1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. december 08. Vasárnap
  4 Válasz
  9.4K Megtekintés
Betakarítás után (ilyenkorra) elkezd zöldülni a burgonya héja a pincében.Már sok-sok éve termesztünk burgonyát,de ez a jelenség második éve mutatkozik.Azt olvastam róla,hogy ebben az esetben solanint tartalmaz,ami mérgezővé és fogyaszthatatlanná teszi.Valóban ilyen veszélyes és dobjam ki az egész termést?
10 évvel ezelőtt
·
#15668
Ez valószinüleg a klimaváltozással van összefüggésben, az utóbbi két évben a folyamatok felgyorsultak és a Golf áramlat is visszafele áramlik.Ettől a pince födémje átizzott és már láthatóan fényt bocsájt ki. :-) Félretéve a komolyságot, a növények zöldülése szoros összefüggésben áll, az eléggé el nem itélhető fotoszintézissel. Ennek nem nélkülözhető feltétele a fény. Valószinüsitem, hogy a pincébe fény szűrődik be, az is lehet, hogy új ablakot vágtak rá.Az is igaz, hogy a Solanacea familiába tartozó növények solanint tartalmaznak, több kevesebb mennyiségben. Burgonyánál jelentősen megnövekszik ennek tartalma a bezöldülés során. Ettől függetlenül amikor a héját eltávolitjuk a magasabb koncentrációtól megszabadulunk, reményeim szerint a héj alatt már nem zöld. A másik az, hogy sütés/főzés során állitólag ez a solanin tartalom elbomlik. Az állitólag, részemről hangsúlyozott. Utána kellene nézni megbizható forrásból, biztos van ilyen a neten is. Summa summárum én sem örülnék a zöld krumplinak, de azért nem dobnám ki az egészet holnap, nem kell kapkodni. Ráér az a jővő héten is. :-)
10 évvel ezelőtt
·
#15669
Én is úgy tudom, hogy főzés hatására elbomlik, bár most elbizonytalanodtam.
10 évvel ezelőtt
·
#15671
Én már egyszer egy fél délutánt töltöttem a monitor előtt annak keresgélésével, hogy elbomlik-e a solanin hő hatására. Biztos információt nem sikerült találnom, nagyjából arra a következtetésre jutottam, hogy főzésre csak kis része bomlik el, sütéskor viszont a magasabb hő hatására majdnem teljesen.Bezöldüléskor a húsban is növekszik a koncentráció, de nem veszélyes mértékben, úgyhogy elég a zöld részeket lehámozni, semmiképpen sem héjában sütve fogyasztani.Betakarítás után valami fényt át nem eresztő anyaggal, pl. régi kabátokkal kell letakarni, ha nem tudjuk sötét helyen tárolni.
10 évvel ezelőtt
·
#15672
Tisztelt Molnár Jánosné,A héj nagyobb részének az eltávolításával ehetővé válik a burgonya. Már felszedésnél zöldült a burgonya gumó, vagy csak tárolásnál? (felszedés előtt -> Víz, fényhatás), tárolásnál a helytelen tárolási körülmények miatt lehet. Solanin tartalom 0,02-0,07% ban képződik a napon hagyott burgonya gumóljában amely főzéssel ELTÁVOLÍTHATÓ (forrás: Balázs Sándor Zöldségtermesztők kézikönyve 1994)
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére