metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  Gregor Anna Gyümölcs

Mit tegyek a dézsás őszibarackfámmal télen?

  Kiemelt   Megoldott

Kedves Kertbarátok! Idén nyáron bővült a balkon férjem jóvoltából egy apró kis őszibarackfával. Itt a november és olvasom, hogy nem tesz jót az őszinek ha ilyenkor ültetem, de azt is olvasni, hogy nem bánja. Szóval a kérdések a következők: 1,. Ültethető- e mégis még így november elején? 2,. Amennyiben, nem, úgy becsomagoljam szegényt egész télre és hagyjam kint, vagy teleltessem hűvös pincében? Igazán nem szeretném ha sérülne, és a jövőhéten ez ügyben lépnem kell! Van hűvös és világos pince a házban! Előre is köszönjük a kis fa és én a segítő válaszokat! Szép estét! Anna

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Az őszi ültetéssel probléma csak a szabadgyökerű őszibaracknál lehet.Tehát mindenképpen az a legjobb, ha még most nagyobb edénybe kerül. Bár így nehezebb lesz mozgatni, de nem fog olyan könnyen elfagyni a gyökérzet és kiszáradni a növény.Fagymentes helyre nem szabad vinni semmiképpen - kivéve üvegház -, de fűtetlen melléképület jó lenne. Nem egész télre, csak mondjuk decembertől februárig, a nagyobb fagyok idejére.Ennek hiányában maradhat a védett helyén, szorosan a fal mellé tolva, mert a fal hőt ad le, és egyébként is megvédi a lassan húzó hidegtől.Az edényt -10 alatt be is lehet burkolni jó vastagon, a talajhoz hozzászigetelve, de nem fontos, a törzset felesleges. 2. emeleten fagyzugok kivételével gond nem lehet. Kiszáradásra vagy az edényben megálló vízre vigyázni kell.A név nem gond, de akár javítani is lehet a hsz-t a bal alsó sarokban lévő jelre kattintva. :)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A balkonon maradna, nem a kertbe kerülne később? Hányadik emelet? Most is edényben van?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gregor Anna · Vissza a tetejére
   Kedves Gyönygössy!Igen az a terv, hogy még jövőre a balkonon maradna és most is egy cserépben csücsül ott. Kb25-cm-es átmérője van.Az emelet a második és egyben ez a tető is, elég nyitott de nem panel és van egy kellemes meleg sarka ahol eddig a kis fa jól érezte magát, szépen kizöldült és még tán nőtt is egy picit... miután elhoztuk az OBI-ból, egész bedzsungelesedett. és a legújabb hogy rügyesedik....Képet küldenék, de nem sikerül...
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gregor Anna · Vissza a tetejére
   Bocsánat, most látom, hogy elütöttem a nevét.Gyöngyössy.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gregor Anna · Vissza a tetejére
   Nagyon sokat segített, köszönöm.Fűtetlen melléképület nincs, így marad ahol van de akkor ma vagy holnap átrakom nagyobb edénybe. Tehetek már most alá komposztot? Itt sokszor van -10 alatt, így biztos burkolom mamjd de csak december-februárra, talán le tudjuk redukálni január-február időszakra.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Sokan szeretik a komposztot alkalmazni, nekem rossz tapasztalatom van vele edényes növényeknél, inkább szétszórom a kertben, ahol nem tud nagy kárt okozni a sok földben. De ha más növényekhez jó volt az a fajta, akkor lehet. Én inkább valami lazább virágföldet szoktam használni, vagy AgroCs-t kerti földdel meg kötöttebb virágföldekkel keverve, az nem tömörödik be az idők folyamán.A 2. emeleten mindig melegebb van pár fokkal, mint a talajszinten, mivel éjszaka, hideg, szélcsendes időben a hideg levegő leül.Azért kell a nagyobb edény, mert a több föld jobban tartja a hőt. Alulról meg oldalról kapni fogja az utánpótlást.A kint telelő érzékenyebb edényes növényeket én csak a két találkozó fal szögletébe viszem, ott sem fagyott még el semmi.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére