A 3 legnagyobb hiba, amit a fásszárúak metszésénél elkövethetünk

A 3 legnagyobb hiba, amit a fásszárúak metszésénél elkövethetünk

Sok vízhajtás, kevés gyümölcs.

A bokrokat, cserjéket, fákat nem érdemes csak úgy, „ész nélkül” metszegetni. Különben előfordulhat, hogy nem lesz rajtuk virág, se gyümölcs, viszont rengeteg vízhajtás nő majd a törzsön. Tekintsük át a legnagyobb bakikat, hogy el tudjuk kerülni őket!

1. A szakértelem teljes hiányával elért alaktalan korona

A legrosszabb, ha mindenféle szakértelem és hozzáolvasás nélkül, valaki csak úgy nekiesik a fáknak, bokroknak. Egyszerűen minden hajtást egy bizonyos magasságban, mérlegelés nélkül visszametsz egy bizonyos magasságban, vagy kerekded formát ad a bokroknak úgy, hogy nem veszi figyelembe azok természetes növekedését. Az első évben talán viccesnek tűnhet, azonban a forma csak sövényeknél és örökzöldeknél működhet.

Nem minden cserje lesz szép, ha hagyjuk természetesen növekedni. Viszont ha a virágos bokrokat mindig újra és újra ugyanazon a helyen vágjuk vissza, túl sűrűvé válnak. Nem kerül több fény a növény belsejébe, tömöttek, betegek lesznek, hajlamosabbak a fertőzésekre, gyorsabban öregednek. Csak szórványosan hozzák a virágokat, ha egyáltalán fejlődik rajtuk. Ha kisebb méretben szeretnénk tartani a bokrot vagy szellőseb koronát akarunk kialakítani, az egész ágakat vágjuk a törzs alapjáig vagy egy oldalsó ágig vissza.

Természetesen akadnak kivételek, amelyek jól viselik a félgömb alakú, szakértelmet nélkülöző vágásokat. Ide tartozik például a kék sudárzsálya, a pimpócserje, a gyöngyvessző. A radikális metszés március elejétől augusztusig tilos, a sövényigazítás és enyhe alakítgatás megengedett. Minden vágásnál ügyeljünk az esetlegesen fészkelő madarakra!

fasszaruak metszese 3 hiba 02

2. Rossz metszési időpont

Télen van időnk metszeni, láthatjuk a fásszárúakat leveletlen állapotukban, így könnyebben eldönthetjük, hogy hol vágunk. Ez azonban nem ilyen egyszerű, mert ha rossz időpontban hozzuk a metszőollót, akkor egész szezonra tönkretehetjük a növényünket.

A helyes időponthoz a fák virágzási időszakát kell ismernünk:

A tavasszal virágzók, mint az aranyvessző és a japánbirs már megelőző év nyarán megkezdik a virágrügyek építését. Ezért a téli metszéssel éppen azokat vágnánk le. Ezeket a növényeket inkább 2 évente metsszük, rögtön a virágzást követően. A régi hajtások harmadát eltávolíthatjuk.

A kora nyáron virágzók, mint a rózsalonc, a kínai viráglonc és a gyöngyvirágcserje a sima héjjal rendelkező, fiatal, tavasszal fejlődő hajtásokon hozzák a virágaikat. A növényeket kb. 3 évente érdemes metszeni, januártól március elejéig. Az idősebb hajtások harmadát távolítsuk el.

A nyáron virágzók, így pl. a nyáriorgona minden évben az új hajtásaikon hozzák a virágaikat. A tél elmúltával metsszük őket, kb. 10 cm-rel a talaj felszíne felett.

fasszaruak metszese 3 hiba 03

3. Túl erős visszavágás

A gyümölcsfák metszésnek célja, hogy minél több termőrügyből fejlődjön gyümölcs. A termőágak rövidek, vízszintes oldalágakat képeznek. Metszéskor az ezeket keresztező vagy velük párhuzamosan növő ágakat eltávolítjuk.

Ha már metszünk, sokan egy kicsit kisebbre alakítják a fát, hogy szüretnél majd minden ágat elérjenek. Ilyenkor azonban akadnak, akik túlságosan is bátran esnek ki az ágaknak az ollóval vagy a fűrésszel. Ezzel azonban ellenkező hatást érnek el, és csak vékony, felesleges vízhajtások fognak fejlődni. Ha a korona nem lesz szellős, akkor nem sok gyümölcsre számíthatunk.

A vízhajtások amolyan nyomáskiegyenlítő szelepként működnek, a fa egyszerűen nem tudja, hogy a gyökereket feszítő nedv nyomásával mit kezdjen, és vízhajtásokat fejleszt. Ezért ne vágjuk random módon vissza a hajtásokat – az alapjuknál nyisszantsunk, ha szeretnénk megszabadulni tőlük.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR