Csatlakozom Némethy doktorhoz, aki meglehetős részletességgel leírta a lehetséges okait a keserűfoltosságnak. Ezt leginkább a talajok mészhiánya okozza, tehát savanyú vagy savanyodásra hajlamos talajon oda kell figyelni rá!Saját tapasztalatom, hogy nem mindegyik fajta érzékeny(pl Granny Smith), de a kérdező által felsoroltak mind, tehát a Jonathan fajtakör és a Golden fajtakör( főleg a Mutsu) erősen érzékeny. Érdekes az alma (szedési)mérete és a tünetek közötti összefüggés, amire először akkor figyeltem fel, amikor szomszédom nem ritkított almafáján(jonathan) nagy dió méretű almák teremtek, nálam ugyanabból a fajtából, ritkítás után közepes/nagy méretű lett a termés, az enyém foltos lett és nem tárolható, az övé, a pici kis almák még kora tavasszal is egyben voltak.Utánajártam, megtanultam miről van szó. Sztipikesedés, azaz keserűfoltosság, és a mészhiány okozza. S hogy miért lesz ellenállóbb a kisméretű alma?, az is kiderült. Minden kicsi alma egyforma és egyszeri adag útravalót kap induláskor, így pl a kálciumot. Ebből többet nem kap a fától, de tőlünk kaphat, permettrágya alakban. Tehát , ha nagyra nő az alma, akkor relatíve csökken a mennyisége a kálciumnak, s ha nem pótoljuk, akkor többnyire kialakulnak a foltok. Így válik a ritkítás(szép nagy piacos almák..) antagonistájává a minőségnek és a tárolhatóságnak.A kálciumos lombtrágyázás a leggyorsabb módja a mészpótlásnak, érdemes minden egyes permetezésnél beletenni, de van egy másik lehetőség, a talaj meszezése-kőporral, mésziszappal stb., ez munkásabb, lassabb, de több évre szóló megoldás. Utoljára annyit még, hogy állítólag csak a gyümölcsre kerülő permetből szívódik fel a kálcium. Üdvözlettel, Makai Győző