1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. július 19. Szombat
  5 Válasz
  23.9K Megtekintés
Kedves Kertbarátok! Remélem most átmennek a képek. Szóval rohamosan "szárad el a paradicsomom", nyilván ez most ilyen időben nem vízhiány lehet, én kálcium felszívódási zavarra gondolnék. Ez lehet a baja? Dimasollal már lekezeltem kétszer, semmi hatás egyelőre. Keresztet vethetek rá? Üdvözlettel: Bölke
9 évvel ezelőtt
·
#29078
A paradicsom termés csúcsán fellépő nagy kiterjedésű barna foltok a Ca hiányra vezethetők vissza, a feltételezése helyes. De a Damisol-os permetezés hatására a már károsodott termések nem fognak meggyógyulni, maradnak olyanok, mint előtte, viszont az új terméseknél nem fog fellépni. A gond szerintem a paradicsom töveknél nem ez, hanem a levelek leszáradása. Az alsó leveleket gombabetegség szárította le,, nem láttam a képeken, hogy apró 1-2 mm-esek vagy összefüggő több cm-es elhalásokból állt-e össze az elhalás, de lényeg az, hogy ezek csak a vizes leveleket, a vizes talaj feletti alsó leveleket támadja meg. Soha ne öntözze este a növényt, csak reggel vagy hajnalban, ezzel megelőzi a továbbterjedését. Szedje le az elhalt és foltos leveleket a szárról és gyűjtse össze zsákba, ne maradjanak ott, mert onnan a gomba tovább fertőzi a még még egészséges lombot. Mielőbb permetezze le az állományt bármilyen réz hatóanyagú vagy mankoceb hatóanyagú szerrel. Jobbnak tartanám a réz hatóanyagot, mert a termésen látható apró barna pettyek baktériumos betegségre is utalnak, és a Cu az ellen is hat, míg a mankoceb (Dithane) csak gombaölő hatású. A növényeknek a talaját rendszeresen fel is kell lazítani (kapálni), a levegőtlen talajban nem érzik jól magukat a növények. A gyakori öntözéssel a talaj levegő tartalmát lecsökkenti, mivel a talajt összetömöríti.
9 évvel ezelőtt
·
#29085
Kedves dr. Némethy Zsuzsanna! Köszönöm válaszát, ma este rézoxikloriddal (5g/2l) le is permeteztem, még a talajra is permeteztem belőle. Lecsípkedtem az elhaló félbe és elhalt hajtásokat, így viszont akadnak bőven paradicsomok, melyek totálisan ki vannak téve a napnak, van olyan, amelyiken egy szem levél sincs már. Nem fog megégni? Egyébként most közelebbről megnéztem a leveleket, a kezdődő probléma apró barna kerek foltokkal kezdődnek, sárgulással, majd teljes leszáradás. De ez a paradicsom tetején is igaz. Azonban semmi úgymond penész szövedékkel nem találkoztam, azt nem kéne látnom erős gombafertőzésnél? Locsolni már vagy 3 hete nem locsolom, annyi eső volt, meg amikor locsoltam, kannából a tövét, viszont az eső felülről éri, azt nem tudom nyilván kivédeni, s a hétre is sok záport mond és ugye a zápor-zivatar inkább a kora esti órákban hullik, tehát ez sem kedvező most. Ha már egy éve lejárt a rézoxiklorid por, az nem gond, attól még hatásos lesz? (Most hirtelen ez volt nálam). Köszönöm még egyszer a segítséget! A fenti egy-két kérdésre még szeretnék választ Öntől, köszönöm, Bölke (Gábor)
9 évvel ezelőtt
·
#29086
Az apró kerek barna foltok a szeptóriás levélfoltosság betegségnek a tünetei, gombás fertőzés, a foltok megjelenése után a levél gyorsan elsárgul még kevés folt esetén is, és lehullanak a levelek. Nem minden gombabetegségeknél fejlődik "penész szerű" bevonat. A réz is kontakt hatású, az eső lemossa, ezért meg kell ismételni. A levelek nélkül valóban megégetheti a nap, de a sárga levelek már nem segítenek a növénynek, nem asszimilálnak. Az 1 évvel lejárt határidejű szert még nyugodtan felhasználhatja, hatni fog.
9 évvel ezelőtt
·
#29092
Kedves dr.Némethy Zsuzsanna! Köszönöm válaszát, nem szeretnék tolakodni, de még egy-két kérdés nagyon bennem van. - Mik lehetnek majd a napégés jelei? - a lombozat nélküli paradicsomnak nem lesz baja (akár ízben, stb..), a fotoszintézis is a levelekben zajlik.. - a jövőre tekintve, mit tehetek a talaj +kitisztítására, vagy a tél elintézi (már ha nem lesz olyan, mint a 2013/2014)? - A fertőzött paradicsom magja is biztosan fertőzött lesz jövőre? Több problémám lehet belőle? (Lehet idén ez volt a baj, mert mintha tavaly már elkezdődött volna). - Jövőre melyik helyben gondolkodjak inkább paritermesztésen: (ahol idén cukkini van, vagy ahol idén zeller, sóska, cékla)? Lehet-e ugyanott paradicsomban gondolkodni 4. évben is, ha szervestrágyázom, plusz Wuchsal, vagy Dimasol? Nagyon köszönöm, ha ezekre még válaszolna, valahogy jobban hiszek az itt kapott tanácsoknak. Előtte bármire, hasonló témakörben rákerestem a neten, valahogy itt kötöttem ki. Üdv: Gábor
9 évvel ezelőtt
·
#29163
- A napégett paradicsom bogyó héja sárgás, néha fehéres és kemény, nem pirosodik be a napégett folt. - Lombozat nélküli növény nyilván nem tud asszimilálni, de ezt nem a z okozta, hogy lecsipegette a sárga leveleket, hanem már az, hogy foltos levelek lesárgult, tehát elhaltak. A lombját vesztett tő a hajtások végén tovább nő és új leveleket szokott fejleszteni vagy oldalhajtásokat növeszt. - A talajba be kell forgatni, ásni a lehullott fertőzött paradicsom növényi részeket, ott a mikrobiológiai folyamatok során lebomlik. csak a talaj felszínén maradt részek telelnek át és fertőznek a következő évben. - A szeptóriás gombabetegség nem fertőzi a bogyót, tehát a mag attól nem fertőződik. - A sóska és a cékla növény a jó elővetemény, de trágyázni kell a paradicsom talaját. - Nem javaslom 2 évnél tovább a paradicsomot ugyanazon a helyen, különösen ott nem, ahol betegségek fordulnak elő. A Wuxal és Damisol csak trágya, tápanyag, nem véd a gombabetegségektől, csak a növények kondicióját és ellenálló képességét erősíti.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére