felco shop banner ingyenes szallitas


  vankocsaba Fűszernövény, gyógynövény

Palánta nevelés

  Kiemelt   Megoldott

Még kezdő vagyok a folia illetve a palánta nevelésbe segitséget kérnék.Figyelembe véve a nem meg szokott időjarást ,tanácsot kérnék mikor kell vetni a paradicsom illetve a paprika magokat folia sátorba.

 • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
  A paradicsom magja 20-22 °C csírázik jól. Optimális vetés után körülbelül 7 nap a kelés. Kelés után nagyjából 7-10 nap múltán érdemes majd tápkockába (7 x 7cm ) tűzdelni. Bár lent délen (Szabadka környékén) szerintem ez az idő 5 nap is lehet. Ekkor a palánták zömökek lesznek. Palántanevelés időszaka február 15-től kezdődik (javítsanak ki ha tévedek, bár mifelénk így csinálják).Érdemes bent a szobában csíráztatni a növényeket, mert tűzdelés után alacsonyabb hőmérséklet kell majd a paradicsom palántáknak. Hogy miért? Azért mert a gyökérzet egy része bele fog szakadni a tőzeges földbe, az asszimilációs felület ugyan akkora. Könnyen nyurgulhat, könnyebben lankad, sok locsolás hatására meg befulladhat az a kevés gyökérzet. Tehát tűzdelés után már lehet kirakni a fóliasátorba a további nevelésre.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
   Fűtött vagy fűtettlen fólia, az ország mely részén helyezkedik el. A palánták fólia alatt lesznek elültetve vagy szabadföldre, eladásra lesz szánva, vagy saját célra, ha szabadföldre kerülnek a palánták akkor fátyolfólia lesz-e használva?Nagyon sok minden befolyásolja a palántázást, hiszen ha hamar van elvetve a palánta és nem tudjuk kiültetni akkor megnyurgul és a minősége nem megfelelő.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Plusz még: eleve a fóliasátor földjébe lesz szórva a mag? Vagy ládába? Vagy ládába, szobába, és onnan kiültetve a fóliába?A téli időjárásnak ehhez semmi köze.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · vankocsaba · Vissza a tetejére
   A folia sátor földjébe lessz szorva a mag ,nincs sajnos még fűtésem.valamenji palántát szeretnék el adni ,és hagynák magamnak is kitelepitésre.Én vajdasági vagyok közel Szabadkához.Elöre is köszönöm a tanácsokat.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A fólia max. 2 fok pluszt tart a kinti hőmérséklethez képest. Ezért helybe vetni fűtetlen fóliába még április elején sem egy teljesen biztos dolog, de ez után meg már nem érdemes szálas palántát vetni még saját részre sem, inkább el kell vetni, és reménykedni, hogy nem lesz nagy májusi fagy. (Szerintem ott is előfordul az ilyesmi.)Érdemes fóliaalagutat készíteni a fólia közepére vetett palántáknak, amire éjszakai fagy előrejelzése esetén rá lehet húzni a fóliát, vagy akár valami vastagabb anyagot is.Tehát eladás ebből nem lesz, egész biztos.Mindenképpen a szaporítóládás előnevelés a jobb.Ha megoldható valahol, nagyon világos, mérsékelten fűtött helyiségben már március első felében el lehet vetni a magokat, aztán szétpikírolni egyesével szaporítóládákba vagy külön edényekbe. Amikor elég jó az idő, akkor ki lehet tenni őket a fóliába, hideg napokon meg főleg fagyos éjszakákon pedig visszavinni fűtött helyre.Aztán április közepe felé már fóliába ki lehet ültetni a saját részre valókat, az eladósakat pedig vagy ládából, vagy edénybe (tápkockába) pikírolva árulni.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · vankocsaba · Vissza a tetejére
   Nagyon szépen köszönöm a jo tanácsokat sokat segitenek nekem mint kezdö kertésznek.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére