felco-shop.hu


  Berkes Mária Zöldség

hogy nem ágazik el a petrezselyem?

  Kiemelt   Megoldott

Kedves Kertbarátok! Nagyon szeretnénk a kertemben szép, egyenes, elágazásmentes petrezselymet termelni, de eddig még sosem sikerült. Homokos, nem rögesedő, nem kavicsos talajom van, és "biokertészkedem": legalább a saját kertemben nem szeretnék durva vegyszereket használni. Tud valaki tanácsot adni?

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Gond lehet pl., ha a talajnak csak a felső 15 centije van művelve éveken át, és az alja túlságosan letömörödik (bár ez homokon kisebb veszély). Vagy ha a lenti rétegekben kevés a tápanyag, a felsőkben viszont több. (Ez gyakoribb homokon a mélyebb művelés és trágyázás elmaradásakor.)Vagy ha gyakran kap kevés vizet az ültetvény, és a felső rétegek mindig nedvesek, az alsó rétegek szárazak, nem lefelé kell a víz után mennie a gyökérnek, hanem felül keresgél. A második-harmadik rendes levél megjelenése után már inkább ritkább, de bőségesebb öntözést kell csinálni. (Nyár közepétől, ha már kialakult egy főgyökér, akkortól már kisebb a jelentősége, több vékony láb kialakulhat ugyan, de a főgyökér akkor is megmarad.)Homokon érdemes lenne megpróbálni a félhosszú mellett a hosszút, az jobban tud lefelé menni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (2)
  • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
   Mária,saját tapasztalatom szerint,úgy készítem elő a talajt,mintha sárgarépát vetnék.Mélyrétegű,de laza szerkezetű homokos vályogtalajon termesztem.Olyan területre vetem,ahol előtte bab,borsó,uborka ,volt,a lényeg,hogy korán lekerüljön és szabad legyen a terep a petrezselyemnek és,hogy jó morzsalékos talajszerkezet maradjon vissza.Derekas 30 cm mély szántás után,nagyon alaposan elmunkálom a talajt és ülepítem,vagyis közvetlen a vetés előtt tömörítem,hengerezem. Így lesz egyenletes a vetésmélység.Vetés után legfontosabb az öntözés,mert a csírázáshoz sok víz kell neki.Legtöbbször azért szokott többágú,csökött gyökeret nevelni,mert a talajszerkezet nem jó,és kevés vizet kap. Nem tudom paszternákkal próbálkozott-e már,de sokkal kezesebb, mint a petrezselyem és az ízében sem szoktam csalódni. :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Berkes Mária · Vissza a tetejére
   Köszönöm a tanácsokat, igyekszem hasznukat venni ebben az évben.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére