1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. december 25. Szerda
  7 Válasz
  7.3K Megtekintés
Tisztelt Bálint gazda! Segítségét kérném a problémám megoldásában. Fél éve változtattam lakhelyet, természetesen a szobanövényeim is jöttek velem. De azóta sajnos a számuk megtizedelődött :( Az eddig csoda szép dús, zöld és virágzó növényeim most sorra pusztulnak ki. :( A következőket tapasztalom. A virágföld legtöbb esetben penészes lett. Az új hajtások, bimbók elfonnyadnak, elrothadnak. A levelek szintén. Nem tudom ez összefüggésben van-e a következőkkel, de olyan problémám is van, hogy volt akváriumom is, ami itt szintén tönkrement. Több helyen kérdeztem, hogy mi lehet vele a probléma, ugyanis 2-3 nap alatt tiszta nyálkás és zavaros lett a víz, a halak sajnos megdöglöttek. :( Azt a választ kaptam erre, hogy valószínű baktériumos a csapvíz. Köszönöm a segítséget!
10 évvel ezelőtt
·
#15739
Válasz elfogadva
Biztos, hogy az a földön penész? Nem egy fehér, száraz, morzsolásra elporladó dolog?Mert az lehet valami sókiválás, vízkő, vagy egyéb, a vízben oldott anyag, pl. klór vagy túl sok tápoldat kirakódása. Ezek szagtalanok, a penészes föld pedig büdös, v. gombaszagú.Ha pl. nagyon kemény a víz, az az érzékenyebb halaknál okozhat pusztulást, bár a növényeknél azért nagyon nagy koncentráció kell hozzá.
10 évvel ezelőtt
·
#15733
Nem tudni, hogy milyen a csapviz, az honnan jön, saját kútból, vagy vezetékes, erre vonatkozó információt nem közölt. Nos, ha vezetékes, azaz szolgáltatótól kapja, akkor nagyon vicces ember lehetett, aki olyat állitott, hogy baktériummal feltőzött. Akkor bizonyára szemrevételezéssel azt is meg tudja mondani, hogy milyen bacik tanyáznak benne és összesen hányan vannak. Saját kút esetében megint kérdés, hogy melyik vizadó rétegből kapja a vizet. Elvben az elsőből kellene, de azt meg nem tanácsos ivóvizként fogyasztani, mert az a talajviz. Akváriumok esetében a viz elsődleges zavarosodását a bomló szervesanyag szokta okozni, pl túlzott takarmánybevitel, amit a halak nem fogyasztanak el és az bomlásnak indul. Az ország nagy részén egyébként amúgy is tanácsos az akváriumok vizét előtte felforralni, na nem a bacik miatt, hanem a viz lágyitása céljából. A diszhalak többsége nem igazán szereti a kemény vizet, ezzel a megoldással egy picit lágyitani tudunk és akkor a bacik is mennek a levesbe, bár mint irtam, ezzel kapcsolatban vannak kétségeim. A föld felszinén megjelenő penészgombák számomra arra utalnak, hogy viszonylag alacsony hőmérsékleten, fényszegény viszonyok mellett, túlzott a vizadagolás, a felszin nem tud még időszakosan sem kiszáradni. Egyes növények nem igazán birják a környezet változását, rosszul reagálják azt le. A viz betáplálásával kapcsolatosan többet kellene tudni, de ha nem szolgáltató adja, akkor ezek után feltétlen be kellene vizsgáltatni az ÁNTSZ szakembereivel, mert akkor lehet, hogy emberi fogyasztásra sem alkalmas teszem azt, E.coli szempontjából. Természetesen a saját hálózata is lehet fertőzőtt, de akkor meg folyatni kell a vizet nagyon sok órán keresztűl és az öntisztulás bekövetkezik. Szolgáltató esetében szinte kizárt, hogy fertőzött legyen a viz, mert nagyon sűrűn kell labormintázni azt és a klórt, ami megadja annak fenséges izét, adagolják hozzá rendesen.
10 évvel ezelőtt
·
#15734
Köszönöm a gyors választ.Látom valóban hiányosan adtam meg a körülményeket. 1. Vezetékes vízről van szó.2. Azt sem írtam le, hogy nem csak az akváriumban zavarosodik meg a víz 1-2 nap, hanem bármiben. Legyen az pohár pet palack vagy üvegkancsó./Hozzáteszem több éve van akváriumom, sosem volt ilyen problémám. Semmit nem változtattam a fenntartásával kapcsolatban./3. Úgy gondolom a 24 C fok nem igazán nevezhető alacsony hőmérsékletnek. És az öntözés is a virágföld viszonylagos kiszáradásakor történik, kevés vízzel.
10 évvel ezelőtt
·
#15735
Akkor azt a vizet be kell vizsgáltatni. szerintem ilyen esetben, ha bemegy a panaszával az ÁNTSZ-hez, megmutatja a buggyant vizet, még aznap ki fognak menni mintát venni, mert ez igy nagyon gáz. Lehet, hogy egy ló döglött bele a vezetékbe. Azt tudom csak elképzelni, mert a szolgáltató szerintem csak a forrásnál vizsgálja a viz minőségét és ott jónak kell lennie, különben már a müanyag lakat is rájuk rothadt volna. Kérdésem még az, hogy a szomszédoknál is jelentkezik-e az Ön által jelzett panasz? Ettől függetlenül még mindig nem látom a szoros összefüggést a gombák és baktériumok között, de nem kizárt.
10 évvel ezelőtt
·
#15736
Ha félre tesszük ezt a vizes vonalat, akkor mi lehet a magyarázat a növénypusztulásokra?Nem csak a velem költözött növények mentek tönkre, hanem az újonnan vásároltak, kapottak is. :/
10 évvel ezelőtt
·
#15737
Ezt a vizes vonalat nem lehet csak úgy hanyagul félresöpörni, mert ez nagyobb gond, mintha egy-két növény elpusztul. Ezt tényleg be kell vizsgálatatni, mert én a lábamat sem mosnám ilyen löttyben.A penészvirágra azt tudnám tanácsolni, hogy hagyjuk a föld felső rétegét rendesen kiszáradni, akkor még a cserép alsóbb rétegeiben még bőven kell tartalék viznek lennie. Amikor az elfogy a növények úgyis reagálni fognak a turgornyomás csökkenésével, kókadozással. Ezt azért nem kell bevárni. A felső penészréteg egyébként a növényeket közvetlen nem bántja, mint indikátor jelzi, hogy a tartási körülmények nem a legoptimálisabbak. Egyenként meg kell vizsgálni az adott növények igényeit: viz, fény, tápanyag stb. Ezek eltérőek. Ehhez kell igazitani a tartási körülményeket. Ezen kivűl felütheti a fejét még gomba betegség, baktériumos fertőzés, állati kártevők, de az elsődleges mindig az optimális tartási körülmények vizsgálata.
10 évvel ezelőtt
·
#15738
A lakásban milyen magas a levegő páratartalma? Javaslom ennek ellenőrzését. Vannak kifejezetten párás levegőjű lakások, házak, ahol ez okozhatja a cserepekben lévő földek felszínének penészesedését.
10 évvel ezelőtt
·
#15739
Válasz elfogadva
Biztos, hogy az a földön penész? Nem egy fehér, száraz, morzsolásra elporladó dolog?Mert az lehet valami sókiválás, vízkő, vagy egyéb, a vízben oldott anyag, pl. klór vagy túl sok tápoldat kirakódása. Ezek szagtalanok, a penészes föld pedig büdös, v. gombaszagú.Ha pl. nagyon kemény a víz, az az érzékenyebb halaknál okozhat pusztulást, bár a növényeknél azért nagyon nagy koncentráció kell hozzá.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére