1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. február 20. Szerda
  11 Válasz
  8.8K Megtekintés
A kókuszpálmánk levelén nemrégiben száradás jelentkezett, mely folyamatosan kiterjedt az egész levélre, míg végül az egész elszáradt. Levágása után, újabb levélen jelentkezett és ismét terjed. Mi lehet a baja, mit lehetne tenni, hogy a pálmát megmentsük? Mire kell figyelni a gondozásakor?
11 évvel ezelőtt
·
#13134
Válasz elfogadva
Kedves Niki!Ez a trópusokról származó pálma sok-sok-sok párát igényel. A földlabdának mindig nyirkosnak kéne lennie, de most télen azért ne tocsogjon. Az is baj lehet, ha túl meleg helyen van, de akkor sokszor szüksége lenne a vízzel való permetezésre, tehát, mint fentebb, pára-pára. Ha lehet, inkább esővízzel, ha az nincs, forralt, lehűtött vízzel ajánlatos a spriccelés.Talán tudtam segíteni! Legalábbis remélem....
11 évvel ezelőtt
·
#13134
Válasz elfogadva
Kedves Niki!Ez a trópusokról származó pálma sok-sok-sok párát igényel. A földlabdának mindig nyirkosnak kéne lennie, de most télen azért ne tocsogjon. Az is baj lehet, ha túl meleg helyen van, de akkor sokszor szüksége lenne a vízzel való permetezésre, tehát, mint fentebb, pára-pára. Ha lehet, inkább esővízzel, ha az nincs, forralt, lehűtött vízzel ajánlatos a spriccelés.Talán tudtam segíteni! Legalábbis remélem....
11 évvel ezelőtt
·
#13168
Üdv, Niki!A Száraz, pára nélküli levegő a levélcsúcsok száradását okozza.Amikor az egész levél szárad, az tápanyaghiányra(káliumhiányra) is utalhat.Érdemes ezért átgondolni, hogy mikor történt utoljára tápanyag utánpótlás, virágföld csere.Ha nem megfelelő pH értékű földben van, akkor az életfunkciók nem működnek normálisan.2 évnél fiatalabb növényeknek B típusföld, az ennél idősebbeknek C típusú ajánlott.Érdemes a tartás egyéb körülményeiről is tájékozódni.Üdv,Erzsi
11 évvel ezelőtt
·
#13170
Örülök, hogy a párában megegyeztünk. :-) Én nem vagyok túl jártas a dolgokban, :sad: ezért nem értem, ha egy növényt kicsi korában B-be ültetek, megnő, így később nagyobbacska korában már a C-be kell. Mitől változik meg a növény igénye a másik ph-értékre?Erzsi, kérlek oszd meg velem a titkot!Előre is köszi!
11 évvel ezelőtt
·
#13173
Nem tudom, hogy mennyi idős a pálma, de feltételezem, hogy nem matuzsálemi korú. Abban az esetben, ha már tiz éve szépen fejlődött és a tartási körülményekben változás nem történt, akár tápanyaghiány is lehetne, de valamiért azt feltételezem, hogy fiatal épéldányról van szó. A magok átmérője szoros korrelációban van, a bennük raktározott tápanyagokkal, igy a mák tartalékai hamar kimerülnek. Egy ilyen dió meg azért már megakadna a torkomon. E dió úgy három évig látja el tápanyaggal a fejlődő növényt, a gyökérzete elsősorban a megkapaszkodásra szolgál és nem a tápanyag felvételre.Amikor a tápanyagai kimerültek észre fogjuk venni, mert zsipsz-zsupsz eltünik, mint a mesében. Ezért gondolom azt, hogy a talaj tápanyagkészletét még nem meritette ki.Hanga részéről felvetett kérdés érdekes, bár a kor előrehaladtával a mi igényeink is változnak. Kicsi korunkba pelenkára van szükségünk, majd egy időre elhagyjuk és idősebb korunkban megint lehet, hogy megnő rá az igényünk. A növények ennél kicsit rosszabb helyzetben vannak, mert ahova egyszer gyökeret vertek, onnan később nehezen sétálnak át egy számukra kedvezőbb környezetbe, igy azt mondom, hogy ne nagyon ugráljanak az igényeikkel.Én a magam részéről a külső körülményekben, fény,hőmérséklet, páratartalom stb. keresném az elsődleges okokat. Utána kell nézni szakkönyvekben, a neten a tartási feltételeknek és valószinű, hogy ki fog derülni, hogy hol a bibi.
11 évvel ezelőtt
·
#13295
A lányomék is kedvet kaptak a kókusz pálma ültetésre. Kérdésem az lenne, hogy hol lehet beszerezni? Gondozása mennyire problematikus? Egyáltalán akkor most milyen talajba kell elültetni? Egymással ellentétes információkat kaptam az ültetéssel kapcsolatba is.
11 évvel ezelőtt
·
#13300
Sziasztok!Bevallom, nem vagyok pálmaszakártő. Igaz közel 15 éve nevelek egyet. Magról nevelték egyleveles korig, akkor kaptam. Azt sem tudom, hogy kókusz vagy más pálma.Sok minden történt vele,volt, hogy alig élte túl a gondoskodásomat. Nagyon lassan nő. Nyáron mindig kiviszem a kert valamelyik védett zugába.Azt, hogy miért kell eltérő típusú földet használni, bevallom tudományos módon nem tudom megindokolni, és nem is szeretném.Ezt nálam okosabbak találták ki.Talán az eredeti élőhely jellemzőivel, a növény fejlődésének 2 éves korban bekövetkező változásaival tudnám magyarázni.Ez biztosan biológia és kémia.Fogadjuk el. Ennyi.Amit tudok róla, hogy érdemes párásítani a levegőt körülötte, mert ahogy írtam korábban, a levélcsúcsok száradnak.Akit ennél részletesebben érdekel a konkrét növénye, legegyszerűbb beírni a keresőbe, aztán szemezgetni a sok cikkben, és leszűrni a lényeges információkat.Ahogy láttam a Szépzöld-ön is megválaszolták a kérdésed, így talán összeáll a kép.
11 évvel ezelőtt
·
#13305
Nem tudom. Számomra ez az a pont, amit nem tudok akceptálni. Gondoltam, hogy ehhez a kérdéshez nem fogok többet hozzászólni, de a kisördög csak kibújik belőlem. A kérdés az, hogy miért kell eltérő földet használni 2 éves korban a kókusznál?Az, hogy más okos embrek mondták? Nekem bármilyen logikus magyarázat megfelelt volna, de ez nem. Erzsébet!! Ön is nagyon okos és szép, de a kettő között nincs logikai összefüggés. Abban van, hogy a dió képes a csiranövényt akár három évig táplálni. Azt természetesen elfogadtam volna, hogy 2 éves korában lép a pubertás korba és igy igényei is megváltoznak az diónak, de legalább ennyi. Ez mán biokémia!! :lol: :lol: :lol:
11 évvel ezelőtt
·
#13307
Hogy miért kell eltérő tipusú földet használni, nem tudom megindokolni.Bocsi, akkor nem ajánlom! Ha teszem azt, valamelyik a savanyát igényli, akkor már kicsi korától abban nevelem! Nem pakolgatom ide, meg amoda. Ha nem megfelelő ph-értékű földben van,az életfunkciók sem működnek normálisan. Nagy igazság!!! Ki akar satnya növényeket látni a környezetében?Rengeteg szobanövényem van, nem tudományosan, ösztönszerűen nevelgetem őket, de csakis akkor és olyan tanácsot adok másnak, ami már nekem is bevált!A kókuszt azért a diója miatt könnyű megkülönböztetni a többi pálmafajtától.
11 évvel ezelőtt
·
#13313
Sziasztok!Őszinte örömmel vettem, hogy Zsoltnak sikerült kicsit pontosítania a dolgot.Nálam okosabb ember találta ki.....Köszönöm Zsolt!A bókokat is!
11 évvel ezelőtt
·
#13314
Kedves Erzsébet!Nincs mit. Szinte ingyen volt. :-)
11 évvel ezelőtt
·
#13339
Kedves Hozzászólók,Köszönöm a válaszokat! :)Most, hogy kezd jobb lenni az idő már jobban érzi magát a növény. Spriccelem is bőszen, illetve az utóbbi időben kicsit árnyékos helyre szorult, uh visszahúztam a korábbi fényes helyére, lehet ez nem tetszett neki.Tavaly nyáron vettük a növényt, de összességében nem tudom, hogy hány éves lehet, de lassan talán megérett egy átültetésre.Niki
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére