metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  Kovács Tibor Gyümölcs

Málna bogyóbetegsége

  Kiemelt   Megoldott

A kérdésem az lenn, hogy pár napja a málna termése elkezdett fehéredni, lepuhulni, és az íze ecetes. A levelek sárgulnak és a fotón látszik, hogy még éretlen állapotban is fehér a bogyó. Még egy hete semmi baja nem volt a növény gyönyörű üde zöld levelekkel rendelkezett. Mi okozza ezt és hogyan lehet kezelni? Bogarakat, tetveket nem látok a növényen. Locsolva folyamatosan van.
Csatolmányok:

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  A 2. képen tipikus hiánybetegség-tünetnek tűnik, nem tudom, okozhat-e más ilyet, szerintem nem.A málnaszemen a fehér foltokat atka okozza. Kérni kell a gazdaboltban olyan atkaölőt, aminek rövid az ÉVI-je.A Nissorun pl. ilyen, csak azon nincs feltüntetve a málna, de azért talán mégis ezzel érdemes próbálkozni, és egy hétig nem szedni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A málna és szeder bogyókon a fehéres színű bogyórészek megjelenését az atka szívogatása okozza. A kártevő a növényen, annak rügyeiben telel át, ezért a kémiai védekezés a tél végi (rügypattanás utáni) elemi kén tartalmú szerekkel végzett lemosó permetezéssel gyéríthető.Állományban zöld bimbós állapotig felhasználható a Flumite nevű atkaölő szer, mely áprilistól június végéig forgalmazási engedélyt kapott, tehát vásárolható. A Flumite a kezelt növények leveleiben mozog (transzlamináris),tehát az elbújt egyedekhez is eljut. Előnye, hogy nem csak a kifejlett egyedeket, hanem az atka tojásokat is megöli. Mivel hosszú, 28 napos az élelmezésügyi várakozási ideje, virágzás kezdete után már az állományt kezelni vele nem szabad. Ön esetében az érés elkezdődött, ezért csak a szüret befejezése után ajánlott a málna állomány lekezelése 5 ml/ 10 liter Flumite-tal. Az engedélyokirat értelmében évente csak egyszer alkalmazható. A Flumite-os kezelés a kora tavaszi időpontban a leghatékonyabb, jövőre ezt ajánlom, mivel az áttelelő atkapopulációt zúzza össze, így a felszaporodását megelőzi.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére