metszes banner

Kérdés-Válasz Pázsit, gyep


  Petz Bertalan Dísznövény

Növények téli kopaszodása

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt kertbarátok! E hónap 16-án fordultam Önökhöz azzal a kérdéssel, hogy télen miért hullatja leveleit sok kintről betelepített növény. Ezt megelőzendő beszereztem egy kvarclámpát, amivel napi 1 órát világítottam őket. Ha valakinek hasonló ötlete támad: NE TEGYE! Pár nap eltelte után a megvilágított növények elkezdték elhullajtani leveleiket, volt amelyik először "csak" elfonnyadt, volt amelyik félig, volt amelyik teljesen megkopaszodott. Azóta (sajnos csak azóta) olvastam valahol, hogy az UV-B sugárzás árt a növényeknek.

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  A történtek után elolvastam néhány cikket, tudományos dolgozatot és valóban, a túlzott UV-B sugárzás káros a növényekre. Hangsúlyozom, a túlzott és itt kitértek az ózon réteg vékonyodására stb. Elsősorban mutációkat mutattak ki több és sok ponton. Ez még nem azonos a növény pusztulásával, de jelen esetben nem tudhatjuk, hogy milyen közelről érintette a növényeket a kvarclámpa, itt még a közvetlen hőterhelés sem kizárható. A 300 watt egy teljesitmény, de annak f.intenzitásáról fogalmam sincs. A fentiek ismeretében elképzelhetőnek tartom, hogy károsodást okozott. A kisérletet meg kellene valakinek ismételnie, hogy pontosabb képet kapjunk, jelentkezőket növénynapozó jeligére a kiadóba várjuk. :lol:Az is igaz, hogy speckó lámpa hiányában még a sima wolfram izzó is jobb megoldás, viszonylag közel áll a természetes fényhez.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (2)
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Sajnálom, hogy igy alakultak a dologok. Ezért éltem én akkor a gyanúval, de lustaságból nem néztem akkor utána rögtön, hogy konkrétan mi történhet/történik. Egyenlőre nem tudni, hogy mennyire komoly a probléma, azért még ne dobálja ki a növényeket, mert kis szerencsével még helyre rázhatják magukat. VAnnak olyan világitótestek, melyeket pl akváriumi növények számára fejlesztettek ki, illetve olyanok, melyek a nap sugárzásának hullámhosszát imitálják. Ezekkel még meg lehet próbálkozni.Mindenesetre köszönjük a figyelmeztetést.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Az UV-B leginkább akkor árt a növényeknek, ha a leveleik nem a szabadban fejlődtek ki, nincsenek hozzászokva a napsugárzáshoz. A kint kinőtt levelek jól bírják. Szerintem egy lámpa fényereje legfeljebb a hozzá nagyon közel lévő növényeknek árthatott valamit a behozottak közül.Inkább, mint az előző kérdésnél írva lett, a túlságosan nagy hőugrás (hidegről melegre átmenet nélkül), a hirtelen világosról sötétre kerülés, meg esetleg a túlöntözés okozhatta a nagy levélhullást.Lehet kapni direkt a növények fényigényéhez igazított hullámhosszú izzókat és fénycsöveket, de a sima izzólámpa fényét is elég jól tudják hasznosítani. A takarékban, ahol a folyószámlámat intézik, a természetes fény hiánya ellenére, az egész napos mesterséges világítással olyan levéldísznövények vannak, hogy bármelyik holland kertészet megirigyelhetné.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére