A kajszi metszése: számít a mikor és a hogyan!

A kajszi metszése: számít a mikor és a hogyan!

Íme néhány fő szabály, amelyet kertészként nem árt ismernünk.

Kétség nem férhet hozzá, hogy összehasonlíthatatlanul jobban mutat és gazdagabban is terem egy hozzáértően megmetszett kajszifa, mint egy magára hagyott, elhanyagolt társa. Az erős, nagy terméshozamú fa kialakítása gyakorlatilag már a fa elültetésének évében megkezdődik és teljes élettartamán keresztül folytatódik. Ha mi magunk is megtanuljuk, hogyan kell egy kajszifát megfelelően megmetszeni, minden évben magabiztosan foghatunk hozzá ehhez a rutinszerű kerti feladathoz. Következzen tehát néhány hasznos tanács, hogy ne kövessünk el visszafordíthatatlan hibát!

kajszi metszese 02

Mikor metsszük meg a kajszifát?

A kajszifát a tél végén vagy kora tavasszal szokás megmetszeni, amikor az ágakon kipattanni készülnek a virágrügyek. Ekkor kezdődik meg a fa vegetációs időszaka, azaz elkezd aktívan növekedni, fejlődni, virágot hozni, majd új lombot fejleszteni. Az ennek az időszaknak az elején végrehajtott metszés során keletkező metszlapok gyorsan gyógyulnak, így a különböző betegségeknek kis esélyük van arra, hogy a sebeken keresztül bejussanak a fa szöveteibe. A metszés további előnye, hogy az esetleges fejlődési, növekedési problémákat még a korai szakaszukban tudjuk korrigálni, nem beszélve arról, hogy a vágásfelületek is kisebbek lesznek.

kajszi metszese 03

Hogyan metsszük meg a kajszifát?

A kajszi metszésére már nem sokkal az elültetése után sor kerülhet. Ezzel elősegítjük az erős ágszerkezet kialakulását. A fa életében mind a korai metszés, mind a további években végrehajtott alakítások nagyban hozzájárulnak az egészséges fejlődéshez és a minél bőségesebb terméshozamhoz.

kajszi metszese 04
OSUBeaver13

A kajszifa visszametszése ültetés után

Mindenekelőtt keressük meg a fának azokat az erős ágait, amelyek nem függőlegesen felfelé nőnek, hanem a törzzsel széles szöget bezáróan állnak. Ezeket az ágakat mindenképpen tartsuk meg, hiszen ezek fogják alkotni a korona fő vázát.

Egy-egy ág teljes eltávolításakor arra ügyeljünk, hogy a metszés helye az ággallérhoz közel legyen. Amikor a cél egy-egy ág megrövidítése, az adott ágat egy-egy kifelé néző vesszőre vagy rügyre metsszük vissza. A frissen elültetett kajszicsemete metszésének fő lépései:

  • Távolítsuk el a sérült, letört vesszőket, ágakat.
  • Távolítsuk el a túl kis szöget bezáró ágakat.
  • Távolítsuk el a talajtól kevesebb, mint 50 cm-re elhelyezkedő ágakat.
  • A fa magasságát 90-100 cm-ben határozzuk meg, sudarát (középső vezérágát) ennek megfelelően vágjuk vissza.
  • Szükség szerint távolítsunk el további ágakat, hogy a megmaradó ágak legalább 15 cm távolságra essenek egymástól.
  • Rövidítsük meg a megmaradó oldalsó ágakat 5-10 cm-re. Mindegyik ágon maradjon legalább egy rügy.

A kajszifa metszése a későbbi években

A kajszifa második évben történő metszésének célja, hogy tovább erősítsük az első évben kialakított ágszerkezetet, illetve fejlődni hagyjunk néhány további új ágat. Távolítsuk el a rossz szögben, hibás irányban álló, függőlegesen felfelé, illetve lefelé nőtt ágakat. Figyeljünk arra, hogy a megmaradó ágak között elegendő tér maradjon. Az előző év vezérágait kb. 75 cm-re metsszük vissza.

A kajszifa koronaszerkezetének kialakítása után a további években a metszés lényegesebb könnyebb feladat. Fontos, hogy a télen fagykárt szenvedett ágakat eltávolítsuk, mint ahogy azokat az idős mellékágakat is, amelyek többé már nem hoznak termést. Szintén távolítsuk el a sudárnál magasabbra nőtt hajtásokat. A koronát ritkítsuk, hogy szellős legyen, illetve, hogy a napfény akadálytalanul bejusson a korona belsejébe.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?