Bordóilé .Használható gomba betegségek megelőzésére, a réz érzékenység figyelembe vételével.A bordóilé elkészíthető égetett mészből, szalonnás mészből (szikkadt oltott mész) vagy mészhidrátból.Ezek hatásukban egyenrangúak, csak adagolásuk eltérő. Pl. a szőlő peronoszpóra elleni permetezésére 1 % -os bordóilé használatos.10 liter 1 % -os bordóilé elkészítése mészhidrátból: 10 dkg rézgálicot műanyag vagy zománcozott edényben 5 l vízben feloldunk Az oldódást meleg vízben meggyorsíthatjuk. Egy másik edényben 8 dkg mészhidrátot keverünk 5 l vízhez. A két oldatot azután lassú, folytonos keverés közben összeöntjük. Mindíg a rézgálic oldatot kell a mésztejhez öntenünk. A nefelejcsszínű, ülepedésre hajlamos bordóilé hatását másnapra elveszti, úgyhogy csak annyit készítsünk, amennyit aznap felhasználunk. 1 dkg kristálycukor hozzáadásával (10 l szerhez) néhány nappal kitolhatjuk a felhasználhatós ága idejét.Hasznos az elkészített lé kémhatásáról meggyőződni (főleg ha bizonytalan minőségű hidrát áll rendelkezésünkr e).Akkor jó a permetlé ha a fenolftalein papír megpirosodik, a piros lakmuszpapír és az univerzális pH papír pedig megkékül.