felco shop banner ingyenes szallitas


  Pintér János Gyümölcs

Áfonya talajának savanyítása

  Kiemelt   Megoldott

Üdv! Érdeklődnék, hogy akinek van áfonyája, és szépen is nő, terem, hogyan gondozza? Mi idén ültettünk, de szerintem annyira nem érzi jól magát. Félárnyékos helyen van. A gödörbe tettem fenyőtüskét, hogy savanyítsam a talajt. Fűnyesedékkel mulcsozom, hogy ne tudjon hamar kiszáradni, és rendszeresen locsolom. De valami mégsem tetszik neki, mert szerintem nem hajt olyan szépen. Azt tudom, hogy a savanyú talajt szereti. Ez mivel lehet a legjobban elérni? Egy másik oldalon olvastam, hogy havonta 1x meg kell locsolni 10l vízben elkevert 3dl 20%-os ecettel, és akkor elvileg ez biztosítja a növénynek a megfelelő savasságot.

 • · Gergő · Vissza a tetejére
  Kedves János! Termesztése Az áfonya méréskelt éghajlati területekről származik, így hazánk éghajlati adottságai megfelelnek a termesztéséhez. A májusi virágzás idején már megvan a kellő napi középhőmérséklet, az ilyenkor esetleg jelentkező talajmenti fagyokat a virágok elviselik. A július-augusztusi éréskor a bogyók elegendő napsütést és meleget kaphatnak. A fajok, fajták téli fagytűrő képessége is megfelel teleinknek. Az áfonya vízigényes növény, így hazánkban sem az évi csapadék mennyisége, sem annak eloszlása nem megfelelő. Ezért a vízutánpótlásról öntözéssel gondoskodni kell. A termesztés legérzékenyebb pontja a talaj, az áfonya erre a tényezőre a legérzékenyebb. Amennyiben a talajjal szemben támasztott igényeit sikerül kielégítenünk, úgy sikeresen termeszthetjük. Ellenkező esetben áfonyanövényeink könnyen a kipusztulás szélére sodródhatnak. A 4,2-4,8 pH-értékű, azaz savas kémhatású, jó vízgazdálkodású, laza talajú területek közül mindazok alkalmasak telepítésre, amelyek öntözhetőek, felszíni vízelvezetésük biztosított. Ültetvénytelepítéskor ezért nagy körültekintéssel kell eljárni, gyakran teljes talajcserét is végeznek a sikeres termesztés érdekében. Házikertekben azonban ennél sokkal olcsóbb – bár hasonló – eljárást kell követnünk a megfelelő talajviszonyok kialakításához: Ássunk egy nagyjából 80×80×80 cm-es gödröt, béleljük ki fóliával (a fóliát a vízelvezetés érdekében sűrűn ki kell lyuggatni), az így előkészített ültetőgödröt töltsük föl savanyú tőzeg (pl. a legtöbb mezőgazdasági áruházban kapható Novobalt tőzeg) és homok fele-fele arányú keverékével. Az esetek többségében homok helyett alkalmazható a gödörből kiásott föld is. Legjobb, ha eleve tápanyaggal feltöltött tőzeget veszünk, ellenkező esetben magunknak kell a kezdő tápanyagfeltöltésről gondoskodnunk valamely lassan oldódó műtrágya alkalmazásával.A magas bokrú áfonya gyökérrendszere sekély, a talajművelésnek ehhez kell igazodnia. Talaját csak akkor bolygassuk, ha a gyomosodás indokolja. Inkább rendszeres kaszálást alkalmazzunk. Az áfonyának árt a sok só. Ennek elsődleges forrásai a különböző nitrogéntartalmú műtrágyák. Ezért ezeket körültekintően használjuk. Minden évben igényli a nitrogénműtrágyát, de a foszfort és a káliumot nem. Az ültetés utáni első két évben nem igényel tápanyag-utánpótlást. Ekkor az öntözővíz pontos adagolása a legfontosabb. Nitrát formájában soha ne juttassunk ki nitrogént. Az ammónium-szulfát és a karbamid a megfelelő nitrogénforrás. üdv :Gergő :)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Pintér János · Vissza a tetejére
   Köszönöm a kimerítő válaszát!:)Én simán kiültettem, nem raktam semmit a gödrébe. Remélem azért így nem lesz nagy baj. A Novobalt tőzeget néztem már én is, de egyszerűbbnek és talán hatékonyabbnak tűnik nekem az ecetes locsolás. Mert ugye elég sekély a gyökere, így a tőzeg kijuttatása kicsit macerás. Viszont belocsolni ecetes vízzel könnyen lehet.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Anikó · Vissza a tetejére
   Kedves János!Mostanában több növényt is ültettem, amelyek a savanyú talajt kedvelik, ezért sokat olvasgattam a témáról.Röviden összefoglalva a legtöbb savanyú talajt igénylő növénynek a magnéziumhiány okozza a legnagyobb problémát. Ha pl. sárgulni kezdenek a levelei, erre lehet következtetni.Lehet pl. rododendron tápoldattal öntözni, de olcsóbb és állítólag hatékony megoldás keserűsóval (magnézium-szulfát) belocsolni nyár közepéig néhányszor, esetleg lehet vasgálicot is adni az öntözővízhez (vashiány is okozhat sárgulást), sőt én szögeket, vasdarabkákat is szoktam a talajba szúrni, de állítólag ez nem használ.Az ecetes vizet én is használom kisebb töménységben. A talaj felszínére szórnék komposztot, szarvasmarhatrágyát (nem túl sokat) és tőzeget is. A földigiliszták majd végzik a dolgukat (bedolgozzák a talajba). A fűnyesedék megfelelő mulcsozás céljára. A fenyőtüske bedolgozása is jó ötlet volt, valóban savanyítja a talajt. A bőséges öntözésre is szüksége van. Legmegfelelőbb a csapadékvíz, de a csapvíz sem árt neki, legalábbis az enyémen nem látom a jelét (én is idén ültettem).Nem tudom, milyen állapotban van az áfonyabokor, ha nem sárgul a levele, az is elképzelhető, hogy az ültetés viselte meg. A legtöbb növényem az ültetés évében kevésbé növekedik, úgy gondolom, a gyökérfejlesztésre fordítják az energiájukat.Üdvözlettel: Anikó
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Pintér János · Vissza a tetejére
   Kedves Anikó!A bokornak nem sárgák a levelei. Nem volt még nekem korábban áfonya bokrom, meg sehol nem láttam. De annyira nem akar hajtani. Levelei vannak, volt rajta pár virág is, de nincs nagyon friss hajtása. Cserepes növény volt, így nem hinném, hogy annyira megviselhette a kiültetés. Igyekszem odafigyelni a talaj savanyítására. Valószínű maradok az ecetes locsolásnál, esetleg mellé egy kis tőzeg, és tápozás.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére