10 tipp a fűnyíró késének élezéséhez

10 tipp a fűnyíró késének élezéséhez

A tavaszi első fűnyírás előtt érdemes a fűnyíró pengéjét úgy megélezni, hogy akár egy teljes szezont is kibírjon a kés. Különösen, ha kövektől sérült az éle.

A fűnyíró pengéjének azért kell mindig jó állapotúnak lennie, mert a tompa penge nem vág egyenletesen és "szálasra" nyírja a fűszálakat. Ha közel hajolunk a tompa pengével nyírt gyephez, akkor a szálak végén apró zászlócskákat látunk. Ilyenkor a fűszál teteje beszárad, a fűcsomók felszíne elbarnul, nem szép látvány. A normál kerti gyep csak csúnyul és gyengül tőle, de az érzékeny pázsit valószínűleg meg is sértődik a gazdájára. Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat.

funyiro elezese 07

#1  Évente egyszer muszáj

A modern fűnyíró késének két funkciója van: egyrészt nyírja a füvet, másrészt úgy megkeveri a levegőt, hogy a nyesedéket befújja a fűgyűjtőbe. Az ilyen késeknek egy kis szárnya van az egy egyik oldalon. Néhány egyszerű, régi fűnyírónak szimmetrikus a kése és indokolt esetben akár meg is lehet ezeket fordítani. Évente egyszer mindenképp érdemes élezni, nem csak a tompaság miatt, hanem a kövek okozta sérülések eltüntetése végett is.

funyiro elezese 03

#2  Fogjak bele vagy bízzam másra?

A fűnyíró kését otthon is meg lehet élezni, de szakemberre is bízhatjuk a feladatot. Nem csak a késélezők, hanem gyakran más mesteremberek, pl. cipőjavítók, kulcsmásolók is elvállalják a feladatot, pl. egy Mister Minit 500-800 Ft-ot szokott kérni érte. Mindenképp kezdjük azzal, hogy leszereljük a kést, csakis úgy érdemes belefogni bármibe is.

#3  Ne legyen borotvaéles!

A legfontosabb élezési tudnivaló, hogy nem a fűnyíró pengéjének nem kell annyira élesnek lennie, mint egy konyhai késnek. Próbáljuk eltalálni élezéskor az él eredeti, gyári szögét. Minél élesebb, annál gyorsabban elkopik az éle, ezért érdemesebb nem túl hegyes szögre törekedni. Ha annyira éles, mint egy bankkártya, akkor már szinte jók vagyunk.

funyiro elezese 04

#4  Van drótkeféd?

Az élezés előtt érdemes az egész kést egy drótkefével megtisztítani az egész éves rárakódott kosztól. A fűnyírás leve rákeményedik és teljesen feleslegesen megterheli a gyorsan pörgő kést, ezért takarítsuk meg legalább évente egyszer. Az élezés is könnyebben megy majd, és adott esetben a késélező előtt sem ég majd a fejünk, hogy mekkora mocskot viszünk.

#5  A legfontosabb: a penge egyensúlya

Nagyon fontos, hogy élezéskor fenntartsuk a penge egyensúlyát. Fektessük keresztbe a leszerelt kést egy darab szögvason vagy fűrészlapon, hogy úgy nézzen ki, mint egy játszótéri libikóka. Jelöljük meg a központi tengelyét, amelyen egyensúlyban van, semelyik oldala nem billen le, úgy inog, mint a mérleg nyelve. Akárhogy is élezzük, javítjuk a pengét, törekedjünk arra, hogy ez az egyensúly az élezés után is megmaradjon. Ha nem tudjuk fenntartani az egyensúlyt, akkor a fűnyíró a forgás közben rázkódni fog, hangos lesz és a csapágyai gyorsan tönkremennek.

funyiro elezese 05

#6  Reszelő vagy flex?

Vasreszelőt és flexet is használhatunk az élezésre, mindkettővel kellően jó eredményt érhetünk el. Természetesen a reszelővel nagyobb munka lesz, de ehhez viszont elegendő minimális szakértelem is. Ha valakinek se reszelője, se flexe nincs, akkor inkább a reszelővel kezdje, ruházzon be egyre.

#7  Ha reszelővel...

Élezés vasreszelővel: fogjuk be satuba vagy szorítsuk a munkaasztal lapjához a fűnyíró kését. Határozott mozdulatokkal állítsuk vissza az eredeti él síkját. A reszelő munka közben ne merőlegesen álljon a késre, hanem kb. 45 fokot zárjon be vele.

funyiro elezese 06

#8  Ha flexszel...

Élezés flexszel: ez veszélyesebb mutatvány, de gyors tud lenni.  A legfontosabb, hogy megfelelő korongot válasszunk. Nem jó az 1-2-3 mm-es vágókorong, nem túl hatékony a smirglikorong sem; helyettük használjunk köszörűkorongot, ami legalább 4-5 mm széles. Természetesen a védőszemüveg kötelező hozzá, a kesztyű nagyon ajánlott, hiszen izzó fémszilánkok repkednek majd.

#9  Csak az egyik oldalát élezd!

A pengét mindig csak az egyik oldaláról élezzük, ott alakítsuk ki az élet, kb. derékszögű háromszög keresztmetszettel. A másik oldalon maradjon egyenes a kés. Ha esetleg durva sorja keletkezne az érintetlennek szánt túloldalon, akkor azt egy könnyed mozdulattal, reszelővel távolítsuk el. Sose élezzünk mindkét oldalról.

funyiro elezese 01

#10  Egy penge sem él örökké

Egy fűnyíró pengéje csak néhány alkalommal élezhető. Ha már nagyon torzult az eredeti alakja a sok élezéstől, javítástól, akkor már ne bajlódjunk vele, mert veszélyessé válhat, pl. eltörhet és fűnyírás közben elszabadulhat. Azt javasoljuk, hogy 3-4 élezés után vegyünk új pengét. Egy jó minőségű penge egy átlagos hobbikert fűmennyiségét tekintve egy teljes szezonban működik, általában nem kell év közben élezni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR