metszes banner

Kérdés-Válasz Pázsit, gyep


  Nagy Vivien Dísznövény

Miért sárgul a Dracaena marginatam alsó levele?

  Kiemelt   Megoldott

Kedves Válaszadó! Van egy kb. 2 éves Dracaena marginata tricolorom. 1 hete elkezdtek sárgulni az alsó levelei, majd lehullanak. A növényen kártevő nincs. AZ öntözésre odafigyelek, akkor öntözöm, mikor a föld felső rétege száraz, nem hagyom, hogy a víz álljon alatta. Folyamatosan nézem a földjét, nem tocsog, a gyökérrothadás nem áll fenn. Viszont a növény nő, mint a gomba, sztem kinőtte a cserepet, az lehet a gond, viszont mindenhol azt olvastam, hogy ősszel nem szabad átültetni. Tettem földet a régi tetejére, hogy onnan mosdjanak le tápanyagok az öntözéssel, de az sem elég neki. Ha várok tavaszig az átültetéssel, akkor tuti felkopaszodik, és már nem lesz olyan szép. Elpusztulhat a növény, ha most ősszel ültetem át?

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Nem tudom, a Dracaena hogy viselkedik ilyen szempontból, de sok nem lombhullató növénynek szokása, hogy ősszel fokozódik a lombhullása. A levelek nem örök időkre nőnek, hanem egy adott időszakra (ami lehet néhány hónap vagy több év), és ha ennek felső határát elérik, lehullanak. Amikor kedvezőtlen változás következik be a körülményeikben, akkor a következő hónapokra előirányzott levélhullási tervet is teljesítik egy rövid időn belül.Lehet, hogy sötét helyen van a növény, és a mostanában gyakori borús időben már nem kap elég fényt, ezért indult be az öregebb levelek lehullása.Vagy az említett tápanyaghiány is okozhatja.Átültetni bármit szabad bármikor. Főleg, ha csak egyszerűen nagyobb cserépbe kerül. (Akkor lehet gond ősszel az érzékenyebb növényeknél, ha a gyökérzet komolyabban sérül, pl. a cserép belső oldalán körbe-körbe tekergőző gyökértömeget levágja valaki. Ha adott okok miatt a sejtosztódás az egész növénynél le van állva, akkor jöhet a rothadás, mert nem tudja beforrni a sebeket. Viszont ami intenzíven nő ilyenkor is, jön rajta az új levél, annak a gyökerét bátran lehet nyizbálni.) De különben ott vannak a tápoldatok, azokkal is át lehet hidalni az átültetésig a problémát.Vagy nem lehet, hogy a szellőztetésnek esik útjába, és megy rá a hideg? Azt sem szereti.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · Nagy Vivien · Vissza a tetejére
   Köszönöm a választ! :) Hideg nem nagyon éri,szellőztetéskor elpakolom az ablakból. Még a fényhiány lehet valóban a probléma. A tápoldatot megpróbálom. :)
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére