Fenntartható városi kertészkedés gyerekeknek

Fenntartható városi kertészkedés gyerekeknek

Mitől lesz egy kert fenntartható? Leginkább attól, ahogy a kis kertész megtanulja megművelni... Az alábbi tanácsokat követve elérheted, hogy kertedben barátságban éljenek a növények, bogarak, madarak, gyerekek...

Ültessetek zöldségeskertet

A saját kertben, saját munkával megtermelt zöldségekkel megspórolhatod a piacig tartó útiköltséget és egészséges, finom eledel kerül asztalodra.

gyerekkertesz 03

gyerekkertesz 01

Készíts bogárszállodát

Készíts bogárszállodát a hasznos bogarak becsalogatására. Az ingyen szállást a kártevők távol-tartásával hálálják meg.

Megfigyelheted, hogy hogyan népesül be a szállodád, tanulmányozhatod a környéketeken lakó bogarak életét.

gyerekkertesz 04

gyerekkertesz 05

Gyűjts esővizet

Gyűjts esővizet a zöldségeskert locsolásához

gyerekkertesz 02

Ültess okosan

Vannak növények, amelyek segítik egymást, és ha egymás mellé ülteted őket, akkor nagyobb termést szüretelhetsz. Egyik ilyen növénytársítási módszer az indiánok által használt „három nővér”, melyet mi is kipróbáltunk a Szamóca Kiskertész Tanodában.

Használj újrahasznosított dolgokat

Használj kertészkedéshez újrahasznosított dolgokat. A Szamóca kis kertészek egyik kedvence a tejes doboz. Ültetéshez, palántaneveléshez kiváló. Ilyen a pet palack is, amiből készülhet madáretető, bogárszálloda vagy ültetőedény.

gyerekkertesz 06

Komposztálj

Minden növényi eredetű hulladékból értékes föld lesz.

Készíts madáretetőt

Készíts madáretetőt és télen etesd a madarakat.

Amennyiben szeretnéd, hogy kerted „fenntartható” legyen, gyere el a Szamóca Kiskertész Klubba, ahol az aktuális programsorozatunk (Fenntartható városi kertészkedés) keretében megtanulhatod a mesterfogásokat. Itt jelentkezhetsz a foglalkozásra.

A programhoz egy rajzpályázat is kapcsolódik. 3-14 éves gyerekektől november 17-ig várjuk az alkotásokat és a nyerteseket december 6-án hirdetjük ki. A rajzpályázat itt található.

A „Green fingers” a Szamóca Kiskertész Tanoda és a Füvészkertért Alapítvány programja, mely a Füvészkertben zajlik kéthetente szombatonként egyéni jelentkezőknek és hét közben óvodás és iskolás csoportoknak.

Ez a programunk városban élő gyerekeknek szól, vagyis ez egy úgymond kerti kaland az aszfaltrengetegben.
A programon résztvevő gyerekeknek megtanítjuk, hogy hogyan kertészkedhetnek a  balkonon télen-nyáron, vagyis, hogy mit tehetnek saját közvetlen környezetükben, hogy egy fenntartható környezettudatos életet éljenek és mindezt játékos innovatív, tapasztalat alapú oktatási módszerrel.

Megismertetjük velük hétköznapi világukban rejlő lehetőségeket: hogyan lehet akár egy balkonládában, vagy az ablakpárkányon konyhakertet nevelni, milyen módon lehet zölddé varázsolni egy sivár falat vagy veteményeskertté, színes virágoskertté az óvoda és az iskola poros udvarát. Bevezetjük őket az újrahasznosítás rejtelmeibe: a környezetükben található, már nem használatos tárgyakból és a kidobásra ítélt hulladékokból hogyan lehet egyszerű kreatív alkotásokat létrehozni.

Szamóca Kiskertész Klub

egyéni jelentkezőknek kéthetente szombatonként (november 8., november 22., december 6.)

Szamóca Kiskertész Műhely

óvodás és iskolás csoportoknak csütörtökönként délelőtt, előzetes egyeztetéssel

Helyszín: Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.
Részletesebb információ a weblapon.
https://www.facebook.com/Szamocatanoda

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR