Petúniát magról: csak ha ismered a módját

Petúniát magról: csak ha ismered a módját

A petúnia az egyik legmegbízhatóbban virágzó egynyári növényünk, amely számtalan módon díszítheti a környezetünket. Nem csoda ezért, hogy igen régóta az egyik legnépszerűbb kerti virágaink közé soroljuk.

Ha csupán egyetlen virágládát szeretnék beültetni vele, mi sem egyszerűbb, akár vásárolhatunk is néhány előnevelt palántát. De ha az a célunk, hogy nagy tömegekben díszítse a kertet, például az ágyások szegélynövényeként, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha magról nevelünk petúniát.

Ezzel a pénztárcánkat is megkíméljük, egész egyszerűen a tervünk megvalósításához szükséges növénymennyiség miatt; ráadásul a vetőmagok között böngészve lényegesen több, változatosabb virágú fajta közül választhatunk.

A kertáruházak, növényárudák választéka fiatal petúniákból általában korlátozott, a magok között azonban nagy eséllyel találni fogunk a tetszésünknek megfelelő méretű és színű változatot, a szivárvány szinte minden színében.

petunia magvetese 01

A petúnia nevelése magról

A legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, ha magról szeretnénk petúniát nevelni, az az, hogy a petúnia alapvetően nyári, melegkedvelő növény. Nem tesz neki jót, ha túl korán kiültetjük a kertbe; nagy valószínűséggel nem fog tovább gyarapodni a számára kedvezőtlen időjárási körülmények között, még talán el is pusztul. Annak érdekében, hogy a palánták a kellő időben érjék el a kiültetéshez szükséges nagyságot, a magvetésre a lakásban legalább 10 héttel a tervezett kiültetés előtt sort kell kerítenünk. Ez nálunk rendszerint március első hete.

Bár a petúnia szívós és ellenálló növénye a kertnek, az első hetekben meglehetősen érzékeny lehet. Mindenekelőtt szükségünk lesz jó minőségű palántanevelő ültetőkeverékre, valamint új vagy sterilizált ültetőtálcákra. Ültetőtálca helyett tojáshéjban is nevelhetjük a fiatal palántákat, ennek a módszernek az egyik előnye, hogy a növénykék könnyebben kiültethetők.

petunia magvetese 02

Az apró magokat hintsük el az ültetőkeverék tetejére, majd óvatosan permetezzük meg vízzel egy szórófejes flakonból. A tálcát fedjük le egy nejlonzacskóval vagy folpackkal, hogy a nedvesség benn maradjon, majd helyezzük egy világos helyen, ahol azonban nem éri közvetlen tűző napfény, és a napi átlaghőmérsékleg 24°C körül van.

Amikor a magok kezdenek kicsírázni, távolítsuk el a műanyag fóliát vagy a zacskót, majd helyezzük át a tálcát egy lámpával megvilágított, de hűvösebb helyre, ahol napközben körülbelül 18°C a hőmérséklet. A lámpa és a növények csúcsa közötti távolság kb. 15 cm legyen. Kéthetente egyszer használjunk vízben oldódó műtrágyát, és a növényeket mindig öntözzük meg, amikor a földjük kiszáradt.

Amikor a palánták már 2-3 valódi levelet hoztak, ültessük át azokat külön-külön cserepekbe vagy ültetőpoharakba. A kis növényeket fapálcikával vagy vajazó késsel egyenként emeljük ki és ültessük át. A földjük legyen nyirkos, de jó vízelvezetésű, majd helyezzük vissza a lámpa alá, amíg el nem érkezik a kiültetés ideje.

petunia magvetese 03

További tippek a petúnia magról való nevelésével kapcsolatban

A petúnia magról való csíráztatásakor tartsuk szem előtt, hogy a magok igencsak aprók. Könnyen megtörténhet, hogy túl sokat szórunk ki belőlük, ami a szükségesnél jóval több palántát eredményez. Éppen ezért óvatosan szórjuk ki a magokat, egyszerre csak egy-egy kis csipetnyit.

A petúnia csak akkor szaporítható sikeresen magról, ha biztosítani tudjuk számára a kellő mennyiségű fényt. A hagyományos fénycső vagy izzó például tökéletesen megteszi, nem szükséges ezért külön palántanevelő lámpát vásárolnunk. A növényeket állítsuk egy polcra úgy, hogy felülről érje azokat a fény. Ahogy a növények nőnek, a világítótestet emeljük egyre feljebb, hogy a levelektől való távolsága mindig kb. 15 cm legyen.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR