1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2016. szeptember 15. Csütörtök
  1 Válasz
  33.2K Megtekintés
Tisztelt Szaktanácsadók!


Idén kezdtem el a fügék termesztését, mindenki imádja itthon. Több fajtát sikerült beszereznem, háztól/kollégától/rokontól.
Elkeseredésemre pár hete megfigyeltem, hogy a fügék levelein apró barna pöttyök jelennek meg. Ezek egyre jobban kezdtek terjedni, mostanra már ott tart, hogy elkezdett száradni a füge levelének a széle. (gombabetegségre gyanakszom, olyan, mint a diófán)

Vettem Score250EC nevű permetszert, de idénre már kár lenne permetezni - úgy gondolom, úgyis elhullajtja a leveleket -

A növény növekszik ennek ellenére, de nem hiszem, hogy szimpla tápanyaghiány lenne a gond. Locsolás minden nap történt, augusztus közepe óta 2-3 naponta 1 kannával.

Egész nap sütötte helyen vannak a fák, járó de nem huzatos levegővel.
Képeket csatolom, sajnos fügés ismerősök nem tudnak segíteni, remélem Önök igen!

Hálás köszönettel:

Posztós Tamás
7 évvel ezelőtt
·
#29661
Kedves Tamás! Igen, van a fügének gombás levélfolt betegsége, de ezek kifejezetten párás, vizes körülmények között szoktak fertőzni. Az idei nyár meglehetősen szokatlan volt, eltért az átlagostól, gyakran volt eső, a növények hosszú ideig maradtak vizesek. Ezek a körülmények kedveztek - minden más növénynél is - a levélfolt betegségek súlyos károsításának. A Score hat(na) ellene, de megjegyzem a füge ellen nincs engedélyezve növényvédő szer, sem itthon, sem más országban. Ezért védekezésre a minél szárazabb körülmények biztosítása az egyik megelőzési mód. Öntözni csak reggel javasolt, és nem naponta, hanem 2-3 naponta, de nagy vízmennyiséggel, és úgy, hogy a leveleket ne érje víz. A beteg, foltos leveleket csípje le, és távolítsa el a területről, mert azokról a vízcseppek viszik fel a bokor leveleire a gomba szaporító sejtjeit.
Üdvözlettel: Növénydoktor
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére