Az orgona metszése: mikor, hogyan?

Az orgona metszése: mikor, hogyan?

Nincs, aki ne szeretné az orgonavirág jellegzetes, intenzív illatát. E régóta kedvelt, igen elterjedt cserje csodásan díszít bármely kertet.

Időről időre elengedhetetlen azonban a metszése ahhoz, hogy egészséges maradjon és esztétikus látványt nyújtson. Bár léteznek alacsonyabb, mindössze 3-4 méter magasra növő fajták, számos fajta a 8-10 métert is leérheti rendszeres metszés nélkül. Az orgona periodikus metszésével megelőzhetjük, hogy túlnőjön és teljesen kezelhetetlenné váljon.

orgona metszese 04

Hogyan metsszük meg az orgonát?

Az orgona metszésekor gyakran nem elegendő csupán visszavágnunk a túlnőtt ágakat. Rendszerint jobb, ha az egész ágat kivágjuk. A munkához metszőollót, a vastagabb ágakhoz ágvágó ollót használjunk. Az is fontos, hogy elvirágzás után a teljes virágzatot eltávolítsuk. Ezzel megelőzzük, hogy a növény magot érleljen, másrészt másodvirágzásra késztetjük. Az ágakat mintegy egyharmad részben metsszük vissza. Azokat a földközeli hajtásokat is vágjuk ki, amelyek vélhetően a törzs föld alatti részéből indultak fejlődésnek. Annak érdekében, hogy az ogona koronája kellően szellős legyen és több fényt engedjen be, szükség lehet a korona belsejében elhelyezkedő ágak megritkítására.

orgona metszese 03

Ha az idős orgornabokor túlságosan elvadult és elcsúfítja a környezetet, az egész bokrot a talaj szintjétől számítva mintegy 15-20 cm-re is visszavághatjuk. Tartsuk azonban szem előtt, hogy ilyen megoldás esetén jó ideig nélkülöznünk kell a megszokott orgonavirágokat, ugyanis mintegy 3 évig tart, amíg az újra kifejlődő bokor virágot hoz.

orgona metszese 02

Mikor metsszük meg az orgonát?

Fontos tudnunk, mikor célszerű az orgonát megmetszeni. A legtöbb fajta egyáltalán nem igényel metszést egészen addig, amíg a 2-2,5 méteres magasságot el nem éri. A metszés legideálisabb időpontja rögtön az elvirágzást követő időszak. Ezáltal az új hajtásoknak bőven lesz idejük kifejlődni a következő virágzási idényig. A túl későn elvégzett metszés a fiatal, fejlődő rügyek szomorú végét is jelentheti.

orgona metszese 05

Ha az orgonát nagy mértékben, a talaj szintjét megközelítően vágjuk vissza, akkor ezt kora tavasszal célszerű megtennnünk. Az új, egészséges hajtások a vegetációs időszakban erőteljes fejlődésnek indulnak. A vegetációs időszak végén távolítsuk el az esetlegesen rosszul fejlődött ágakat.

Az orgonabokor metszése segít tehát abban, hogy a növény egészséges maradjon és gazdagon virágozzon. Az orgona jellemzően meglehetősen szívós, ellenálló növény, és ha a metszését szakszerűen végezzük el, ezzel még életerősebbé válik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR