
Kérdés-Válasz Gyümölcs
műtrágya
Üdvözletem!
A férjem közel két hónapja pár kanál gyepműtrágyát szórt szét a paprika és paradicsom palánták között.Gyönyörűek lettek, csak azt nem tudom káros e a szervezetre az így megtermett zöldség.Fogyasszuk vagy sem ,Ez lenne a kérdésem, hátha valakinek van tapasztalata.
Köszönettel:J.Györgyi
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#9805
Válasz elfogadva
Kedves Gyöngyi, Rövid idő alatt ön a második kérdésfeltevő, akinek ilyen tipusú aggodalmai vannak. Nem megróni akarom, ne értsen félre, sőt nagyon jó dolognak tartom, hogy kérdez, még ha utólag is! De miért vegyszereznek a zöldségek körül, ha nem biztosak a dolgukban? Én személy szerint nem szoktam a műtrágyást ajánlani a zöldségeskertben senkinek (egyéb vegyszerezést, sem ha nem muszáj). Egyrészt mert rossz hatással van a talaj élővilágára, másrészt mert a legtöbb ember hajlamos a túladagolásra, amivel végül önmagának fog ártani. A gyepműtrágya kifejezetten gyepekre van kifejlesztve, a fűféléknek más a gyökérzete, más a szerepük a kertben és a kertésznek is más elvárásai vannak vele szemben , mint egy zöldségnövénnyel. A gyepműtrágyák a gyors, búja növekedést és a mélyzöld színt hivatottak elősegíteni. Nem beszélve arról, hogy a gyepműtrágya tartalmazhat szelektív gyomirtót, mohairtót (ezt általában fel is tüntetik rajta), vagy esetleg tartalmazhat nyomokban olyan egyéb anyagokat ami miatt nem alkalmas zöldségnövények műtrágyázására. Ugyanitt megjegyzem, hogy egyes gyártók nem is ajánlják a gyep trágyázása utáni első három fűnyírás nyesedékének a házi komposztálást, vagy a nyesedék mulcsként (főleg zöldségek vagy gyümölcsfák körül) felhasználását. Ha már kifejezetten tápanyag-utánpótlásra szorulnak a zöldségek, akkor vannak olyan műtrágyák (sőt természetes anyagokból készült bió trágyalevek is) amelyeket ilyen céllal gyártanak, árusítanak és az előírt adagolást betartva a szer csak minimálisan rombolja a talaj élővilágát és nem jelent egyáltalán későbbi veszélyt a fogyasztóra nézve. Mindezek ellenére nem tartom veszélyesnek a megtermesztett zöldségek elfogyasztását (hacsak nem használtak egyéb kemikáliákat is hasonló módón), egyrészt azért mert nem levélzöldségekről van szó (saláta, spenót, káposzta esetében lebeszélném ) másrészt mert kis adag volt a felhasznált vegyszer. A leírtakkal arra szerettem volna felhívni a figyelmét, hogy körültekintő kell lenni a vegyszerekkel, és ha vegyszerezünk is BE KELL TARTANI AZ ELŐÍRÁSOKAT, rendeltetésszerűen kell használni ezeket az anyagokat. Üdv.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#9805
Válasz elfogadva
Kedves Gyöngyi, Rövid idő alatt ön a második kérdésfeltevő, akinek ilyen tipusú aggodalmai vannak. Nem megróni akarom, ne értsen félre, sőt nagyon jó dolognak tartom, hogy kérdez, még ha utólag is! De miért vegyszereznek a zöldségek körül, ha nem biztosak a dolgukban? Én személy szerint nem szoktam a műtrágyást ajánlani a zöldségeskertben senkinek (egyéb vegyszerezést, sem ha nem muszáj). Egyrészt mert rossz hatással van a talaj élővilágára, másrészt mert a legtöbb ember hajlamos a túladagolásra, amivel végül önmagának fog ártani. A gyepműtrágya kifejezetten gyepekre van kifejlesztve, a fűféléknek más a gyökérzete, más a szerepük a kertben és a kertésznek is más elvárásai vannak vele szemben , mint egy zöldségnövénnyel. A gyepműtrágyák a gyors, búja növekedést és a mélyzöld színt hivatottak elősegíteni. Nem beszélve arról, hogy a gyepműtrágya tartalmazhat szelektív gyomirtót, mohairtót (ezt általában fel is tüntetik rajta), vagy esetleg tartalmazhat nyomokban olyan egyéb anyagokat ami miatt nem alkalmas zöldségnövények műtrágyázására. Ugyanitt megjegyzem, hogy egyes gyártók nem is