metszes banner

Kérdés-Válasz Talaj, trágya, öntözés


  Molnár Imre Talaj, trágya, öntözés

Kedves kertbarátok!

  Kiemelt   Megoldott

6,5 m2-es konyhakertemben első évben nagyon szép paradicsom termés volt, most már a negyedik évben alig van termésem. Minden évben marha-trágyáztam, mit tehetnék még, hogy idény közepén ne sárguljanak el a növényeim.

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Piros a paradicsom nem sárga...És főleg nem kukorica, hogy birja a monokultúrát. Azt látom, hogy a birtokméret a vetésforgót megneheziti. A legnagyobb probléma az, hogy a Solenacae családba tartozókat nem szerencsés ugyanarra a területre veteményezni, már a következő évben sem, mert a kórokozók felszaporodnak. Tekintettel arra, hogy ez hatalmas birtoktesten belül nagyon nincs lehetőség a variációkra, nincs más mint a fokozott növényvédelem. Ügyelni kell arra, hogy a tövek levelei általában szárazak maradjanak, ritkán öntözzünk, de akkor kiadósan, lehetőleg a reggeli órákban, hogy minél előbb száraz, páramentes állományt kapjunk, ha a lombozatot viz érte, eső/öntözés formájában, akkor utána azonnal védekezzünk permetezéssel. Réztartalmú szerek általában kielégitő eredményt szoktak hozni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · Mayerné B.Erzsébet · Vissza a tetejére
   Kedves Imre!Megoldásként, tekintve, hogy egyébként sem nagy a veteményese,talán érdemes lenne, jó nagy virágcserepekben, törpe fajtával próbálkoznia. Ebben az esetben viszont a tápanyagellátásra és locsolásra oda kell figyelnie.Nem tudom, milyen mennyiségű trágyát szokott kiszórni, de szerintem minden évben felesleges ekkora területet trágyázni. Mindamellett, hogy valóban a vetésforgó betartása nagyon fontos lenne, nem tartom kizártnak, hogy a túltrágyázástól akár ki is éghettek a növények. De ez csak feltételezés. Tavasszal ültesse be facéliával, vagy fehér mustármaggal. Virágzás előtt vágja le, és vessen vagy ültessen bele más zöldségfélét. A levágott növényszárakat hagyja a sorközökben.Mi után mit ültessen? Olvassa el a Zöldség kisokos(1-2)c, cikket.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Vissza a tetejére