5 növény, amelyek magját még februárban vessük el

5 növény, amelyek magját még februárban vessük el

Számba vettük, melyek azok a konyhakerti finomságok, illetve tetszetős virágok, amelyek magját februárban tanácsos elvetnünk. Ezek közül választottunk ki ötöt. 

Bár a tél utolsó heteiben rendszerint még túl hideg van ahhoz, hogy közvetlenül a szabadföldbe vessük el a magokat, se szeri se szám a közkedvelt növényeknek, amelyek magját a lakásban már februárban elvethetjük. A palántaneveléshez használhatunk propagátort, de tökéletesen megfelel a célra egy meleg, világos ablakpárkány is.

Ha a magokat még az év elején elvetjük, később annál több ideig gyönyörködhetünk a belőlük kifejlődő virágokban, illetve fogyaszthatjuk az ízletes termést. Az idényt azzal is meghosszabbíthatjuk, ha a magvetést márciustól kezdődően többször megismételjük.

Íme tehát öt népszerű növény, amelyek magját célszerű már februárban elvetnünk:

Kerti pillangóvirág

A kerti pillangóvirág könnyen csíráztatható. Pompás látványt nyújt akár tömegesen ültetve, akár szegélynövényként. Az egynyári Cosmos bipinnatus, illetve Cosmos sulphureus kiváló választás. A magoknak a csírázáshoz fényre van szükségük, ezért egy palántakomposzttal megtöltött csíráztatótálcán a komposzt tetejére hintsük el azokat. Amikor a kis növények már elég nagyra nőttek ahhoz, hogy kézzel gond nélkül meg tudjuk fogni azokat, ritkítsuk, hogy az életerős példányoknak elég szabad terük legyen a további fejlődéshez.

5 februari vetesu noveny 01

Kelkáposzta

Bár igen szívós növényről van szó, a kelkáposzta magjait a lakásban vessük el, mivel a kinti hideggel nem tudná sikerrel felvenni a harcot. A palántázó rekeszeibe vagy 7 cm-es palántázó poharakba vessünk el 2-3 szem magot, majd később ritkítsuk a palántákat, hogy a legegészségesebbek maradjanak meg.

5 februari vetesu noveny 02

Szagos bükköny

A szagos bükköny mesésen illatos virágai nyáron nyílnak. A magról való nevelése pedig egyszerűbb már nem is lehetne. A legjobb, ha biológiailag lebomló vagy karton poharakat használunk, így a palántákat ezekkel együtt kiültethetjük a kertbe. A poharakba egy-egy szem magot vessünk, majd állítsuk napos ablakpárkányra, vagy helyezzük el azokat egy melegházban vagy fűthető propagátorban.

5 februari vetesu noveny 03

Paradicsom

Ha a paradicsom magját egy fűthető propagátorban vagy napos ablakpárkányon csíráztatjuk, két héten belül kihajt. A palántázópoharakat palántakomposzttal töltsük meg, és tartsuk folyamatosan nyirkosan.

5 februari vetesu noveny 04

Zsálya

A zsályafajok, mint például a kék zsálya (Salvia patens) csak úgy vonzzák a tekintetet a kertben. Nem csak a virágágyásban, de dézsába ültetve is jól érzi magát. A magokat a lakásban vessük el még februárban, a csíráztatáshoz palántakomposztot használjunk. A magokat egy vékony komposztréteggel takarjuk be, majd a csíráztatótálat állítsuk egy világos, meleg helyre, a komposztot pedig rendszeresen öntözzük, hogy még véletlenül se száradjon ki. Szintén februárban célszerű elvetnünk a zsálya nemzetségez tartozó paprikavirág (Salvia splendens) vagy a hamvas zsálya (Salvia farinacea) magját.

5 februari vetesu noveny 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR