A futórózsa metszésével több virágot csalogatunk elő

A futórózsa metszésével több virágot csalogatunk elő

Bemutatjuk a legjobb módszereket, időszakokat és technikákat, hogy a rózsa a lehető legtöbb virágot hozza, ráadásul évek alatt se öregedjen el.

Az évenkénti metszéssel biztosíthatjuk a rózsa erőteljes növekedését és dús virágzását. Ha ezt elmulasztjuk, a futórózsa ágai kusza rendetlenségben fognak állni, és mindössze gyér virágzást produkál. Bár sokan bonyolultnak hiszik, a rózsametszés nem ördöngősség, ha követjük az alábbi útmutatót.

Futórózsa

futorozsa metszese 01

A futórózsa metszési technikája

Ez a technikát a futórózsa metszésekor alkalmazhatjuk. A futórózsa (másnéven climber rózsa) esetenként összetéveszthető a kúszórózsával (melyek csak ívesen elhajló hosszú hajtásokat nevelnek, rambler rózsának is hívjuk). A legegyszerűbben úgy különböztethetjük meg őket, ha megfigyeljük a virágzási idejüket. A futórózsa jócskán az őszi hónapokba nyúlóan szinte egész nyáron át folyamatosan virágzik, míg a rambler virágai csak egyszer, általában júniusban nyílnak.

A metszés ideje

A futórózsát jellemzően késő ősszel vagy télen metsszük, miután már elvirágzott.

A növény fiatalítására sort keríthetünk bármikor az ősz végétől a tél végéig tartó időszakban. Könnyebben látjuk, hogy mit csinálunk, ha a rózsa nem leveles, továbbá a növény jobban reagál a beavatkozásra: erőteljes új hajtásokat hoz a következő tavasszal.

Futórózsa

Hogyan metsszük a futórózsát?

A fiatal futórózsa felfuttatása és metszése

A futórózsa önállóan nem képes megkapaszkodni - szüksége van támasztékra, amely lehet például futtatórács, lugas vagy vízszintesen kihúzött dróthuzalok sora, amelyekhez a hajtásokat rögzíteni tudjuk.

1. A legalsó dróthuzalt a földtől kb. 45 cm-re, míg a továbbiakat 30-30 cm-re húzzuk ki.

2. Ha a rózsát oszlopra, boltívre vagy pergolára futtatjuk, a fő hajtásokat óvatosan tekerjük a függőleges tartóelemek köré, amennyire csak lehet, kis szöget tartva, hogy ezzel segítsük elő a virágos hajtások alacsonyan történő kifejlődését.
 
3. Ha a fő szárak csak nehézkesen ágaznak el, metsszük vissza azokat az első erős rügyig, így ösztönzve a növényt oldalhajtások hozására, máskülönben hagyjuk, hogy kitöltsék a rendelkezésre álló teret.
 
4. Távolítsuk el az elhalt, sérült, beteg vagy felnyurgult hajtásokat, virágzás idején pedig az elhervadt virágokat vágjuk le, hogy ezzel serkentsük a további virágzást.

A futórózsa szokásos metszése

1. Legelőször az elhalt, beteg vagy pusztulásnak indult vesszőket, ágakat távolítsuk el.

2. Ezt követően rögzítsük a támasztékokhoz az új hajtásokat, hogy a köztes tereket szépen betöltsék.

3. A virágos oldalhajtásokat elvirágzás után kétharmad részig metsszük vissza.

4. Ha a növény erősen túlterhelt, vágjuk ki tőből az esetleges nagyon öreg ágakat, hogy ezzel segítsük elő az új hajtások növekedését.

A túlnőtt futórózsa megfiatalítása

1. Távolítsuk el az elhalt, beteg, pusztulásnak indult vagy gyenge hajtásokat.

2. A földig vágjuk vissza az öreg, megfásult szárak egy részét, megtartva legfeljebb hat fiatal, életerős szárat, amelyeket hozzá lehet erősíteni valamelyik támasztékhoz.

3. Fürészeljük ki az elhalt tuskókat a növény alapjánál, ahol az összegyűlt esővíz rothadást idézhet elő.

4. A megmaradó ágakon rövidítsük meg az oldalhajtásokat: metsszük vissza a végeket egyharmad vagy fele részben, ezzel ösztönözve az elágazást.

5. A megmetszett növénynek a következő tavasszal adjunk lendületet a tövek körül a talajra szórt szemcsés rózsatrágyával, valamint kb. 5 cm-nyi rétegben kijuttatott kerti komposzttal vagy érett trágyával.

Betegségek

A rózsákat számos különböző betegség támadhatja meg. A leggyakoribbak a feketefoltosság, lisztharmat, peronoszpóra, rozsda, szürkepenész, illetve a mozaikvírus.

A rózsa rokona a legtöbb gyümölcsfának, például az almának, barackoknak, cseresznyének és szilvának. A gyümölcsfák metszése külön tudomány, amelynek gyakorlói bővebb termést és hosszan fiatalon maradó, egészséges fák tulajdonosai lesznek.

A gyümölcsfák metszése néhány óra alatt elsajátítható: erre Bálint gazda videótanfolyamát ajánljuk, amely a 100 perces intenzív kurzus mellett egy kiskönyvet is tartalmaz a legfontosabb tudnivalókkal.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?