
Fagysokk magnak való dughagyma esetén
Kiemelt
Megoldott

-
· Gyöngyössy · Vissza a tetejére A felmagzáshoz nem feltétlenül kell fagy, elég a hideg.Ha a márciusban elduggatott hagymára rájön egy hideg idő, és a talajban két hétig pár fokon van, akkor is fel szokott magzani.Ebből kifolyólag, szerintem elég most egy papírdobozban kirakni egy fedett helyre, és a márciusi ültetést követően fel fog magzani. (Kivéve, ha ki van apadva, azaz nagyon alacsony a nedvességtartalma.)Különben meg, ha egyszer megfagyott, akkor nagyjából mindegy, hogy egy napig van az adott hőmérsékleten, vagy egy hónapig.A kiolvadás viszont nem mindegy. Még nagyapámtól tudom, hogy ha a padláson megfagy a hagyma télen, akkor nem szabad melegre vinni, mert megrothad. Ellenben, ha ugyanott, mozdítás nélkül (azaz lassan) enged ki, akkor nem lesz semmi baja.Tehát ha fagyasztóba lesz téve, akkor kell mellé tenni valami rongyokat is, és kivétel után azonnal ezekbe a hideg rongyokba csomagolni, hogy így lassan engedjen ki a hagyma. -
· Wagner Zsolt · Vissza a tetejére Nem tudom, hogy milyen ravaszság rejlik mögötte. Ezt mindenki maga dönti el. :-) -
· Szebellédi Attila · Vissza a tetejére Köszönöm Szépen a válaszokat ! A kérdés mögött pont a felmagzás előmozdítása rejlik Magról vetek makói bronzot és az első évi dughagymákból magot szeretnék szedni. Természetesen nem mind magnak lesz , csak pár darab. fontosnak tartanám a későbbiekben saját magjaim vetését mint a boltit.
-
· Béla Bá · Vissza a tetejére Jelentős szerepe van a hőmérsékletnek egyes zöldségfajok fejlődési szakaszainak kiváltásában, a vernalizáció vagy jarovizáció folyamatában, amikor meghatározott időtartamú alacsony hőmérséklet szükséges a generatív szervek kifejlődéséhez, a magszárképződéshez (pl. káposztafélék, gyökérzöldségfélék). Más fajokban (pl. retek, fejes saláta, spenót) a magas hőmérséklet váltja ki a magszár képződését. A hőmérsékletnek a fejlődési szakaszra gyakorolt hatása függ a nappal hosszúságától is. Vannak olyan fajok, amelyek csírázó mag állapotban, mások palánta állapotukban esnek át a vernalizáción. A vernalizációs folyamatok ellenkező hőmérsékleti kezeléssel megállíthatók, illetve egy bizonyos határig vissza is fordíthatók. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch06s02.html
Lépj be a válaszadáshoz.
Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.
Itt regisztrálj »