A diófaültetésnek, mint minden faültetésnek, kb. október végétől április elejéig van itt az ideje, fagymentes időben. (Kivéve a konténeres csemete, amit nyáron is lehet.)A megfelelő csemete bármekkora, ha nem túl nagy, nem túl öreg. Az is lehet jó, csak vissza kell metszeni az ágakat (főleg őszi ültetésnél, ami dió esetében amúgy is jobb.)A faiskolás meg fogja mondani, hogy oltvány-e a dió, vagy magonc. Nem szokták lejáratni magukat. De az oltási pont elég jellegzetes, a gyökerek fölött egy-másfél arasszal.Hogy konkrétan olyan fajta-e, mint mondják, azt csak az első termés után lehet megmondani. Nagyon durva különbségeket azért egy hozzáértő ki tud szúrni, pl. a túl vékony hajtások vagy nem megfelelő szín, de pontos szakvéleményre azért még egy profi oltványtermelő sem biztos, hogy vállalkozik.Elvileg minden egyes oltványra hivatalos állami cetlit kell tenni.