A fűnyíró is aluszik már. Hogyan tegyük nyugovóra?

A fűnyíró is aluszik már. Hogyan tegyük nyugovóra?

Mert itt a tél! De legalábbis közeleg. Most pár hónapra félretehetjük a nyáron agyonhasznált fűnyírót. Íme pár tipp a benzinmotoros fűnyíró teleltetésének előkészítéséhez!

A növényeinkkel együtt kerti szerszámainkat és gépeinket is fel kell készíteni a nedves és zord télre. A fűnyíró talán a legkényesebb ebből a szempontból. Aki csak úgy bedugja a fészer egyik sötét zugába, tavasszal meglepődve fogja tapasztalni, hogy szuper kis kütyüje berozsdásodott és mindenéből folyik egy kis ez-az. Pedig csak néhány apró lépés, egy órácska munka és biztosak lehetünk benne, hogy jövőre nem egy roncshalmaz vár minket a garázsban!

1. lépés: a tank kiürítése - benzines fűnyíró esetén

Ha maradt a fűnyíróban benzin az utolsó használatkor, akkor egy vékony cső segítségével szívjuk át egy benzin tárolására alkalmas kannába, majd indítsuk be és járassuk addig, amíg a maradék benzin is kifogy belőle. Amikor leállt a motor, biztosak lehetünk benne, hogy a tank csontszáraz. A fűnyíróban maradt üzemanyag amellett, hogy tűzveszélyes, a téli napi hőingadozás miatt károsítja a motort és a karburátort.

Benzines

2. lépés: olajcsere - csak a legféltőbb gazdiknak

Ha valaki nagyon rendmániás és négyütemű motoros nyírója van, az kicserélheti az olajat is, hogy friss, pihepuha kenőcével vonuljon téli álomra a fűnyíró. Lustábbak ráérnek tavasszal is elvégezni ezt a műveletet. Olyan gondos fűnyíró gazdik is akadnak, akik a gyertyát is kiveszik, hogy a téli hónapokban ne korrodálódjon el. Erre nincs igazán szükség, de azért ellenőrizzük az állapotát és ha kell, cseréljük.

3. lépés: átvizsgálás - ne várjuk meg, míg a gép szól

Mielőtt téli álomba helyezzük a gépet, vizsgáljuk át a főbb részeit. A tengelykapcsoló házába gyakran kerül olaj, ezt azt érdemes egy ronggyal felitatni. A csapágyakat, a vágókéseket tartó csavarokat is át kell nézni és szükség esetén cserélni vagy a rozsdásodás ellen gépzsírral bekenni. A levegőszűrőt is tisztítsuk ki!

4. lépés: tisztítás - mielőtt a kosz rákövesedik

A késeket, a fűgyűjtő tartályt és a gép külsejét alaposan mossuk le meleg vízzel, esetleg nagynyomású tisztítóval. Vegyszert csak akkor használjunk, ha nem tudjuk másképpen eltávolítani a szennyeződéseket, de akkor is csak a muszájos felületeken. Az olajat az oda nem illő helyekről benzinnel átitatott ronggyal törölhetjük le. Várjuk meg, míg megszárad, csak utána lehet eltenni.

Ez már elég combos réteg

5. lépés: kések - akkor éleztessünk, amikor más nem

A fűnyíró legfontosabb részei a kések, amelyek állandó nedvességnek és kosznak vannak kitéve. Az őszi nagymosás után érdemes megéleztetni (a helyi köszörűs biztos szívesen elvállalja), majd egy erre a célra alkalmas zsírral bekenni. Így nem tompul ki az éle és nem rozsdásodik be a párás fészerben.

6. lépés: tárolás - tartsuk szárazon

Lehetőleg fedett helyen tároljuk a fűnyírót, hogy kevésbé viselje meg a hőingadozás és a kemény téli fagyok. Minél szárazabb a tároló levegője, annál kisebb a rozsdásodás és károsodás veszélye. Takarjuk le egy lepedővel, hogy ne porosodjon!

Bálint gazda füvet nyír

Ha ezeket a lépéseket követjük, akkor tuti, hogy tavasszal ugyanaz a fűnyíró bukkan elő a raktárból, mint amit idén ősszel elrakunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR