Az amarillisz stagonospórás betegségét még hazánkban nem írták le, nem ismert, miből gondolja, hogy a növényén az található?
A virág szárán fellépő vörösbarnás elszíneződést atkák is okozhatják, a kártétel nagyon hasonló. A kórokozó gomba ellen a virághagyma melegvizes 30 perces áztatását javasolják. A hagymák áztatása Topsin M 70 WP-s oldatban is hatásos lehet a megelőzésre. Ha a már kihajtott növényen lép fel a betegség, a levelek permetezésére bármilyen réztartalmú gombaölő szert, a tiofonát hatóanyagú Topsin M 70 WP-t és a klórtalonil hatóanyagú Bravo 500-at vagy Mycostar-t lehet felhasználni.
A Stagonospora curtosii más hagymás virágfajt is megfertőzhet. Érdemes a gyanús növényt elkülöníteni a többitől, karanténba helyezni. A kémiai kezelések a virághagyma buroklevele alá húzódó gombát nehezen győzik le, ezért a hagymákat nem javaslom továbbszaporításra.