ajánlják a gyep trágyázása utáni első három fűnyírás nyesedékének a házi komposztálást, vagy a nyesedék mulcsként (főleg zöldségek vagy gyümölcsfák körül) felhasználását. Ha már kifejezetten tápanyag-utánpótlásra szorulnak a zöldségek, akkor vannak olyan műtrágyák (sőt természetes anyagokból készült bió trágyalevek is) amelyeket ilyen céllal gyártanak, árusítanak és az előírt adagolást betartva a szer csak minimálisan rombolja a talaj élővilágát és nem jelent egyáltalán későbbi veszélyt a fogyasztóra nézve. Mindezek ellenére nem tartom veszélyesnek a megtermesztett zöldségek elfogyasztását (hacsak nem használtak egyéb kemikáliákat is hasonló módón), egyrészt azért mert nem levélzöldségekről van szó (saláta, spenót, káposzta esetében lebeszélném ) másrészt mert kis adag volt a felhasznált vegyszer. A leírtakkal arra szerettem volna felhívni a figyelmét, hogy körültekintő kell lenni a vegyszerekkel, és ha vegyszerezünk is BE KELL TARTANI AZ ELŐÍRÁSOKAT, rendeltetésszerűen kell használni ezeket az anyagokat. Üdv.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#9809
[quote name=Ginkgo Garden]Kedves Gyöngyi, Rövid idő alatt ön a második kérdésfeltevő, akinek ilyen tipusú aggodalmai vannak. Nem megróni akarom, ne értsen félre, sőt nagyon jó dolognak tartom, hogy kérdez, még ha utólag is! De miért vegyszereznek a zöldségek körül, ha nem biztosak a dolgukban? Én személy szerint nem szoktam a műtrágyást ajánlani a zöldségeskertben senkinek (egyéb vegyszerezést, sem ha nem muszáj). Egyrészt mert rossz hatással van a talaj élővilágára, másrészt mert a legtöbb ember hajlamos a túladagolásra, amivel végül önmagának fog ártani. A gyepműtrágya kifejezetten gyepekre van kifejlesztve, a fűféléknek más a gyökérzete, más a szerepük a kertben és a kertésznek is más elvárásai vannak vele szemben , mint egy zöldségnövénnyel. A gyepműtrágyák a gyors, búja növekedést és a mélyzöld színt hivatottak elősegíteni. Nem beszélve arról, hogy a gyepműtrágya tartalmazhat szelektív gyomirtót, mohairtót (ezt általában fel is tüntetik rajta), vagy esetleg tartalmazhat nyomokban olyan egyéb anyagokat ami miatt nem alkalmas zöldségnövények műtrágyázására. Ugyanitt megjegyzem, hogy egyes gyártók nem is ajánlják a gyep trágyázása utáni első három fűnyírás nyesedékének a házi komposztálást, vagy a nyesedék mulcsként (főleg zöldségek vagy gyümölcsfák körül) felhasználását. Ha már kifejezetten tápanyag-utánpótlásra szorulnak a zöldségek, akkor vannak olyan műtrágyák (sőt természetes anyagokból készült bió trágyalevek is) amelyeket ilyen céllal gyártanak, árusítanak és az előírt adagolást betartva a szer csak minimálisan rombolja a talaj élővilágát és nem jelent egyáltalán későbbi veszélyt a fogyasztóra nézve. Mindezek ellenére nem tartom veszélyesnek a megtermesztett zöldségek elfogyasztását (hacsak nem használtak egyéb kemikáliákat is hasonló módón), egyrészt azért mert nem levélzöldségekről van szó (saláta, spenót, káposzta esetében lebeszélném ) másrészt mert kis adag volt a felhasznált vegyszer. A leírtakkal arra szerettem volna felhívni a figyelmét, hogy körültekintő kell lenni a vegyszerekkel, és ha vegyszerezünk is BE KELL TARTANI AZ ELŐÍRÁSOKAT, rendeltetésszerűen kell használni ezeket az anyagokat. Üdv.Kedves válaszoló !Köszönöm a felvilágosítást!Én is hasonlóan gondolkodom , sosem használtunk műtrágyát a kertben,,nem tudom férjem miért tett ilyen meggondolatlanságot.Szerencsére egyszeri alkalom volt , márciusban.Sajnos a sóska a gyep szélére lett ültetve.A válasza alapján idén nem fogom fogyasztani.A tök és a cukkimi az uborka van még oda ültetve.Ezek biztonsággal fogyaszthatók?Köszönöm a hasznos válaszát!Györgyi
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »