metszes banner

Kérdés-Válasz Talaj, trágya, öntözés


  Szabó Hajnalka Talaj, trágya, öntözés

Jó e a hamu+tyúktrágya a komposztba?

  Kiemelt   Megoldott

Tetű elleni védelem miatt kizárólag fahamut teszünk a tyúkól aljába. A takarításkor keletkezett hamu+trágya a komposztba kerül. Arra lennék kíváncsi, hogy ez hogy befolyásolja a készülő komposztot, illetve kihelyezés után a növényeket? Nem árt e többet, mint amit használ? Valamint azt kérdezném, hogy lehet e a friss trágya+hamu keveréket a fóliasátorba szórni, nem árt-e majd a nemsokára kikerülő palántáknak? A választ köszönöm! További minden jót! Üdvözlettel: Sz Hajnalka Pécs

 • · Hédi · Vissza a tetejére
  Kedves Hajnalka! Lehet beletenni mindkettőt, arra kell figyelni, hogy ha sok trágyát tesz bele, jóval magasabb lesz a komposzt nitrogéntartalma, így vigyázni kell vele, mert nagy mennyiségben ugyanúgy kiégetheti a növényeket, mint pl. az érett marhatrágya. Tehát óvatosabban kell használni, nem szabad úgy kiteríteni, mint a sima komposztot, hanem be kell ásni a földbe. Fahamuból maximum 3 kilót javasolok köbméterenként, mert sok benne a kalcium, ami gátolja a vas felvételét, ezért nagyobb mennyiségben vashiányt okozhat a növényeinél. Vasoldat kijuttatásával ez orvosolható, de szerintem nem érdemes olyan komposztot kiszórni, ami gátolja a növényeket a vas felvételében.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Mayerné B.Erzsébet · Vissza a tetejére
   Szia Hajnalka!A palánták alá direkt módon valóban nem szabad alkalmazni.Legjobb, ha egyéb zöldhulladékkal,valamint fű- és fanyesedékkel, gyógynövényekkel( pl.: csalán, feketenadálytő, gilisztaűző varádics, cickafark,bodza) együtt előbb komposztálásra kerül.De így is kisebb arányban adagolj bele a baromfitrágyát.Talán jó lenne (trágyát) előbb egy önálló kupacban tárolni, és szakaszosan adagolva bekeverni a készülő komposzthalomba. Érdemes többször átforgatni, mert gyorsabban megérik. És fontos a nedvesség, ezért locsolni kell időnként.Ha viszont nagyon esős az idő, a kimosódás elkerülése végett jó letakarni.Ha alulra szalmát terítesz, az felfogja anedvességet, és nem vész a kifolyó lé kárba. A féli érett komposzt egyébként felületi komposztálásra, mulcsozásra is alkalmas.A tápanyagok így lassabban, de folyamatosan kerülnek a talajba.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Szerintem a tyúktrágya is, mint minden trágya, hamarabb megérik, ha össze van keverve növényi anyagokkal.Leggyorsabban földbe keverve érik, de már nincs elég idő a növények kikerüléséig. Inkább betakarítás után érdemes berotálni, vagy ősszel szántani.A fahamu lúgosítja a talajt, úgyhogy ha nem kellően savanyú a kert talaja, akkor nem érdemes kiszórni.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Igen. A fahamu calcium- carbonát tartalma lúgositja a talajt, ezért nem szokták ajánlani. Ennek a jelentősége szerintem kicsit el van túlozva. Az a mennyiség, melyet az alomban használ, már csak azért sem lehet káros, mert emlékeim szerint annak szervesanyag tartalma, sav/bázis pufferoló hatással bir. Megfelelő sza. mellett mind a lúgos, mind a savas bevitel nagyrészt semlegesitődik. A műtrágyák nagy általánosságban pedig savanyitják a talajt. A legnagyobb gond pedig az, hogy szerves anyag hiányában a nitrogén is simán kimosódik.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Vissza a tetejére