A futórózsa metszésével több virágot csalogatunk elő

A futórózsa metszésével több virágot csalogatunk elő

Bemutatjuk a legjobb módszereket, időszakokat és technikákat, hogy a rózsa a lehető legtöbb virágot hozza, ráadásul évek alatt se öregedjen el.

Az évenkénti metszéssel biztosíthatjuk a rózsa erőteljes növekedését és dús virágzását. Ha ezt elmulasztjuk, a futórózsa ágai kusza rendetlenségben fognak állni, és mindössze gyér virágzást produkál. Bár sokan bonyolultnak hiszik, a rózsametszés nem ördöngősség, ha követjük az alábbi útmutatót.

Futórózsa

futorozsa metszese 01

A futórózsa metszési technikája

Ez a technikát a futórózsa metszésekor alkalmazhatjuk. A futórózsa (másnéven climber rózsa) esetenként összetéveszthető a kúszórózsával (melyek csak ívesen elhajló hosszú hajtásokat nevelnek, rambler rózsának is hívjuk). A legegyszerűbben úgy különböztethetjük meg őket, ha megfigyeljük a virágzási idejüket. A futórózsa jócskán az őszi hónapokba nyúlóan szinte egész nyáron át folyamatosan virágzik, míg a rambler virágai csak egyszer, általában júniusban nyílnak.

A metszés ideje

A futórózsát jellemzően késő ősszel vagy télen metsszük, miután már elvirágzott.

A növény fiatalítására sort keríthetünk bármikor az ősz végétől a tél végéig tartó időszakban. Könnyebben látjuk, hogy mit csinálunk, ha a rózsa nem leveles, továbbá a növény jobban reagál a beavatkozásra: erőteljes új hajtásokat hoz a következő tavasszal.

Futórózsa

Hogyan metsszük a futórózsát?

A fiatal futórózsa felfuttatása és metszése

A futórózsa önállóan nem képes megkapaszkodni - szüksége van támasztékra, amely lehet például futtatórács, lugas vagy vízszintesen kihúzött dróthuzalok sora, amelyekhez a hajtásokat rögzíteni tudjuk.

1. A legalsó dróthuzalt a földtől kb. 45 cm-re, míg a továbbiakat 30-30 cm-re húzzuk ki.

2. Ha a rózsát oszlopra, boltívre vagy pergolára futtatjuk, a fő hajtásokat óvatosan tekerjük a függőleges tartóelemek köré, amennyire csak lehet, kis szöget tartva, hogy ezzel segítsük elő a virágos hajtások alacsonyan történő kifejlődését.
 
3. Ha a fő szárak csak nehézkesen ágaznak el, metsszük vissza azokat az első erős rügyig, így ösztönzve a növényt oldalhajtások hozására, máskülönben hagyjuk, hogy kitöltsék a rendelkezésre álló teret.
 
4. Távolítsuk el az elhalt, sérült, beteg vagy felnyurgult hajtásokat, virágzás idején pedig az elhervadt virágokat vágjuk le, hogy ezzel serkentsük a további virágzást.

A futórózsa szokásos metszése

1. Legelőször az elhalt, beteg vagy pusztulásnak indult vesszőket, ágakat távolítsuk el.

2. Ezt követően rögzítsük a támasztékokhoz az új hajtásokat, hogy a köztes tereket szépen betöltsék.

3. A virágos oldalhajtásokat elvirágzás után kétharmad részig metsszük vissza.

4. Ha a növény erősen túlterhelt, vágjuk ki tőből az esetleges nagyon öreg ágakat, hogy ezzel segítsük elő az új hajtások növekedését.

A túlnőtt futórózsa megfiatalítása

1. Távolítsuk el az elhalt, beteg, pusztulásnak indult vagy gyenge hajtásokat.

2. A földig vágjuk vissza az öreg, megfásult szárak egy részét, megtartva legfeljebb hat fiatal, életerős szárat, amelyeket hozzá lehet erősíteni valamelyik támasztékhoz.

3. Fürészeljük ki az elhalt tuskókat a növény alapjánál, ahol az összegyűlt esővíz rothadást idézhet elő.

4. A megmaradó ágakon rövidítsük meg az oldalhajtásokat: metsszük vissza a végeket egyharmad vagy fele részben, ezzel ösztönözve az elágazást.

5. A megmetszett növénynek a következő tavasszal adjunk lendületet a tövek körül a talajra szórt szemcsés rózsatrágyával, valamint kb. 5 cm-nyi rétegben kijuttatott kerti komposzttal vagy érett trágyával.

Betegségek

A rózsákat számos különböző betegség támadhatja meg. A leggyakoribbak a feketefoltosság, lisztharmat, peronoszpóra, rozsda, szürkepenész, illetve a mozaikvírus.

A rózsa rokona a legtöbb gyümölcsfának, például az almának, barackoknak, cseresznyének és szilvának. A gyümölcsfák metszése külön tudomány, amelynek gyakorlói bővebb termést és hosszan fiatalon maradó, egészséges fák tulajdonosai lesznek.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR