felco-shop.hu


  Szilagyi Ferenc Zöldség

Hogyan neveljek paradicsom palantat folia satorban?

  Kiemelt   Megoldott

Kezdo kertesz vagyok.Kertben szeretnek paradicsomot termeszteni 1000[negyzet m]teruleten.Erre a feluletre szukseges palanta mennyiseget szeretnek nevelni folia- satorban. Futesi lehetosegem nincs.A foliasator meretei: 4.5x12[m]; magassaga 2.5[m]. Kerem a hozzaertok segitseget es hasznos tanacsat.

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  1000 nm paradicsom azért elég komoly vállalkozás egy kezdő kertész számára. Ez nem olyan dolog, mint 10 tő paradicsom, hogy ha tönkremegy véletlenül, akkor majd veszek a piacon.Nem úgy gondolom persze, hogy feltétlenül bukás lesz a dologból, hanem hogy egy kezdő nem veszi észre az esetleges problémákat az előjelekből, utána meg már késő lesz. (És problémák általában vannak.)De nem is a megtermelés a fő gond, hanem az eladás. Hogy mi lesz a megtermelt paradicsommal. Ki veszi meg, és ameddig el nem kel, addig hol lesz tárolva a leszedett termés.Nekem fólia alatti palántagyártásról nincs saját tapasztalatom, de bárki fog is válaszolni, azt tudnia kell, hogy mik az alapvető elképzelések: pl. gondolom, ládába lesz elvetve a mag, ezek a ládák elejétől kezdve csak a fólia alatt férnek el, vagy van valami nevelésre alkalmas fűtött hely a tűzdelésig? Utána ládába lesznek tűzdelve a palánták, vagy a fólia földjébe, vagy tápkockába, pohárba egyenként?Azt tudni kell, hogy a fűtetlen fóliában éjszaka csak 1-2 fokkal van melegebb, mint a szabadban, tehát ez nagyban befolyásolja a lehetőségeket, mert nagyon hideg időben nem nő a palánta, nagyon hidegben megfázhat, sőt kinti fagy esetén bent is megfagyhat.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · nőtincsnagyi · Vissza a tetejére
   Kedves Kertbarát!A magvaknak lakásmeleg kell a kikeléshez, ezért célszerü a magvakat sekély edényben áttetsző fólia takarással elveteményezni; 4 leves korban egyenként átültetni (pohárba, pici cserépbe, fólia tömlőbe)biztositva az öntözőviz szabad elfolyását. Amikorra ezt el lehet végezni, addigra nagy valószinüséggel nem lesznek éjszakai fagyok és ki lehet vinni a fóliába a palántákat. Ha mégis lesznek fagyos éjszakák, fagy ellen kapható fátyolfóliával meg tudjuk védeni palántánkat.A magvetés helyigénye igen csekély, 2x2 cm-es távolságra célszerű vetni, palánta-korban már megnő a helyigény, 60x40 cm-es felületen fér el 40 db palánta. A magvetéskor már védeni kell a leendő növényt, ennek célszerű a neten utánanézni. Az előző kertbarát tanácsaval maximálisan egyet értek. Sikeres kertészkedést kivánok. Üdv!
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére