Ezeket a fásszárúakat télen is metszhetjük

Ezeket a fásszárúakat télen is metszhetjük

Megbolondult évszakok.

Napjainkban sokszor még az sem egyértelmű, hogy milyen évszak van épp, olyan kaotikus az időjárás. A kertész számára mindenekelőtt ez télen és tavasszal észrevehető. Átmenetek helyett gyakran drasztikus hideg, majd meglepő meleg időszakok váltják egymást.

Ha a fásszárúakat télen metsszük, az első melegebb napokon a hajtásképződés megindul. Ha ezt követően ismét fagyok jönnek, elfagyhatnak a már kibújt hajtások. Az érzékenyebb növényeknél ezért nem ajánlott a téli metszés! A nyári orgona a levendulához és a rózsához hasonlóan például nem tolerálja, ha a metszés után melegedés, majd ismét hideg jön. Ebben az esetben nyáron sokkal kevesebb virágot hoz.

Az alma, körte és más gyümölcsfák metszésére inkább tavasszal kerüljön sor, de ne fagyos napokon, mert akkor az ágak eltörhetnek. Más fásszárúakat, így például a kivit és a csemegeszőlőt február végéig vissza kell vágni. Esetükben az első melegebb napokon már erőteljesen megindul a nedvkeringésük, ezért nagyon fontos, hogy addig megtörténjen a metszés.

fasszaruakat telen metszhetjuk 02

A lombhullató fajok 90%-nál ajánlható a téli metszés, általában december és március közepe között. Az örökzöldeket viszont inkább a növekedési időszakban metsszük.

Télen metszhető például az áfonya, a ribizli, az egres, az őszi málna vagy a szeder, amennyiben ősszel elkéstünk vele. A szeder esetében az előző évi termő hajtásokat a talajhoz közel vágjuk vissza. Az őszi málnánál is ajánlatos a metszés, a tavalyi vesszőket érdemes eltávolítani, hogy az új, gyümölcstermő vesszőknek elegendő helyük legyen.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?