5 növény, amelynek magját már januárban elvethetjük

5 növény, amelynek magját már januárban elvethetjük

Megtelik az ablakpárkány.

A tavasz még odébb van, de a kertészek már szívesen foglalatoskodnak a növények körül. A tél vége felé elkezdhetjük a magvetést, először azokkal a növényekkel, amelyek hidegben csíráznak. Amennyiben akad egy világos, meleg ablakpárkányunk, bele is vághatunk!

A januári magvetésekhez érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat. Ügyeljünk arra, hogy a használt eszközök, szerszámok tiszták, kórokozómentesek legyenek. Ajánlott magas minőségű földet választani, semmiképp se használjuk az előző évi közegeket! A magvetést világos, szélvédett helyre tegyük. Ebben az időszakban még fényszegények a napok, ezért érdemes kiegészítő megvilágítást, lámpákat is bevetni. Az állandó hőmérséklet nagyon fontos a siker érdekében. Valamivel kevesebb magot vessünk, mint amennyit az év későbbi időszakában szoktuk. Így a magoncoknak elegendő helyük lesz növekedni, nem kell versengeniük , nem gyengülnek le feleslegesen.

Gondoskodjunk rendszeres szellőztetésről is. Az üvegházban, fólia alatt meg kell előzni a páralecsapódást, nehogy a növények berohadjanak, penészedjenek. Vizsgáljuk meg rendszeresen, hogy kórokozók, kártevők nem ütik-e fel a fejüket. Legyünk türelemmel, a januári vetésnek vannak előnyei de nem szabad siettetni, kényszeríteni a növényeket!

Az alábbi növények magját már januárban elvethetjük:

Chili

A chili paprikának fehér virágai és élénk piros termései vannak. A chili esetében minél korábban csíráznak a magok, annál jobb lesz később a szüret! Ezért már érdemes januárban vetni. A fajtától függ a csírázási idő, általában 10 naptól 5 hétig terjedhet, de a leggyakrabban 2 hét alatt sikerre számíthatunk. A növekedéshez meleg, világos helyre van szüksége kb. 21͒C-os hőmérséklettel. Ideális a szobahőmérséklet is, ha egy világos ablakpárkányra helyezzük a palántákat. Aki rendelkezik üvegházzal, télikerttel, ott is vetheti a magokat.

A vetés kis cserepekbe, vagy palántanevelő tálcába történjen. A magokat kb. 5 mm mélyre tegyük, takarjuk földdel. Amint 2 levelük kifejlődik, pikírozhatjuk a magoncokat. Rögzítsük a kis növényeket egy bothoz, mert könnyen törhetnek később.

januarban elvethetjuk magjat 02

Izlandi mák

Egyesével vessük cserepekbe a sárgavirágú izlandi mák magjait. A cserép legyen viszonylag nagy, hogy a magoncok ott növekedhessenek. A növény ugyanis nem kedveli az átültetést. Keverjük a palántázóföldet nagyon finom homokkal és tegyük a magokat állandó 12 ℃-ra. Az izlandi mák hidegágyba vagy fűtetlen üvegházba is vehető januárban.

januarban elvethetjuk magjat 03

Fekete hunyor

A karácsonyi rózsának is nevezett fekete hunyor szépséges, finom virágaival tél végén díszíti a kertet. Csoportban vagy akár magában, bokrok tövében, fák alatt érzi a legjobban magát. A magokat először 22 ℃-os talajhőmérsékletnek kell kitenni annak érekben, hogy a nyugalmi fázist megszakítsuk. A közegnek állandóan nedvesnek kell lennie. Ezt követően a magokat hideg helyre, legfeljebb 4 ℃-ra kell tenni. Kb. 6-8 hét elteltével lassan emelhetjük a hőmérsékletet, amíg a magok csírázni kezdenek.

januarban elvethetjuk magjat 04

Padlizsán (tojásgyümölcs)

A lila zöldségnek viszonylag hosszú a fejlődési ideje, ezért korán el kell vetni. A legjobb, ha már január végén a földbe kerül a mag, így a mediterrán zöldség már júliusban-augusztusban szedhető. Más zöldségekkel, pl. a paradicsommal ellentétben a padlizsán 2-4 hét alatt csírázik. 22 és 26 ℃ között megbízhatóan csíráznak, ezért általában elegendő egy mag egy cserépben. Megoldás lehet a palántanevelő tálca használata is, ez esetben azonban 4-6 hét múlva egyelni kell a magoncokat. Vetés után fedjük a magokat vékonyan be földdel, nedvesítsük a közeget. Tegyük a cserepeket mini-üvegházba vagy fedjük le őket folpackkal, hogy nedvesen tartsuk. Állítsuk őket meleg, világos helyre, közvetlen napfény nélkül. 2-3 naponta nyissuk ki a fedelet, hogy szellőztessünk. Május kezdetén kiültethetjük a palántákat fóliaalagútba vagy üvegházba.

januarban elvethetjuk magjat 05

Perui földicseresznye

Melegkedvelő faj, amelynek magját ennek ellenére már januártól vethetjük. Földdel teli cserépbe vagy palántanevelő tálcába kerüljenek a magok, az edényt meleg, világos helyre állítsuk. Az optimális csírázási hőmérséklet 25 ℃. 2-3 héttel később pikírozhatók a magoncok. Amikor már nem várható fagy, kikerülhetnek a palánták a szabadba.

januarban elvethetjuk magjat 06

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR