metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Fekete Tibor Fűszernövény, gyógynövény

Kakrika levelén fehér pöttyök

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt szakértők! Otthon cserépben próbálok habanero chili paprikát nevelni. Az alsó levelek fonákján apró, tűhegynyi fehér pöttyök és a levelek mindkét oldalán apró barna (száraz ) foltok jelentek meg. Levéltetűt vagy ragacsosságot nem találtam. Utánanézve a paprika kártevőinek, arra gondoltam, hogy talán tripsz támadhatta meg, de magát a rovart nem láttam. Önök szerint mi okozhatja ezt az elváltozást és hogyan szüntethető meg?
Csatolmányok:

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Paprika palánta levelein gyakori az ödéma okozta apró, kiemelkedő szemölcsök keletkezése. A kiváltó ok a növények túlöntözése. A fényszegény vagy hűvös helyen tartott növények kevesebb vizet igényelnek. Tartsa szellős helyen, és csökkentse az öntözését.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Fekete Tibor · Vissza a tetejére
   Hálásan köszönöm a válaszát. Egy dolgot még szeretnék megkérdezni. A leveleken látható apró barna pöttyöket, amiket én szívásnyomoknak gondoltam, szintén az ödéma okozza?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   Az ödéma csak a legfeljebb 1 mm-es kiemelkedő pöttyökre vonatkozik. Az ennél nagyobb és barna foltokat más okozza, kinézésre baktériumos levélfoltosság lehet. A paprika levelei ne legyenek vizesek, öntözésnél csak a földjét érje a víz, lombját soha. A lombozat szárazon tartásával a baktériumok nem fertőzik meg, és nem is terjednek.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Fekete Tibor · Vissza a tetejére
   Köszönöm az újabb válaszát!Minden leírt dolog stimmel, azzal az egy kivétellel, hogy vigyázok arra, hogy öntözéskor a levelek ne legyenek vizesek. Ellenben a fényigény biztosítása végett az ablakpárkányon tartom a növényt. Az alsó nagyobb levelek nekiérnek az ablaküvegnek, amiken a barna foltok jelentkeztek. Az üveg a nagy hőmérsékletkülönbség miatt néha bepárásodik, így a levelek ettől nedvesek lehetnek.Köszönöm a hasznos információkat.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Vissza a tetejére