10 nagyszerű növény, amely tökéletes mikroklímát teremt a lakásban

10 nagyszerű növény, amely tökéletes mikroklímát teremt a lakásban

Bemutatunk tíz verhetetlen szobanövényt, amelyek javítják az otthoni mikroklímát.

Sokan messze nincsenek tisztában azzal, milyen hihetetlen képességgel bírnak a hétköznapinak mondott szobanövények, ha a lakás mikroklímájának a javításáról van szó. Nagyban hozzájárulnak ugyanis a lakás levegőjének megtisztításához, stabilizálják a levegő páratartalmát, valamint oxigént állítanak elő. Mindez nagyon fontos ahhoz, hogy a lakás biztonságos közeg legyen a gyerekeknek, valamint az allergiában szenvedőknek.

1. Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Egyes helyeken tartja magát a hiedelem, miszerint a vitorlavirág boldogságot és szeretetet hoz az otthonokba. Nem csupán elvonja a lakásból a felesleges párát, ezzel normalizálva a lakás klímáját, de a gombaspórákat is elpusztítja. Érdemes tudnunk róla, hogy a növény számára optimális hőmérséklet 18 °C körül van.

10 szobanoveny mikroklima 01
idealnijdom

2. Kávécserje (Coffea arabica)

A kávécserje csak az ötödik-hatodik évben hoz termést, így a legjobb, ha teljesen kifejlett példányt szerzünk be. Igényli a rendszeres öntözést, és bizonyos fokú árnyékot. Elnyeli a felesleges nedvességet, és virágzáskor csodás trópusi illattal tölti be a lakást.

10 szobanoveny mikroklima 02
hortygirl

3. Valódi mirtusz (Myrtus communis)

A mirtusz a béke és az öröm jelképe. A múltban az emberek úgy hitték, hogy a növény szent; képes visszaadni az időseknek a fiatalságukat, valamint energiával feltölteni, jó kedvre deríteni az utazókat. A ma embere pedig bizton állíthatja, hogy a növény egy sor egyéb, igen hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Nem csupán helyreállítja az egészséges mikroklímát a lakásban, de az egészségünkre is jótékony hatással van: a mirtusz levele is virága által kibocsátott fitoncidok segítenek elpusztítani a levegőben lévő mikrobákat.

10 szobanoveny mikroklima 03
ostirke.ru

4. Nemes babér (Laurus nobilis)

A babér egykoron a növényevő dinoszauruszok egyik kedvenc eledele volt. A védekezni szinte képtelen állatok könnyedén áldozatul estek a különböző ragadozók támadásának, és ily módon finon, előre fűszerezett vacsorakánt szolgáltak a lakomára éhes húsevőknek. Az emberek a babért régóta a dicsőség, a győzelem és a méltóság jelképének tekintik. A szubtrópusi vidékeken őshonos, éppen ezért kedveli a páradús levegőt, az árnyékos fekvést és a bőséges, kézmeleg vízzel való öntözést. Elnyeli a levegőből a felesleges párát, segít a normalizált mikroklíma kialakításában. Nem beszélve arról, hogy leveleit frissen és szárítva is felhasználjuk a kohyhában számtalan ételféleség elkészítéséhez.

10 szobanoveny mikroklima 04
Forest and Kim Starr

5. Citrom (Citrus × limon)

A citromfa minden tekintetben csodálatos növény. Mikor virágot hoz, a nyíló virágok hihetetlenül finom citrusillattal töltik meg a levegőt, másrészt a felesleges nedvességet is elnyeli. Levelei számos gyógyhatású anyagban gazdagok, és szinte sterilizálják a környező teret. A citromfa szeret a napfényben fürödni, igényli a rendszeres öntözést, de két öntözés közben hagyjuk a földjét nagyrészt kiszáradni.

10 szobanoveny mikroklima 05

6. Hamisciprus (Chamaecyparis)

Japánban a hamisciprust szent faként tisztelik. Úgy tartják, hogy a halottak és az istenek lelke száll meg bennük. Ez a mutatós örökzöld felfrissíti az otthonunkat, párásít, és elnyeli a szennyezőanyagokat. Még a fejfájás és a migrén tüneteit is enyhíti. Mindezt árnyékos hellyel és rendszeres öntözéssel hálálhatjuk meg neki.

10 szobanoveny mikroklima 06
Cliff

7. Anyósnyelv (Sansevieria)

Az anyósnyelv valóságos csodákra képes. Felfrissíti a levegő, nagy mennyiségben termel oxigént, továbbá semlegesíti a szintetikus anyagok által kibocsátott káros gőzöket. A gondozása is egyszerű: mivel leveleiben megtartja a nedvességet, nem igényel gyakori öntözést. Kiválóan érzi magát a lakás bármelyik sarkában.

10 szobanoveny mikroklima 07
bloemenbureauholland

8. Fikusz (Ficus)

A fikusz a legnépszerűbb szobanövények egyike. Növeli a levegő páratartalmát, oxigénnel telíti azt, semlegesíti a méreganyagokat és a vírusokat, széles levelei segítségével pedig rengeteg porszemcsét felfog. A tágas otthonokban érzi a legjobban magát, ott is akkor, ha elég árnyékot biztosítunk neki. Az egyik leggyakoribb változata a kislevelű fikusz, amely Thaiföld fővárosának, Bangkoknak a szimbóluma. Kevés gondozást igényel, gyorsan nő, viszont a huzatot és a túlzásba vitt öntözést nem kedveli.

10 szobanoveny mikroklima 08
yoppy

9. Szögletesszárú délszőlő (Cissus quadrangularis)

A délszőlő a fény felé terjeszkedve gyorsan benövi a neki biztosított növénytámaszt. Könnyen alkalmazkodik a száraz levegőhöz, fokozatosan növelve annak páratartalmát. Kellően árnyas helyet igényel, valamint rendszeres frissítő zuhanyt vízpermet formájában.

10 szobanoveny mikroklima 09
Dinesh Valke

10. Korallvirág (Kalanchoe)

A Madagaszkáron őshonos korallvirág kifejezetten alkalmas száraz levegőjű lakások díszítésére. Leveleiben megtartja a nedvességet, segít szabályozni a beltéri klímát. Vigyázat, nem szabad túlöntözni! Olyan helyre állítsuk a cserepét, ahol sok órányi zavartalan napfény éri.

10 szobanoveny mikroklima 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR