1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. június 25. Szerda
  3 Válasz
  4.7K Megtekintés
Üdv mindenkinek! Május közepén ültettem ki 1 db saját nevelésű Sugar Baby dinnyét, aztán vettem 5 másik palántát, de sajnos a nevére már nem emlékszem. Csíkos dinnye az fix. Szóval mikor már elmúlt a fagyveszély, akkor marhatrágyával körülvett földbe ültettem őket, 1,5X 1,5 méteres távolságban. Minden este locsolom őket, és permetezve lettek. Mér egész kis pici dinnyék vannak rajta. Hallottam olyat, hogy az indára földet kell rakni, ez mennyire igaz? Illetve el szabad-e távolítani a termést annak érdekében, hogy kevesebb, de nagyobb dinnyék legyenek végül rajta? Ha igen, akkor hogyan csináljam?
9 évvel ezelőtt
·
#17673
Az indákra nem kell, csak lehet földet tenni, olyan 60-80 cm-re a tőtől. (Termelők nem szoktak.)Az a haszna, hogy itt legyökeresedhetnek, és akkor innen is vesznek fel tápanyagot és vizet, valamint a viharos szelek nem kócolják össze az ültetvényt.Nagyon fontos, hogy nagy darab termések legyenek? Mert ha eladásra mennének, megérteném, de így gondolom, családon belül elfogy az a pár darab akkor is, ha nem 8, csak 5 kilósra nőnek a csíkosak, a Sugar Baby meg 3 helyett csak 2 kilósra.Le lehet ugyan szedni a felesleget (vágni, csípni, stb.), de akkor az első kettő után már csak ősszel lehet valami termés. Ha mind megmarad, akkor a felesleget úgyis elrúgja a növény, ami marad, az meg megérve összességében jóval nagyobb súlyú lesz, mint ha csak 2 maradna tövenként. (4-nél több ökölnyinél nagyobb azért ne legyen egyszerre tövenként, kisebb lehet.)Ha nem 2, hanem 4 van tövenként, akkor az a haszna is megvan a dolognak, hogy ha valami baleset éri a legnagyobbat, akkor ott a következő.Állandó öntözéssel bírni fogja a több darabot.
9 évvel ezelőtt
·
#17699
Én úgy tudom, hogy le kell csípni az inda végét 6-8 levelesen és akkor nem viszi el az erőt a terméstől! De lehet, hogy ez csak a sárgadinnyére igaz! Nézz utána a neten!
9 évvel ezelőtt
·
#17714
A visszacsípés az elágaztatást szolgálja, főleg sárgadinnyénél, hogy több darab termés legyen, de olvastam már pár kísérlet eredményét, amik szerint ez sem jön be, vagy ha némely fajtánál mégis, akkor aprók lesznek.A termést az indákon lévő minél több levél fogja növelni. Tehát az indák nem veszik el az erőt, hanem pont hogy ők adják, a fotoszintézis által.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére