1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. július 26. Szombat
  6 Válasz
  19.1K Megtekintés
Kedves Mindenki :) Eljutottam odáig, hogy nekem is muszáj növényvédelemmel kapcsolatban kérdeznem. Ugyanis lassan az összes padlizsánom elszárad, ill. elkap vmit, és teljesen tehetetlen vagyok. Nagyon sokat kínlódtam már vele eddig is, és rengetegbe kerültek a palánták. Egyikről a másikra terjed, elkezdenek fonnyadni a zöld levelek, először a hegyük megsárgul, majd elszárad, befele haladva. Friss hajtások fonnyadnak el lassan, sárgulnak be, és száradnak le. Átterjedt a kert másik felében lévő padlizsánokra is. Először a legkiállóbb levélhegyek kezdenek el sárgulni, majd azon az oldalon a többi is, majd terjed felfele. Ezzel egy időben a mellette lévő zsályák is lankadtak, majd az adott hajtás levelestül, virágostul elszáradt. A zsályánál 1-1 hajtást támadott meg. Mostanra föld felett kiszáradt az egész. Most kezdenek új hajtások nőni, de már félek. A mellette lévő paradicsomnak eddig semmi baja. Azt hiszem a tök levelei is kezdik elkapni, bár a tök felől lévőket és a tököt erősen visszanyírtam ijedtemben, ez egy kicsit visszafogta, de a növekvő nagyobb levelek vége már megint sárgul szárad fonnyad. Ha elkapták a nagy levelek egy oldalon, akkor átmegy az adott oldalon lévő hajtásokra, azok egészében lefonnyadnak. Egyszerűen elszáradnak. Teszek fel képet a levelekről, remélem, átmegy. Bogarat nem fedeztem fel.. olyat, ami mindegyiken lenne. A legtöbbön nincs semmi. Szúrás sem. Köszönettel, melon
9 évvel ezelőtt
·
#29131
Ha elmegy a családorvoshoz, ott nem engedi megvizsgáltatni magát, csak elmondása alapján kéri, hogy diagnosztizálják a betegségét? Miért természetes, hogy az orvos megnézi az elváltozást, tapogatja, kikérdezi az előzményekről? Gondolja, hogy ezek felesleges dolgok? Ha a 3 sor növényből sajnál egyet a diagnózis pontosításához, akkor miért kér segítséget? A Streptomyces lydicus is elsősorban megelőzéssel hat a talajban élő kórokozók ellen. Beöntözéssel is ki lehet juttatni, annyi mennyiségű oldattal, hogy a talajt átmossa. Az egész kertet? Vagy csak a 3 tő padlizsánt? De ez a gomba a talajban megkeresi a következő növényt, nő a talajban növényről növényre, akkor mennyi területet kezel le, és milyen mélységben, mert nem csak a felszínhez közeli talajrétegekben él? A kénnel talajt fertőtleníteni élő növénnyel nem gyakorlat. Az elemi kén a hazai, európai növényvédelemben (biológiai növényvédelemben is engedélyezett) elterjedt és alkalmazott fungicid, lisztharmatok ellen hatásos. Egyébként forgalomban van hazánkban egy Strepromyces griseoviridis hatóanyagú Mycostop nevű biopreparátum, amit ugyanazon talajlakó gomba fajok ellen hat, mint a S. lydicus.
9 évvel ezelőtt
·
#29130
Rendben, meg fogom nézni. Itt javasolnak rá pár dolgot. Alul, 4 termék. Az első konkrétan említi a verticilliumot, streptomyces lydicus hatóanyaggal. + Kénnel való kezelgetést emlegetnek, ami hat valamicskét rá állítólag. http://www.planetnatural.com/pest-problem-solver/plant-disease/verticillium-wilt/
9 évvel ezelőtt
·
#29129
Ha megtette volna, amit javasoltam, akkor a szár keresztmetszeti elszíneződéséből megállapítható lett volna az esetleges verticilliumos edény-nyaláb betegség. A Verticillium dahliae nevű talajlakó gomba számos növényt megfertőz, és mindegyik elpusztul tőle, kigyógyítani nem lehet, még a 3 az egyben csodaszer sem tudja. De jó lenne tudni mi a hatóanyaga, mert a 3 az 1-ben csak azt jelenti, hogy 3 szert tartalmaz, azokat együtt kell adagolni. A szódabikarbóna a növények felszínét enyhén fertőtleníti, másra nem hat, a növényben élő parazita szervezetekre nincs hatással. A magyar növényvédelem van olyan jó, mint amiket olvasott, a hobbikertészek részére adott tanácsokat gyakran nem is szakemberek adják, hanem újságírók vagy kereskedők, és gyakran laikusok, akiknek biológiai ismeretei enyhén szólva is hiányosak. Számos angol és német weboldalt ismerek és olvasok, de alig van olyan, ami megbízható, tényszerű ismeretet adna. Mind reklám, felszínes leírás, és általánosságok.
9 évvel ezelőtt
·
#29128
Nem használok semmiféle anyagot, amíg nem muszáj, szóval semmit. Egyelőre inkább nem húzok ki tövet, mert lesz kár így is ahogy elnézem, csak 2-3 sor növényem van. Viszont ahogy nézelődtem a paprika-paradicsom-padlizsán betegségek között neten, azt hiszem ez a verticilliumos lankadás lesz. Teljesen megegyeznek a képek. Nem gondoltam, hogy erre találok vmit. Viszont megoldást nem találtam rá a magyar neten. Vetésforgó, talajfertőtlenítés amúgy is megvolt, most meg már valsz nincs értelme. Angol oldalakon amúgy is azt írják, hogy nincs értelme. Angol oldalakon van rá mindenféle 3 in 1 spray meg csodaszer, univerzális mindenféle befele ható fungus írtó, ami jó fehér legyekre is. Na de itthon én ilyeneket hol szerezzek? Mit lehet erre használni, ami az egyszerű ember számára is elérhető? Olvastam 1 cikket ezen az oldalon a szódabikarbónáról, bár félek azt a tövek köré szórni. Só. Meg a levelekre az oldatát?
9 évvel ezelőtt
·
#29120
Vegyen ki egy padlizsán tövet, és nézze meg a gyökérzetét: ép, egészséges,rugalmas, puha, rohadt, nincs rajta fehéres penész szerű bevonat? Ha a szártövét keresztben átvágja éles késsel, a szárban látható sárgásbarna gyűrű alakú elszíneződés, vagy ha megnyomja, váladék tör elő? Padlizsán ültetése előtt milyen tápanyagot dolgozott be a talajba?
9 évvel ezelőtt
·
#29115
A képeket eddig nem küldte el, talán most.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére