Ezeket a fásszárúakat télen is metszhetjük

Ezeket a fásszárúakat télen is metszhetjük

Megbolondult évszakok.

Napjainkban sokszor még az sem egyértelmű, hogy milyen évszak van épp, olyan kaotikus az időjárás. A kertész számára mindenekelőtt ez télen és tavasszal észrevehető. Átmenetek helyett gyakran drasztikus hideg, majd meglepő meleg időszakok váltják egymást.

Ha a fásszárúakat télen metsszük, az első melegebb napokon a hajtásképződés megindul. Ha ezt követően ismét fagyok jönnek, elfagyhatnak a már kibújt hajtások. Az érzékenyebb növényeknél ezért nem ajánlott a téli metszés! A nyári orgona a levendulához és a rózsához hasonlóan például nem tolerálja, ha a metszés után melegedés, majd ismét hideg jön. Ebben az esetben nyáron sokkal kevesebb virágot hoz.

Az alma, körte és más gyümölcsfák metszésére inkább tavasszal kerüljön sor, de ne fagyos napokon, mert akkor az ágak eltörhetnek. Más fásszárúakat, így például a kivit és a csemegeszőlőt február végéig vissza kell vágni. Esetükben az első melegebb napokon már erőteljesen megindul a nedvkeringésük, ezért nagyon fontos, hogy addig megtörténjen a metszés.

fasszaruakat telen metszhetjuk 02

A lombhullató fajok 90%-nál ajánlható a téli metszés, általában december és március közepe között. Az örökzöldeket viszont inkább a növekedési időszakban metsszük.

Télen metszhető például az áfonya, a ribizli, az egres, az őszi málna vagy a szeder, amennyiben ősszel elkéstünk vele. A szeder esetében az előző évi termő hajtásokat a talajhoz közel vágjuk vissza. Az őszi málnánál is ajánlatos a metszés, a tavalyi vesszőket érdemes eltávolítani, hogy az új, gyümölcstermő vesszőknek elegendő helyük legyen.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR