5 ötlet, hogy mihez kezdjünk a kertben levágott ágakkal, gallyakkal

5 ötlet, hogy mihez kezdjünk a kertben levágott ágakkal, gallyakkal

Zöld felhasználás.

A kertben mindig keletkeznek levágott ágak: útban vannak, letörnek, elöregednek, betegek lesznek, vagy éppen a rendszeres metszésnek esnek áldozatául. Általában ezeket a zöldhulladék-szállítás keretében elviszik, de előfordulhat, hogy ez most nem működik, vagy nekünk kellene kimozdulnunk hozzá.

levagott agak gallyak 05

A jó hír az, hogy a kertben is fel tudjuk használni ezt a zöldhulladékot: értékes anyag lehet (persze csak ha nem beteg vesszőről van szó).

Nézzük a lehetőségeket!

1. Összeaprítva mulcsnak

Amennyiben van ágaprítónk, érdemes a gallyakat feldarabolni, az így kapott mulcsot pedig az ágyásokban elosztani. Ez elősegíti a talaj élővilágának életét, elnyomja a gyomokat és nedvesen tartja a földet.

levagott agak gallyak 02

levagott agak gallyak 03

2. Magaságyás építéséhez

Nem kell feltétlenül sokat költeni egy magaságyásra, tökéletesen megfelel a házilag készített változat is. Akármilyet is választunk, a vékony, vízelvezető, alsó kavicsréteg fölé kerülhet a nyesedék.

3. Farakás az állatoknak

Rend a lelke mindennek – de nem a kertben. Gyűjtsük össze a száraz gallyakat a kert egyik nyugodt sarkában, ahol a sünök és más kisállatok életteret találhatnak maguknak. Ebben a „vad sarokban” megbújhatnak és áttelelhetnek a hasznos rovarok és a kisebb emlősök is, de a madarak táplálékául szolgáló tücskök-bogarak is helyet találhatnak maguknak.

levagott agak gallyak 06

levagott agak gallyak 04

4. Benjes-sövény

A Benjes-sövényt Hermann Benjes találta ki az 1980-as évek végén. Ez tulajdonképpen levágott, elszáradt fákból áll, amiket lineárisan egymásra halmoznak, a kupacokat földbe kalapált csapok tartják. Fontos ökológiai szereppel rendelkezik: az állatok menedéket, búvó- és szaporodóhelyet találnak itt, ugyanakkor a kertet is strukturálja. Idővel pedig növények hajtanak ki rajta, fokozatosan bezöldül.

5. Futtatórács a növényeknek

A kúszó-mászó növényeknek segítséget jelent a támaszték vagy a rács. Például a babnak, hajnalkának segíthetünk azzal, ha a gallyakból, ágakból egy tartót barkácsolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR