Márciusban metszhetjük a hortenziákat, de nem mindegy, hogy melyik fajról van szó

Márciusban metszhetjük a hortenziákat, de nem mindegy, hogy melyik fajról van szó

Ismerjük meg a 2 csoportot!

A hortenzia metszésének időpontját nem csak az időjárás, de a növény faja is meghatározza. A hortenziák igen népszerűek a kertekben, a legtöbb hobbikertész azonban nem biztos benne, hogy a tavaszi vagy az őszi metszést érdemes-e választania. Általánosságban mindegyik hortenzia erőteljesen visszavágható. A rosszul vagy rosszkor végzett metszés azonban például a kerti hortenzia esetében oda vezethet, hogy a növény alig hoz virágot.

marciusban metszhetjuk hortenziakat 04

A metszési technikák szempontjából a hortenziákat alapvetően 2 csoportba oszthatjuk:

Számos hortenzia faj már az előző évben berakódik virágrügyekkel, ami már télen is látható. Ezeknél csak az elhalt és elfagyott hajtásokat, valamint az elszáradt virágokat távolítsuk el. A metszés a hervadt virág alatt, közvetlenül a friss rügypár felett történjen.

Az alábbi fajok tartoznak ebbe az első csoportba:

  • kerti hortenzia
  • kúszó hortenzia
  • fűrészeslevelű hortenzia
  • vörösszőrű hortenzia
  • tölgylevelű hortenzia

A legtöbb hortenzia fajt februárban és márciusban vághatjuk vissza – elsősorban az időjárástól függ a pontos időpont. Ha a növényünk már korosabb és a virágzása gyengébb, akkor néhány idősebb ágat a talajszint közelében visszametszhetünk. Ha szeretnénk az öreg tövet fiatalítani, érdemes radikálisan visszavágni, egy ujjnyira a talajszint felett.

marciusban metszhetjuk hortenziakat 02

Ezzel a csoporttal ellentétben a bugás hortenzia és a cserjés hortenzia az egyéves hajtásokon virágzik. Ezek a növények a virágzás évében képeznek rügyeket. Emiatt a második csoport növényeit, mindkét hortenziafajt erőteljesen visszavághatjuk, 1-2 rügypárt hagyva a vesszőkön. A metszés ősztől történhet, de a legjobb időpont itt is a tavasz. Mindenképpen a rügyfakadás előtt kerüljön még rá sor!

marciusban metszhetjuk hortenziakat 03

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR