1kert.hu - a FELCO specialista

Új

naspolya

  2014. június 17. Kedd
  6 Válasz
  3.6K Megtekintés
Vettem egy naspolya fát, földlabdával. Szépen megeredt. A kutyám sajnos középen körberágta. Elláttam a fát, az idén magasságra nem nőtt tovább, ugyanakkor elbokrosodott. A középső ( eredeti fa része ) részen virágot hozott, már kis gyümölcsök vannak rajta. Ugyanakkor nagyon sok mellékága van van a fának, azon nincs semmi ! Nem tudom, hogy ez vadhajtás-e, vagy esetleg jövőre az is termőre fordul. Az eddig olvasott szakirodalom kimondottan naspolya fáról nem beszél, csak naspolya fa és bokor. Kérdés a kettő egy és ugyanaz ? A bokorszerűen kinőtt hajtások vadhajtások, és eltávolítandó vagy sem ? Megköszönném ha valaki válaszolna !
9 évvel ezelőtt
·
#17572
A fa és a bokor csak metszőolló kérdése.A kutya teljesen körberágta? Nem is maradt élő része a háncsnak?A mellékágak honnan jönnek ki, kicsivel a rágás alól, vagy a föld közeléből (alól)?Látni esetleg a föld közelében az oltási pontot, ami egy görbeség a törzsben?
9 évvel ezelőtt
·
#17649
Tisztelt Uram ! Nagyon köszönöm a válaszát és a kérdéseit ! A háncsnak maradt élő része, azt bekentük, bekötöztük, de a fa felső része elpusztult. A megmaradt rész az idén szépen kivirágzott, pár szem termés is van rajta. Az oltási pontot látni lehet, az ágak az alól jöttek ki, tehát az oltási pont alól. Itt merül fel a kérdés. hogy akkor az vadhajtás, azt le kell vágni ? Az az igazság, hogy a család nagyon szereti a naspolyát, már évek óta nem ettünk, ezért is ültettem a fát, és probálom megtartani. Nagyon megköszönném ha a továbbiakban is válaszolna !
9 évvel ezelőtt
·
#17656
Hogy is van akkor? Csak az oltási pont alól jöttek hajtások, amiken termés van? Vagy alóla is, felüle is? Vagy a termő hajtások a törzs közepéből nőnek, ahogy az eredeti kérdésben áll? (Mert az oltási pont ugye a talaj közelében van.)
9 évvel ezelőtt
·
#17671
Tisztelt Uram !Mégegyszer. Látni az oltási pontot. Az ágak a föld alól jönnek, nem a törzs közepéből nőnek ki. Az eredeti fán van termés, melyből hajtások is kinőttek, azon van a termés. A föld alól kinőtt hajtásokon nincs termés.Ezért kérdés számomra, hogy a föld alól kinőtt hajtások vadhajtások-e, le kell-e vágni, vagy esetleg bokor is lehet belőle ?Köszönöm türelmét !
9 évvel ezelőtt
·
#17672
Már alakul a helyzet, de még mindig nem teljesen világos. :roll: Ami biztos:A naspolyaoltványok 99 %-át birsre szemezik, azaz az alsó hajtások nem naspolya-, hanem birshajtások. Ezeket tőből le kell vágni, vagy ha sikerül, oldalra húzva letépni, hogy ne maradjon csonk, ne hajtson újra.Ha jól értettem, a most termő részek fölött történt a rágás, azaz alattuk megvan a háncs folytonossága. Ebben az esetben ezeket a hajtásokat lehet tovább nevelni. Akár bokornak, akár a legerősebb hajtást függőlegesre kötve a törzset magasítani vele, és rendes fának nevelni, a többi hajtást meg jövő tavasszal lemetszeni.
9 évvel ezelőtt
·
#17676
Tisztelt Uram !Nagyon köszönöm a válaszát, mostmár egyértelmű a helyzet !
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére