk szót a különleges funkciókról, amelyekről soha többet nem szeretnénk lemondani.

A legfontosabb a minőségi penge. Ezek különlegesen edzett acélból készülnek. A vágófejek mellévágó típusok, mint a háztartási ollók. A pengék króm bevonatúak, így nagyon ritkán kell őket élezni és nem is rozsdásodik a felületük. Fogazottak, és a tövüknél egy apró horony is van, amellyel a kisebb drótokat is át lehet vágni – ami hasznos a sövénynyírás közben, amikor időnként találkozunk meglepetésekkel.

A jó sövényvágó olló második fontos összetevője a rázkódásmentes vágófej és nyél. Ha az ember összecsattintja az ollót, akkor a rezgéscsillapítás gondoskodik arról, hogy a sövény húzza a rövidebbet, ne a kezünk. Egy olcsó és igénytelen ollónál a nyelek minden záródásnál megrázkódnak és a rezgéseket átveszi az ember teljes karja is. Ez hosszú távon nagyon rossz az ízületeknek, de rövid távon is igen kellemetlen és utálatossá teszi a munkát. A bemutatott három olló alig remeg a záródásakor, egyórás munka után sem érzi magát fáradtnak az ember.

A harmadik fontos tulajdonság, hogy az alkatrészek cserélhetők legyenek. Ettől ugyanis örökéletű lesz a szerszám és nem kell kidobni, ha valamije elkopik vagy megsérül. A kerti munka közben ugyanis gyakran sérülnek a dolgok, elkopnak nyelek, eltörnek csavarok stb. Ha ez megtörténik, akkor a sövénynyírókhoz kapható pótalkatrész vagy cseredarab, így nem kell újat venni helyettük, töredék áron tovább használható az eszköz.

harom kezi sovenyvago 02

ARS K-800 sövényvágó olló

A japán metszőollókat készítő cég sövénynyíróval is előállt, amelynek pengéje pont olyan, mint amilyenre számítunk: hihetetlen precízen záródik és úgy viszi a sövény hajtásait, mintha vajból lennének. Az ARS K-800 sövényvágó olló összesen 50 cm hosszúságú, kifejezetten kis méretű példány, néhány méter sövényhez való. Ha 10 méter csodasövényt telepítettünk, amely 3 méter magasra nőtt, akkor ennél mindenképp nagyobb sövényvágót válasszunk. A kis japán ollót 2-3 bokorra, 2-3 méter sövényre ajánljuk.

Az alkatrészei sajnos nem cserélhetők, cserébe a pengéi szuper tartósak és az egész olló rendkívül kedvező árú, az ajánlott ára 21 000 Ft, ami egy egyszerű metszőolló árához hasonlatos.

harom kezi sovenyvago 03

FELCO 250-57 és 250-63 sövényvágó olló

A svájci FELCO két különböző méretű sövénynyíróval is előállt 2023-ban. Mindkettő jóval nagyobb és erősebb, mint a japán ARS ollója: a kisebbik 57 cm-es, a nagyobbik pedig 63 cm-es méretű. Ezekkel már tízméteres, sőt húszméteres sövényeket is karban lehet tartani, még a főszezonban is, amikor akár kéthetente nyírásra lehet szükség.

harom kezi sovenyvago 04

A két FELCO olló minden alkatrésze cserélhető és a vágófejük rezgéscsillapított. Olyan érzés vágni velük, mintha nem is lenne akadály a pengék előtt. Csak finoman és precízen záródnak, majd újból kinyílnak és akkor látja az ember, hogy a centiméteres átmérőjű, fás hajtások eltűntek a helyükről. A metszlapok olyanok, mintha lézerrel vágták volna el őket, tökéletesen simák és roncsolás-mentesek. Ennek következtében a vágott sövény is szebb és gyorsabban gyógyul, sűrűbbre nő. A recés pengék közül a hajtások nem menekülnek, ezért nem fordul olyan elő, hogy a vágás elől elbújik egy-egy ág, ami csak akkor bújik újból elő, amikor már elpakoltunk és összeszedtük a nyesedéket.

harom kezi sovenyvago 06

A FELCO két sövénynyíró modellje a 30 000 Ft körüli árukkal szintén egy metszőolló árkategóriáját hozzák, ami nagyon kedvező ahhoz mérten, hogy hosszú távon, valószínűleg évtizedekig kiszolgálnak majd – és végig jó érzés lesz velük a munka.

harom kezi sovenyvago 05

Akkus vs. kézi sövénynyíró

Az akkus és kézi sövényvágók összehasonlításakor már fel sem merült bennünk, hogy a simán elektromos, hálózati áramról üzemelő eszközöket is ajánljuk. Ezekkel kín a munka, ha az ember már megszokta az akkuk kényelmét vagy a kézi eszközök könnyed használatát. Nem kell figyelni a vezetékre, nincs áramütés-veszély. Az akkus eszközök még mindig egy kicsit hangosak, így hétvégén az embernek néha gátlása van a kerítés mellett dolgozni velük, mert zavarhatja a pihenni vágyókat. A kézi ollókkal ez nem probléma, mert mindegyikük hang nélkül záródik, nem csattog, mint az olcsó példányok.

Az akkus nyírót egy kicsit nehéz tartani, mert a motor is nehéz, a vágókard is nehéz és az akku sem könnyű. Átlagosan 3-5 kg tömeget kell kézben tartanunk, ami pár percig könnyű, negyedóra után viszont már gyűlöli az ember. A kézi ollók fantasztikusan könnyűek, a japán alig több, mint fél kilogramm, míg a két svájci olló bőven egy kg alatt marad.

A sövénynyíró ollókat az 1Kert.hu bolttól kaptuk kipróbálásra, de az írásunkat ez nem befolyásolta. Mivel mindegyik 20 000 Ft feletti termék, így ebből a boltból ingyen szállítással is megrendelhetők, erre a linkre kattintva >>

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR