metszes banner

Kérdés-Válasz Talaj, trágya, öntözés


  gyurcsant Talaj, trágya, öntözés

Komposztálás

  Kiemelt   Megoldott

Évek óta figyelem, néha értékes tanácsait, de ámulatomra, azt írja, hogy gyűjteni a lehullott leveleket is lehet. Természetesen ezek az első rálátásra, úgy néznek ki mintha szemét lenne. Mivel ezek hulladékok, egyben szemét is. Ön azt írta régebben, hogy a fáról lehullott leveleket gyűjtsük össze és égessük el, merthogy ezek az élősdik által fertőzöttek. Hogyan lehet egy fertőzött anyagot, \"komposztálni\"? A \"komposztál\" azért nem értek egyet, mert amit megengednek, hogy sűrűn lakott területeken, 3- 4 m3- t lehet csinálni, azokba mindent beledobálnak, és nem ellenőrzik. Védekezni nem lehet, legfeljebb elmegy az orvoshoz. Szerintem ez a fajta \"komposztálás\" egészségtelen, káros a környezetre, ott ahol kisgyerekek vannak a közelébe kifejezetten káros. Ezért nem értem, hogy Ön miért reklámozza, az effajta komposztálást. Köszönettel: Gyné.

  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
    Szerintem azért, mert ma már elégetni tilos és még mindig jobb komposztálni, mint megenni. Megint más dolog a kommunális komposzt és a kerti. Amúgy a komposztálás során meglehetősen magas hő keletkezik, ami a kórokozókat is ritkitja. Gondoljunk bele, hogy a nem megfelelően száritott és kazlazott széna, szalma kazlak öngyulladására. No azok szépen tudtak égni. Aztán a komposztálás másik előnye az, hogy nem füstöljük fel a környezetet, amitől a kisgyermekek meg köhögőrohamot kapnának. Sűrűn lakott környezetben, ahol kisgyerekek is vannak, mondjuk sokat tudnánk megspórolni a közvilágitáson, ha a járda mellett kis kupacokban összegyüjtenénk a leveleket és esténként meggyújtanánk. Ez az előnye meg van. Többet hirtelen nem tudtam ezen érv mellett felsorakoztatni. :)
    The reply is currently minimized Megmutat
  • Válaszok (19)
    • · Dancsecs Zsolt · Vissza a tetejére
      Nyugat - Magyarországon, az osztrák-magyar határ mellett élek. Nálunk 1991 óta gyűjtik és szállítják el külön az ún. biohulladékot és a többi hulladékot (azóta van két kukája mindenkinek). 2013 óta ezt is továbbfejlesztették és megvalósult a teljes szelektív hulladékgyűjtés (külön papír, külön műanyag külön üveg, külön fém,) és a kukába csak az kerül ami ezek után még fennmarad; családi házaknál pedig komposztáló ládákat osztanak és a biohulladékot falevelestől, kiskerti- és konyhai hulladékostul (kivétel a hús és csont) oda gyűjtjük. Szaga nincsen, égetni nem kell, egy év alatt kiváló kiskerti tápanyaggá alakul. Én személy szerint több mint 10 éve komposztálok, de mostantól teljes körű és szervezett a komposztálás is a városban. A jelek szerint a legtöbb ember megérti és csinálja is. Nem bonyolult, nem veszélyes, nem káros. Bátran ajánlom.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Stephani Mihály · Vissza a tetejére
      Tiszteletem! Én is komposztot szeretnék a kertembe beásni, de ez nem lehullott lombból, hanem konyhai szerves anyagokból állna, pl: alma-és krumplihéjak, kenyérmaradékok, kávézacc, stb. Önök szerint jó ötlet trágyaként használni? Köszönöm az esetleges válaszokat.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      Nagyjából igen, de én a kenyeret kihagynám. Az nem igazán oda való. Persze, ha ragaszkodunk a háziállatok tartásához, akkor szinte elengedhetetlen. Patkány, egér etc.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Stephani Mihály · Vissza a tetejére
      Köszönöm. Szóval a kenyér nem oda való... Nos, akkor kihagyom. Tegnap kezdtem a felásni a kertemet. Tulajdonképpen nem is volna szükség komposztra, mert 8-10 éve senki sem lakott azon az udvaron, és így a föld sem volt megművelve. Elképzelhető, h. mennyire pihent a föld! Kiváncsi vagyok hogyan terem majd! :P De ha egyszer nem élhetünk hulladékmentesen, akkor hát használjuk fel hasznosan komposztként.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Dancsecs Zsolt · Vissza a tetejére
