A nyáriorgona metszése lépésről lépésre

A nyáriorgona metszése lépésről lépésre

Aki esetleg nem tudta, most megismerheti, hogyan kell a mesésen illatos virágokat hozó nyáriorgonát (Buddleia davidii) tavasszal megmetszeni.

Azzal kapcsolatban is adunk néhány hasznos tanácsot, miben tér el a különböző fajták metszése.

A nyáron tömegével nyíló virágai, valamint az azokat felkereső színes pillangók miatt népszerű nyáriorgona igencsak lehangoló látványt nyújthat, ha nem hozzáértően metsszük meg.

Ha elhanyagoljuk a metszését, hamarosan azt tapasztaljuk, hogy amit szemmagasságban látunk, az nem más, mint egy halom kesze-kusza lecsupaszult vessző, a virágok pedig a vesszők végén, magasan a fejünk felett ringanak.

Ha kora tavasszal alaposan megmetsszük, az erőteljes növekedéű fajták akár 3 méter magasra és 2 méter szélesre is megnőhetnek a nyárra, míg a kisebbre növő fajták, mint például a 'Nanho Blue' magassága és szélessége 1,5 méteren belül tartható. A metszésre enyhe időben kerítsünk sort.

Vannak kivételek a szabály alól. A Buddleia alternifolia és a Buddleia globosa például az előző évben kifejlődött vesszőin hoz virágot, így a ha ezeket egy tavaszi metszés során visszavágnánk, ezzel együtt a virágrügyeket is eltávolítanánk a növényről. Tehát ezek egyikét sem szabad erőteljesen visszametszeni. Célszerű inkább a nyár közepén átnézni az ágakat, és teljesen eltávolítani közülük a legidősebbeket.

Következzen most néhány egyszerű lépésben bemutatva, hogyan is tanácsos a nyáriorgonát megmetszenünk.

Amire szükségünk lesz:

  • metszőolló,
  • fűrész és/vagy ágvágó olló.

1. lépés

A nyáriorgona metszését kora tavasszal végezzük el. Először is metszőollóval mintegy felére vágjuk vissza a legmagasabbra nőtt vesszőket. Így könnyebben látni fogjuk, hogyan is haladunk, és jobban hozzá fogunk tudni férni a növény talajhoz közeli részeihez.

nyariorgona metszese 01

2. lépés

A vastag fás szárakat ágvágóval vagy fűrésszel távolítsuk el kb. 30 cm-rel a talaj szintje felett. Ahol lehetséges, közvetlenül egy rügy vagy új vessző felett legyen a metszésfelület. Ha azt szeretnénk, hogy a növény magasabbra nőjön 3 méternél (ha például a hátsó telekhatárra ültettük), a fás szárakat akár 60 cm hosszan is meghagyhatjuk.

nyariorgona metszese 02

3. lépés

Távolítsuk el az elhalt csonkokat és ágakat fűrésszel vagy ágvágóval. Vágjuk ezeket vissza szinte egy szintben a fő törzzsel, hogy a minimálisra csökkentsük a kiszáradás esélyét. Ritkítsuk ki az egymást keresztező ágakat, illetve távolítsuk el a növény tövéből előtörő gyönge hajtásokat. Nem kell attól tartanunk, hogy túl drasztikusan jártunk el: a nyáriorgona annyira életerős, hogy hamar vissza fog nőni.

nyariorgona metszese 03

4. lépés

A cél, hogy egy alacsony, erős, 5-6 fő ággal rendelkező keretet hozzunk létre. Nem probléma, ha egyelőre nem túl sok zöld hajtást látunk: a nyáriorgona új hajtásai a kéreg alól törnek elő. A növény töve körül gereblyézzük össze az lemetszett ágmaradványokat, majd terítsünk le talajtakaró mulcsot, amely segít megtartani a nedvességet, valamint elnyomja a gyomokat.

nyariorgona metszese 04

Fotók: gardenersworld.com

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR