Bordóilé .
Használható gomba betegségek megelőzésére, a réz érzékenység figyelembe vételével.
A bordóilé elkészíthető égetett mészből, szalonnás mészből (szikkadt oltott mész) vagy mészhidrátból.
Ezek hatásukban egyenrangúak, csak adagolásuk eltérő.
Pl. a szőlő peronoszpóra elleni permetezésére 1 % -os bordóilé használatos.
10 liter 1 % -os bordóilé elkészítése mészhidrátból: 10 dkg rézgálicot műanyag vagy zománcozott edényben 5 l vízben feloldunk
Az oldódást meleg vízben meggyorsíthatjuk.
Egy másik edényben 8 dkg mészhidrátot keverünk 5 l vízhez.
A két oldatot azután lassú, folytonos keverés közben összeöntjük.
Mindíg a rézgálic oldatot kell a mésztejhez öntenünk.
A nefelejcsszínű, ülepedésre hajlamos bordóilé hatását másnapra elveszti, úgyhogy csak annyit készítsünk, amennyit aznap felhasználunk.