      A konyhai maradék a hús és csont kivételével, kávézacc, krumplihéj mind mehet a komposztra. Azt soha nem csinálom, hogy maradék főtt ételt kiraknék - szerintem erre már jöhetnek rágcsálók is, de igazából ilyen maradék nincs is nálunk mert amit főzünk azt előbb-utóbb elfogyasztjuk és nem dobjuk ki. A kenyér valóban nem való oda - leginkább azért mert magyar ember nem dobja ki a kenyeret a kukába se, a komposztra se. Legalábbis így tudom... A lehullott levél a dió kivételével mind kiváló és nagyon hasznos, bátorítanám rá (már ha van fa a kertjében). Nem érdemes rádobni a vastagabb faágakat mert az igen lassan komposztálódik és így akadályozza a többi komposztanyag kezelését. Amit még én nem rakok komposztra az a rothadt alma vagy körte - tudomásom szerint talán ez se tilos de én ezt a biokukába teszem és elvitetem. Az első évben tapasztalatom szerint a kert akkor is bőven terem ha nem komposztálja tehát ezt helyesen gondolja, de ha most kezdi gondozni a kertet, akkor idén még úgysem lehet a most összegyűjtendő komposztot használni - nekem egy év alatt lesz felhasználható.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      Csak annyit, hogy a diófa levele nyugodtan mehet bele, minden közkeletű babona ellenére.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Stephani Mihály · Vissza a tetejére
      Hát igen, Tisztelt Zsolt, igaza van. Félig-meddig kész a komposzt, mert a tavaly nyáron kezdtem el érlelni. A földet még nem használtam, igazán az idéntől kezdek neki. Már felástam, és ma indítom a paradicsom palántának valót. Rengeteg tanácsra lesz szükségem, és nem fogom szégyellni a kérdéseket, akkor se, ha mindenhol csak az én nevem fog szerepelni ezen a honlapon. :laugh: Tudniillik hatalmas udvarunk van, valamikor egy nagygazdáé volt, gyümölcsössel, kerttel, csak amióta meghalt, 8-10(?) év telt el. Azóta senki errefele sem jött, kivéve a falu gyerekeit, h. összeszedjék a gyümölcsöket. Elképzelheti mennyire el van hanyagolva minden! A gyümölcsöst az ősszel megtakarítottam, levágtam a száraz ágakat, kivágtam 3 fát, de annyi. Azt sem tudom hol folytassam a munkát. :huh: Most a kertet matatom.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      No ezen aztán semmi szégyelnivaló nincs. Senki nem született úgy, hogy bármi tudás birtokában lett volna. Szivesen segitünk, amiben tudunk, de az én ismereteim és időm is korlátozott. Hasznos segitséget tud még a net nyújtani, bár nagyon sok hülyeség van ott is. ezért egy témát jobb körbe járni, mielőtt döntenénk. További sok sikert: Zsolt
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Stephani Mihály · Vissza a tetejére
      Köszönöm, ez igazán bátorító :woohoo: ! Kíváncsi vagyok mit terem majd a 8 éve pihenő föld komposzttal tuningolva :laugh: Persze: amit vetek azt fogom aratni is... Csak ne legyen meglepetésem.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      Meglepetés a növényvédelemnél szokott bejönni. Azt viszont mindig a helyi időjárás befolyásolja, hogy mi ellen kell védekezni. Ezért növényenként érdemes rákeresni, hogy pl x növény növényvédelme. Amikor már a fertőzés fellépett, csak a kármentésről beszélhetünk.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Stephani Mihály · Vissza a tetejére
      Visszaemlékszem suhanc koromra-a nagyszüleim kertjére, de nem tudok megemlíteni egy esetet sem, amikor valamilyen fertőzés pusztított volna a zöldségesben... Itt a fórumon ellenben rengeteg SOS olvasható. Minek lehet ezt tulajdonítani? (Most már erősen offolok :dry: )
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      Igen ez igy van. Sok minden változott azóta. A régi fajtákat kiszoritották a hibridek. Nagy a biznisz ebben a műfajban is. Mondjuk most is vannak kinemesitett fajták, melyek bizonyos betegségekre toleránsak, esetleg rezisztensek. Ebbe az irányba is el kell indulni. A másik meg az, hogy abban az időben a tél tél volt, a nyár meg nyár. Pl idén nem volt tél és állati kártevők nagy valószinűséggel hatalmas károkat fognak tenni etc.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Stephani Mihály · Vissza a tetejére
      Igen... Ismerős az infó. Olyasmi, akár a mostani influenza, vagy bármely vírusos hűlés. Genetikailag hozzányúltak, és nem pusztíthatóak, csak nagyon erős gyógyszerekkel, ami már a kereskedelmet és nem az ember egészségét teszi centrumba. És ez szerintem csak egyre rosszabbodik. Lehet, h. a kertészet is ebbe az irányba halad...
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      Mi az hogy! Ráadásul tiltják be a hatásos szereket, erre, vagy arra való hivatkozással. Én sem vagyok nagy hive az ésszerütlen felhasználásnak, drágává is teszi a termelést, de vannak esetek, amikor igenis kell. Én minimális felhasználó vagyok, mert az időben elvégzett preventiv védekezés sokkal olcsóbb, mert ritkábban is kell alkalmazni, de van amikor kell. Most már ott tartunk, hogy a Monsanto rátelepedik az egész világra, már a kerti magfogást is korlátozni akarják, hogy a magokat csak ők tudják eladni. Agyrém az egész. A magokról certifikáció kell, hogy a kofa eladjon egy kiló uborkát a piacon. Nos ők a génmódositott magok úttöröi. Aqmivel semmi baj nem lenne, sőt bizonyos esetekben indokoltank is tartanám, csak nem azon a módon ahogy most müxik.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Dancsecs Zsolt · Vissza a tetejére
      Csak az őshonos fajták vagy hibridek kapcsán jut eszembe, hogy a rengeteg vegyszer azért is kell mert olyan fajtákat próbálnak termeszteni amelyek nem oda valók, a területen idegenek. Ennél fogva érzékenyek az itteni betegségekre, csak jelentős vegyszerezéssel tarthatók életben. Van egy szőlőskertem ahol gyakorlatilag csak régi a területünkön őshonos ellenálló fajták vannak. Évente egy permetezéssel termelek szőlőt. Körülöttem olyan világfajtákat termesztenek amelyek elsősorban divatosak és a mai kánon szerint bevettek és biztos, hogy nem annyival jobbak az enyémnél mint amennyivel több pénzt, vegyszert, permetezést igényelnek. Tavaly 17szeri permetezéssel tudtak szőlőt nevelni. Nem butaság ez így? .. de elkanyarodtam a komposztálástól mint fő témától. Bocs...
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Búsi Gábor · Vissza a tetejére
      A komposztálás ott működik jól ahol nagy mennyiségben van levágott fű,ebbe mehet még a konyhai zöldség gyümölcs maradék. Nálam fű nincs,az én komposztom nem alkalmas kiszórásra mert tele van gyom magvakkal,ezért csak kerti hulladék tárolóként(emésztőként)funkcionál. Érdemes két komposztot csinálni,egyiket kiszórásra a másikat a hulladéknak.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Dancsecs Zsolt · Vissza a tetejére
      Szerintem a gyomok ugyanúgy kiváló komposztanyagok mint mondjuk a krumplihéj - tudomásom szerint amikor a kidobott növényi maradványok komposzttá alakulnak a magok már nem gyommagvak többé. Ezt a gyakorlatból is tudom így bátorítom, hogy ezt a komposztot is nyugodtan használja a konyhakertben is. A környezetemben fűgyűjtő kosárral füvet nyírók éppen arra esküsznek, hogy ezt a levágott füvet pont nem szabad / nem érdemes komposztra tenni - ők ezt a füvet a biokukába rakják... Nekem ilyen füvem nincs így ilyen tapasztalatom sincs...
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Molcsán julianna · Vissza a tetejére
      ha megöntözöd és betakarod fóliával...a gaz magvak megfőnek,és nem fognak kikelni...és ez igy már felhasználható komposztnak:-)
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Erdős Rózsa · Vissza a tetejére
      Kedves Hozzáértők ! Tele van a kertem tyúkhúrral. Sok munkával, legalább a szőlőben megszabadultam tőle. A kérdés az, hogy lehet-e zöldtrágyaként felhasználni, esetleg komposztálni, vagy bezsákolva meg kell tőle szabadulni zöld hulladékgyűjtéskor? :(
      The reply is currently minimized Megmutat

    Lépj be a válaszadáshoz.

    Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


    Itt regisztrálj »

    Vissza a tetejére