Mi mindent metszhetünk februárban?

Mi mindent metszhetünk februárban?

Hozzuk a metszőollót!

A tél vége számos gyümölcs- és díszfa számára az ideális metszési időpontot jelenti. De nem minden növényt tudunk ilyenkor visszavágni! Nézzük, melyek azok a fajok, amelyek februárban fogják munkára a metszőollót!

Enyhe, de mindenekelőtt fagymentes napon hozzuk a metszőollókat, átvágókat. Ez legalább három okból kifolyólag lényeges:

• amikor az ágak még lombtalanok, jobban látható a korona és eldönthető, hogy melyik ágtól kell megszabadulni,
• a virágzásig a nyáron szirmot bontó bokroknál még van idő új, virágos hajtásokat építeni,
• ilyenkor még nincs költési időszak, nem zavarjuk a bokrok, sövények nyírásánál a madarak fészkelését.

Az alábbi fásszárúak metszését végezhetjük télen:

Az alma, körte, birs esetében 2-5 évente érdemes karbantartó metszést végezni, hogy a gyümölcs mennyiségét és minőségét növeljük. A konkurens hajtásokat, a függőlegesen növekedő vízhajtásokat, az elhalt, fertőzött ágakat, a túlnyúló előző évi gyümölcstermő vesszőket távolítsuk el.

A bogyósgyümölcsű bokroknál, így például a málna, szeder, ribizli esetében az öreg ágakat, így az elöregedett főhajtást a talajszint közelében vágjuk vissza. Az áfonyánál a leszüretelt ágak egy részét fiatalabb oldalhajtásokra cseréljük, a többit pedig csak kissé rövidítsük meg.

A törpecserjék pl. levendula, hanga, cserjés pimpó évenkénti erőteljes visszavágást igényelnek, hogy ne kopaszodjanak belülről indulva. Kora tavasszal kb. egy kézfejnyire vágjuk őket vissza.

A nyáron virágzó bokrok, pl. nyári orgona, hibiszkusz, bugás hortenzia, cserjés hortenzia, örökzöld orbáncfű, kékszakáll esetében a visszavágás nyugodtan lehet erőteljesebb. Az előző évi hajtásokat max. két rügyesre hagyjuk. Az idősebbeket vágjuk le. A bokrot szellősebbé, fiatalabbá kell tennünk, az egyes hajtásokat akár teljesen el is távolíthatjuk.

 

Alapszabályok a fásszárúak metszésénél:

1.A tél végi metszés (kihajtás előtt) elősegíti az erőteljes növekedést. A nyári metszés ezzel szemben gyengébb növekedést eredményez.

2. A kifelé néző rügyek fölé tegyük a metszőollót, így az új hajtások kifelé növekedését ösztönözzük és nem a korona belseje felé nőnek.

3. Ügyeljünk a metszés és a vágófelület tisztaságára, a szerszámok élességére.

4. Minél vékonyabb a hajtás (minél korábban metszünk), annál könnyebben tudja a fa a sebet begyógyítani és lezárni.

5. Ne hagyjunk "kalaptartókat" a vágásnál!

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR