1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. január 11. Szombat
  4 Válasz
  66.8K Megtekintés
Ajándékba kapott nagyobb flamingóm levelei, naponta újabbak, száradó, barna foltokat produkálnak. Az interneten szerzett útmutatás szerint próbáltam hetente kétszer párásított helyre tenni, spriccelni a leveleket (nagyon száraz a szoba levegője), ritkán öntözni, próbáltam alulról tálból felszívatni a vizet, próbáltam felülről kisebb mennyiséget adni. Semmi változás nem történt, sőt egy virág kezdemény (bimbó?) már elszáradt, levágtam. Tény, hogy lakás nem túl világos, ebben az időben pedig valóban kevés fényhez jut.
Válaszát várva köszönettel üdvözli Andrea
10 évvel ezelőtt
·
#15865
Válasz elfogadva
A megoldáshoz fényképre lenne szükség, vagy a tünetek részletes leírására. Ezek: levelek mely részén jelenik meg a barnuló folt, milyen alakú és méretű, van-e sárgás színű sáv a zöld és a barna folt határán. Mellékeltek-e a virághoz címkét, amin a növény latin neve is olvasható, és a növény eredete (ország)? Számos flamingó (Anthurium) növény faj van forgalomban, ezek igénye nem azonos.
10 évvel ezelőtt
·
#15865
Válasz elfogadva
A megoldáshoz fényképre lenne szükség, vagy a tünetek részletes leírására. Ezek: levelek mely részén jelenik meg a barnuló folt, milyen alakú és méretű, van-e sárgás színű sáv a zöld és a barna folt határán. Mellékeltek-e a virághoz címkét, amin a növény latin neve is olvasható, és a növény eredete (ország)? Számos flamingó (Anthurium) növény faj van forgalomban, ezek igénye nem azonos.
10 évvel ezelőtt
·
#15884
Kedves Andrea!Mivel a magánlevelezésben írta meg válaszát, ide bemásolom, mások okulására is. Kedves Doktornő!Szóval: az Anthuriumom, melyet karácsonyra kaptam (honlap:http://www.breugemplants.nl) már a kidobásra is megérett (félek, hogy másokat is megfertőz, ha gomba/penész amire gondolok) naponta dől be egy újabb levél a kiszámíthatatlan helyeken és méretben előforduló foltosodással. A foltok aztán ki is lukadnak. Már 1-2 virágon is megjelent kisebb, sötétebb folt. Tegnap már - vesszen aminek kell - fahéjas forralt vízzel öntöztem egy kicsit. (Korábban orchidea-úgyben kaptam ezt a tanácsot.) A lakás sötét és nagyon száraz, központi fűtéses.Hetente locsoltam és próbáltam párásítani is; a neten azt láttam, hogy spriccelni is lehet a leveleit. Szóval mindent, de sokat elkövettem és ki tudja ezekből mivel árthattam, ha egyáltalán.köszönettel ötletért, türelméért.P AndreaAhogy írta a barna foltokat sárga sáv szegélyezi, ez tipikusan baktériumos fertőzésre utaló tünet. Az esetéről tudomást szerezve, megnéztem az Anthurium betegségeinek nemzetközi irodalmát, és a növényével egyező, Hollandiából származó állományról leírt azonos tüneteket találtam, aminek a baktérium kórokozóját is azonosították laboratóriumban. Nem szándékom rossz hír keltése, és hitelrontás, de a virágot fertőzve kapta, és ebből nem is lehet kigyógyítani. A baktérium más levélzöld virágokat is megfertőz, ezért a mielőbbi kidobását javaslom. A baktériumok kifejezetten a nedves, vizes növényeket szeretik, ilyen körülmények között szaporodnak és fertőzik a zöld részeket, és a vízcseppek terjesztik. Egyébként az Anthuriumot nem szükséges állandóan vízzel permetezni, jól elviseli a normál szobahőmérsékletet. Ha újból vesz vagy kap, ne fürdesse.A földjét is dobja ki, és a cserepét. ha felhasználja, hipós vízzel mossa ki. Baktériumok ellen a réz hatóanyagú növényvédő szerek hatnak, a közvetlen szomszédságában élő virágait bármilyen rézhidroxid vagy rézoxiklorid hatóanyagú szerrel permetezheti le megelőzésképpen.Üdvözlettel: Némethy
8 évvel ezelőtt
·
#29533
Udvozlom.Szomoruan olvasom valaszat en is. Hollandiabol kaptam a flamingomat ferjemtol.Az o level vegei is barna szaraz foltos sargas savval szegelyezve. O is bacis??? :( Es akkor erre viragomra is atterjedt?
8 évvel ezelőtt
·
#29534
Kedves névtelen User! A két első képen úgy látom, hogy kaspóban él a növény, nem cserépben. Van alul a víznek kifolyása? Ha nincs, az komoly veszélyt jelent, nem lehet tudni, hogy a bejuttatott víz elég-e vagy sok. Ha az utóbbi eset áll fenn, alul összegyűlik a felesleges víz, ami gyökérkárosodást (rothadást) okoz(hat). A legyengült növényeken hamarabb megjelennek a levélfoltbetegségek. A réz tartalmú szerek a baktériumok ellen és a gombák okozta foltbetegségek ellen is hatnak. A fertőzött levelek mindkét oldalát javasolt lekezelni, permetezni, de ecseteléssel is kijuttatható a növényvédő szer a szobában tartott nagy méretű leveleknél. Az utolsó két képen látható növény levele hasított, az Monstera faj, kifejezetten bírja a száraz levegőjű helyeket és a napfényt. Feleslegesen ne spriccelje a növényt, és főleg ne este, csak reggel. A baktériumok terjedéséhez, a növények fertőzéséhez vizes levélfelület szükséges, ezt kerülje. Üdvözlettel: Növénydoktor
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére