Hogyan és mikor metsszük meg a kerti málnát?

Hogyan és mikor metsszük meg a kerti málnát?

Az, hogy hogyan kell a málnabokrot megmetszenünk, attól függ, mikor terem – évente egyszer vagy kétszer.

A málnának két fő típusát különböztetjük meg attól függően, mikor hoz gyümölcsöt. Ezek szerint vannak (1) egyszer termő nyári málnafajták és (2) kétszertermő, ún. őszi málnafajták, amelyeket folytontermő néven is ismerünk.

A piros gyümölcsű málna lehet egyszer vagy kétszertermő, a fajtától függően. A sárga gyümölcsű málnafajták kétszertermők. A fekete és a bíbormálna pedig egy szezonban csak egyszer terem.

A málnavesszők legfeljebb kétévesek – azaz két évig élnek (a málnavesszők vagy a málnatő kiterjedt föld alatti gyökérzetéből nőnek ki vagy a földig hajolt föld feletti hajtásokból fejlődnek ki).

Az egyszer termő nyári málnafajták azokon a vesszőkön hoznak termést, amelyek az előző nyáron fejlődtek ki, majd szépen átteleltek. A kétszertermő vagy folytontermő málnafajták pedig az előző nyáron kifejlődött vesszőkön is, valamint az adott évben kihajtott fiatal, új vesszőkön is teremnek gyümölcsöt.

malna metszese 02

Így metsszük meg az egyszer termő nyári málnát

A málnabokor metszése lényegében abból áll, hogy visszametsszük a már letermett vesszőket.

Az egyszer termő nyári málna vesszőit közvetlenül az érett gyümölcsök leszüretelése után metsszük vissza. A vesszőket egészen a talaj szintjéig vágjuk vissza.

Figyelem: a nyár folyamán kihajtott új vesszőket ne metsszük vissza! Miután a gyümölcstermő idős vesszőket lemetszettük, az új vesszőket futtassuk karóra vagy karók közé vízszintesen kifeszített egy-két dróthuzalra. Ezek a fiatal vesszők a következő évben fognak teremni.

Ha egy sorban termesztünk málnát, az új vesszőket ritkítsuk meg úgy, hogy a megmaradó vesszők közötti távolság kb. 15 cm legyen. Így a gyümölcstermő vesszők a következő szezonban nem állnak majd túlzsúfoltan.

malna metszese 03

Így metsszük meg a kétszertermő, folytontermő málnát

A kétszertermő vagy folytontermő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy csúcsán hoznak gyümölcsöt az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban ugyanezen vesszők alsó kétharmadán.

Metsszük le a kétszertermő málna letermett vesszőinek a végét. Addig a legalacsonyabban lévő pontig metsszük vissza a vesszőt, ahol még volt rajta gyümölcs (ez általában a talajtól számítva 100-120 cm-re van).

Hagyjuk meg a vessző alsó részét, hogy a következő tavasszal vagy kora nyáron teremni tudjon. Miután a vesszőnek ez a része is letermett a második évben, vágjuk vissza a talajig. Ezzel egy időben a fiatal, új vesszőket, amelyek már az ősszel teremni fognak, futtassuk fel karóra vagy rácsos futtatóra.

Általános gyakorlat, hogy a következő tavasszal vagy kora nyáron gyümölcsöt hozó folytontermő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát kikarózzák vagy növénytámaszra futtatják. Ha nem szeretnénk ezt a gyakorlatot követni, az őszi szüret után metsszük vissza az összes vesszőt; ez azzal jár, hogy csak egyszer fogunk tudni gyümölcsöt betakarítani a kétszertermő vagy folytontermő málnabokrunkról.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR