Hogyan neveljünk palántát a lakásban?

Hogyan neveljünk palántát a lakásban?

Vannak kertészek, akik beleuntak már abba, hogy évről évre drágán vásároljanak több tucat előnevelt palántát.

Igen, ez így van: ha az a célunk, hogy az egész kertet beültessük pompás konyhakerti növényekkel, előfordulhat, hogy igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha szeretnénk ezt elkerülni, íme egy kézenfekvő, remek megoldás: neveljünk palántákat magról!

A konyhakerti növények magról való nevelésétől nem kell tartanunk: nem bonyolult művelet, ráadásul meglehetősen pénztárcabarát, mondhati kifizetődő vállalkozás. Ezért most lássuk lépésről lépésre, hogyan tudunk magot csíráztatni az otthonunkban. Vágjunk bele bátran!

palantaneveles lakasban 02

1. A magvetés előkészítése

Mindenekelőtt szükségünk lesz sekély, tápanyagokban gazdag ültetőkeverékkel megtöltött csíráztatótálcákra. Ügyeljünk arra, hogy a magokat egymástól egyenlő távolságra, 1-2 cm-nél ne mélyebben vessük el. Az elvetett magokat finoman permezettük meg vízzel, majd várjuk a következő lépést: a csírázást.

palantaneveles lakasban 04

2. A csírázás folyamata

A csírázás során a magból kifejlődik az új növény. A földet rendszeresen öntözzük; ezalatt gondoskodjunk a csírázáshoz egy védett, meleg helyről.

palantaneveles lakasban 05

3. A magoncok fejlődése

Amint a magok kihajtottak, költöztessük át a tálcát olyan helyre, ahol bőségesen éri a közvetlen napfény. Ha van otthon erre a célra alkalmas lámpánk, azzal is kiegészíthetjük a kis növények megvilágítását.

palantaneveles lakasban 06

palantaneveles lakasban 07

4. A palánták átültetése cserepekbe

A 8-10 cm magasra nőtt, kellően megerődösött palántákat egyenként ültessük át cserepekbe. Ezzel biztosítjuk, hogy ne legyenek összezsúfolva. Átültetéskor vigyázzunk arra, hogy a gyökérzet ne sérüljön meg. Ezért már előre készítsünk az ültetőkeverékbe egy kellően tág mélyedést, amelyben elfér a gyökérzet.

palantaneveles lakasban 08

 palantaneveles lakasban 09b

Ne felejtsük el felcímkézni a növényeket! A magoncokat és a kertbe kiültetett palántákat is lássuk el növényjelölőkkel.

palantaneveles lakasban 03

palantaneveles lakasban 01

palantaneveles lakasban 10

Fotók: GrowVeg.com

Korábban írtunk róla:

Hogyan ültessünk bámulatos paradicsomot magról?
Palántanevelés az ablakban
Spenótot magról? Egy kis fortéllyal lehetséges!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR